UMRO NA LICU MJESTA

Novi detalji bizarnog stradavanja biciklista u centru Zagreba: ‘Oživljavali su ga 45 minuta...‘

Biciklistu je kotač upao u tramvajske tračnice. Pao je i umro od udarca glavom o tlo

mjesto u Draškovićevoj ulici gdje je smrtno stradao biciklist

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Dan nakon nesvakidašnje nesreće u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici, kad je u u utorak oko 12.15 sati u padu s bicikla poginuo 69-godišnji umirovljenik, taj događaj i dalje je glavna tema u gradu. Tijekom skretanja udesno biciklistu je zadnji kotač upao u utor tramvajske tračnice pa je izgubio nadzor nad upravljačem, pao na kolnik i pritom, navodno, udario glavom u rubnik.

Nemile scene odvijale su se ispred Klinike za traumatologiju, ali liječnici koji su prvi pristigli su, nažalost, mogli samo konstatirati smrt. Potvrdio nam je to i Josip Lijić koji živi u blizini.

image

mjesto u Draškovićevoj ulici gdje je smrtno stradao biciklist

Vanesa Pandzic/CROPIX

Očevid dva sata

- Vidio sam da su se ljudi počeli okupljati, a kad sam se približio, shvatio sam da je pored ceste na nogostupu tijelo muškarca i kraj njega bicikl. Na prvu sam mislio da je čovjeka pogodio auto ili tramvaj koji je stajao 10 metara iza tijela - objasnio je za Jutarnji stanar Draškovićeve.

Međutim, ubrzo je s ostalim prolaznicima shvatio da je došlo do zastoja prometa zbog smrtnog ishoda. Otkrio je i da je Hitna pomoć došla odmah.

- Započeli su s reanimacijom, a brzo su došla i barem dva policijska auta. Oživljavali su biciklista barem 45 minuta, a iako su se stvarno trudili, nažalost, nisu ga uspjeli spasiti. Inače, biciklisti se često voze po kolniku jer na tom mjestu nema biciklističke staze, a vožnja po nogostupu se kažnjava. Upravo na tom raskrižju Draškovićeve s Boškovićevom ulicom nesreće su učestale jer svi žure da stignu na tzv. zeleni val pa prekasno prođu kroz žuto na semaforu, dok u isto vrijeme iz suprotnog smjera vozači kreću ne čekajući zeleno - zaključio je svjedok napominjući da kamera na tom križanju nigdje nema.

image

mjesto u Draškovićevoj ulici gdje je smrtno stradao biciklist

Vanesa Pandzic/CROPIX

Policijski očevid pred užasnutim prolaznicima trajao je dva sata, nakon čega je beživotno tijelo nesretnog 69-godišnjaka prevezeno na obdukciju na Zavod za sudsku medicinu radi utvrđivanja uzroka smrti.

Inače, ovakva nesreća, nažalost, nije izuzetak, pogotovo ne sa smrtnim ishodom. U protekla gotovo dva i pol mjeseca na području PUZ-a dogodilo se najmanje 11 nesreća u kojima su sudjelovali samo biciklisti.

S tragičnom posljedicom bila je još jedna, 10. lipnja na Vrbanima. Uz lijevi rub nogostupa namijenjenog pješacima kretao se 65-godišnjak koji je dolaskom do križanja s Ožujskom iz neutvrđenog razloga pao s bicikla, glavom udario u zid i umro.

image

mjesto u Draškovićevoj ulici gdje je smrtno stradao biciklist

Vanesa Pandzic/CROPIX

U ostalim slučajevima diljem metropole biciklisti su zadobili teške tjelesne ozljede u vidu prijeloma. Neki se, kako je utvrdila policija, nisu pridržavali prometnih propisa, neki su bili neoprezni prilikom vožnje nogostupom na kojem nije bilo biciklističkih staza, a na neke je na zebri naletjelo vozilo.

Policija je zabilježila i slučajeve kad su se biciklisti kretali neprilagođenom brzinom, pogotovo na nizbrdici, pa su gubili nadzor ili su, pak, izbjegavali nalet tramvaja, dok je u jednom slučaju biciklist u raskrižje ušao na crveno.

Kaciga glavu čuva

Najviše je, međutim, bilo nesreća koje su biciklisti skrivili ne držeći se na dovoljnoj udaljenosti od ruba kolnika pa su udarili o rubni kamen. Većina ozlijeđenih nije imala kacige niti reflektirajuće prsluke.

Policijska statistika je poražavajuća. Jedan vikend u srpnju zagrebačka policija u gradu je provela akciju s ciljem povećanja razine sigurnosti te je tom prilikom kontrolirano 155 vozača bicikla, od kojih je 60 zatečeno u prekršaju.

Ista akcija u travnju provela se nad 113 biciklista, od kojih je, pak, 82 bilo u prekršaju.

image

mjesto u Draškovićevoj ulici gdje je smrtno stradao biciklist

Vanesa Pandzic/CROPIX

Vozio je gdje nema staze i nije kršio prometne propise

Iz PU zagrebačke su priopćili da je 69-godišnjak prekjučer vozio bicikl Elops Draškovićevom ulicom, na dijelu gdje ne postoji biciklistička staza. Išao je tramvajskim tračnicama uz desni rub kolnika te je dolaskom do kućnog broja 21 skrenuo udesno i zadnjim kotačem upao u utor tračnice, nakon čega je izgubio nadzor, pao na kolnik i ostao na mjestu mrtav.

Pritom napominju i da biciklist nije kršio prometne propise. Na naš upit je li već bilo sličnih nesreća u gradu te na istovjetan način, iz zagrebačke policije kažu da nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:51