ŠIRI SE KRUG SUMNJI

NOVI DETALJI AFERE U KOJU SU UPLETENA MNOGA ZVUČNA IMENA Istraga velikog lanca pranja novca dodatno proširena: Milijune izvlačili i za telekom tvrtku

Nakon priznanja Svetisava Josimovića i drugih osumnjičenih, porezni USKOK nastavio je istragu i proširio krug sumnji
Svetisav Josimović

Više osoba na čelu s poduzetnikom Svetisavom Josimovićem jučer je ispitano u prostorijama USKOK-a u nastavku velike istrage izvlačenja novca iz niza privatnih tvrtki.

Kao i prva istraga u ovom slučaju, koja je otvorena početkom veljače ove godine, a kojom je USKOK obuhvatio ukupno 21 osumnjičenika, i najnoviji nastavak istrage pokrenut je na osnovi prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, tzv. poreznoga USKOK-a. Premda nitko službeno nije objavio informacije o novom proširenju istrage, kako smo neslužbeno doznali, novi krug istrage temelji se na gotovo identičnim inkriminacijama kao i početna istraga, no ovaj se put kao korisnici usluga Josimovića i njegovih tvrtki Bossman, Bosman Tim i Bossman grupa navode potpuno nove tvrtke i njihovi direktori, kojima se na teret stavlja da su preko Josimovića izvlačili novac.

Provizija

Te su tvrtke prema nalazima poreznog USKOK-a Josimoviću uplaćivale novac za razne nepostojeće usluge, a on bi taj novac podizao te im ga, nakon što bi uzeo proviziju od nekoliko posto, vraćao na ruke. Tako bi te tvrtke umanjile porez na dobit jer bi u bilanci iskazivale da je gotovo sav zarađen novac utrošen u poslovanju. U prvoj su istrazi kao korisnik Josimovićevih usluga osumnjičena mnoga zvučna imena, poput poznatoga farmaceutskog brenda Oktal Pharma, zatim dvaju tvrtki koje vode trgovački centar Westgate - Trgovački centar Zagreb (TCZ) i Shopping city Zagreb (SCZ), građevinskih tvrtki Emporion Plus i IMG Zagreb, marketinške kompanije Napredni modeli, koja je HDZ-u radila kampanju za parlamentarne izbore 2015. i drugih. U aktualnom proširenju istrage navodno se radi o jednom manjemu pružatelju telekomunikacijskih usluga, zatim jednoj tvrtki koja se bavi prodajom mesa te manjim tvrtkama poput automehaničarskih radnji, no točan podatak o koliko se pravnih osoba radi te za kolike su iznose osumnjičene, nismo uspjeli doznati.

Dođite s odvjetnikom

Za razliku od prvog slučaja, u kojem je USKOK odlučio uhititi osumnjičenike, jučer su osumnjičeni pozvani u USKOK na ispitivanje, ali su obaviješteni da će biti ispitivani u tom svojstvu te upućeni da dođu u pratnji odvjetnika. Kako se neslužbeno doznaje, nekoliko ih je na ispitivanju priznalo djelo te protiv njih USKOK neće tražiti određivanje istražnog zatvora.

Da će istraga o velikom lancu pranja novca iz veljače ove godine vjerojatno biti proširena, bilo je sasvim izvjesno jer su sva trojica osumnjičena za organiziranje izvlačenja novca - Svetislav Josimović, Jurica Puškar te Miroslav Slavković - u nepunih deset dana od uhićenja na USKOK-u priznali sva djela za koja se terete te, štoviše, dali jasne naznake da je u čitavom tom lancu puno veći broj tvrtki i njihovih direktora nego što je USKOK na početku inkriminirao. Jutarnji list je krajem veljače objavio sadržaj Josimovićeva iskaza u kojem je prokazao još najmanje pet osoba koje su kao direktori bile uključene u izvlačenje novca, a njihova imena nisu bila na USKOK-ovu popisu osumnjičenika.

Tako je rekao da su ga na izvlačenje novca iz marketinške agencije koja je radila kampanju za HDZ nagovorile potpuno druge osobe od onih koje je USKOK osumnjičio, a slično je bilo i u slučaju građevinske tvrtke Emporion Plus. U slučaju Oktal Pharme, Josimović nije želio imenovati posrednika jer se, kako je rekao, bojao za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:16