SMRT SLAVIŠE KRUNIĆA

NOVI DETALJI LIKVIDACIJE PODUZETNIKA KOJA JE ZAPANJILA REGIJU U okršaju ubijen i egzekutor s hrvatske tjeralice, njegova žrtva progovara za Jutarnji

 
Slaviša Krunić (gore lijevo), Željko Kovačević (dolje lijevo)
 Dnevni avaz, ATV BL screenshot

Četiri osobe uhićene su do utorka navečer u sklopu istrage o ubojstvu poduzetnika Slaviše Krunića, koji je iz zasjede ubijen u ponedjeljak na svom imanju Glamočani u okolici Banje Luke, potvrđeno je iz policijskih izvora u Bosni i Hercegovini.

Pod sumnjom da su sudionici ubojstva uhićeni su Goran Milanović i Emilio Baldo, a kasno poslijepodne policija Federacije BiH je u Sanskom Mostu uhitila braću Nermina i Armina Ćuluma, koji su nakon toga predani policiji Republike Srpske.

Osim poduzetnika Krunića, u krvavoj zasjedi ubijen je i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović, ali i jedan od atentatora, Željko Kovačević (45), višestruko osuđivani kriminalac koji je bio i na tjeralici hrvatskog Interpola.

Nermin Ćulum

Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a potvrdilo je kako tragaju za muškarcem po imenu Benedi Đukanović, za kojega drže da je također bio pripadnik skupine koja je likvidirala Krunića.

MUP RS
Benedi Đukanović

Krunić je bio vlasnik zaštitarske tvrtke Sector Security te još nekoliko tvrtki, među kojima je i lanac pekarnica Žitopek. Njegovi su egzekutori u noći s nedjelje na ponedjeljak, malo prije ponoći, došli pješice blizu njegove kuće i čekali u zasjedi s obje strane na makadamskoj cesti gdje vozač mora usporiti. Kad je naišao Krunić u vozilu sa svojim zaštitarima, uslijedila je pucnjava, a potom i žestoka razmjena vatre koja je, prema riječima očevidaca, trajala oko dvije minute.

Slaviša Krunić

Bivša žrtva

Teško ranjenog Krunića, supruga i oca četvero djece, uspjeli su izvući iz automobila i prevesti drugim vozilom do Hitnog prijema banjolučkog Kirurškog centra, ali je podlegao ozljedama. Ubrzo je cijelo područje gdje se dogodilo ubojstvo bilo pod opsadom policajaca, u potragu za atentatorima uključili su se i specijalci, a dignut je i helikopter.

Na mjestu atentata kriminalisti su ubrzo ustanovili da je ubijeni atentator Željko Kovačević, kojemu se sudilo i u Hrvatskoj. On je dobro poznat Milanu Hrgi, bivšem vlasniku mjenjačnice Hima iz Kaštel Gomilice, kojeg je Kovačević ranio u prsa u pljački 10. srpnja 2009. nedaleko od njegove kuće.

Željko Kovačević

- Nije mi ovo ništa čudno. Pretpostavljao sam da će kriminalac ići dalje dok mu se ovakvo što ne dogodi - bila je prva reakcija bivše Kovačevićeve žrtve koja je, srećom, preživjela njegov napad, ali nikad se nije financijski oporavio od pljačke koju su izveli Kovačević i još jedan muškarac 10. srpnja 2009. godine.

- Ja sam izašao iz kuće oko 6.25 i krenuo prema garaži po automobil jer sam nosio novac u svoju mjenjačnicu u Kaštel Gomilici. Imao sam sigurnosnu torbu u kojoj je bilo oko 440 tisuća kuna. U jednom sam trenutku s leđa čuo povik: “Daj torbu!” Bio je to Kovačevićev glas jer sam ga prepoznao. Nekoliko dana ranije primijetio sam čudan automobil i ljude koji opserviraju oko moje kuće. Mislim da bi me opljačkali dan ranije, ali sam im bio predaleko - prisjetio se jučer Milan Hrga u razgovoru za Jutarnji list.

Lice s tjeralice

- Počeli su me udarati i otimati torbu. Oborili su me na pod, ali sam se uspio dignuti, a oni su me i dalje tukli. Borili smo se. U jednom trenutku dotrčala je i moja supruga i bacila se na ovog drugog, slabijeg, ali ju je on odgurnuo. Ja sam u tom trenutku već Kovačevića bio oborio na pod jer sam ga uspio uhvatiti za noge. Ja sam ipak trenirao judo i još mi je malo trebalo da ga svladam, ali sam se u tom trenutku bio zabrinuo za suprugu i gledao što je s njom. U jedom smo trenutku bili na 40 centimetara - ispričao nam je Hrga.

O. Matavulj / Dnevni Avaz

Prisjetio se nekih ključnih trenutaka koji bi mogli biti od koristi i istražiteljima u Banja Luci jer očito Kovačević nije bio siguran egzekutor.

- Rekao mi je: “Ubit ću te!” Međutim, ja sam u njegovim riječima i u očima osjetio strah. Prvo mi je uperio pištolj u čelo, potom je nanišanio u srce, a onda je još malo pomaknuo ruku i kad je opalio, pogodio me u grudi. U prvom trenutku nisam bio ni svjestan da sam pogođen - dodao je Hrga koji je bio samo jedna u nizu Kovačevićevih žrtava.

Kovačević i supočinitelj imali su pomagače iz Solina i Kaštela koji su ih na mjesto razbojstva dovezli motorima. Kovačeviću se sudilo u odsutnosti na splitskom Županijskom sudu te je osuđen na 14 godina zatvora. Po tjeralici hrvatskog Interpola bio je uhićen 2013. godine, ali je brzo pušten nakon što je ustanovljeno da ima i državljanstvo BiH.

Kažnjen sudac

Kovačević je u zatvor dospio i 2016. godine zbog iznuđivanja novca od vlasnika poznate banjolučke ćevabdžinice Kod Muje, a bio je uhićivan i 2011. godine u tada poznatoj akciji “Strijelac” kada je policija kod njega pronašla 452 ukradena predmeta i 20 tisuća krivotvorenih KM.

Zanimljivo je da presudu od pet godina zatvora nije izdržavao zato što jedan sudac banjolučkoga Općinskog suda nije napisao otpravak presude zbog čega je jedan sudac disciplinski kažnjen. U Kazneno-popravnom zavodu u Foči proveo je nepunih devet i pol od 11 godina zatvora.

Likvidacija Slaviše Krunića, koji je često kritizirao vlasti Republike Srpske, izazvala je i brojne političke reakcije, a oporbeni političari u Republici Srpskoj zatražili su i izvanredno zasjedanje Skupštine.

Fotografije: Dnevni avaz, Instagram, MUP RS, ATVBL

Za ranjavanje i pljačku dobio 14 godina zatvora

Četiri godine se čeka s Vrhovnog suda odluka o presudi od 14 godina za Željka Kovačevića (45) zvanog Kova iz Banja Luke, za pljačku 440.000 kuna i ranjavanje vlasnika mjenjačnice Hima d.o.o. u Kaštel Gomilici 2009. godine.

Osuđujuću presudu donio je Županijski sud u Splitu krajem 2014. godine, a spis je nakon podnesenih žalbi poslan na viši sud u Zagreb. Prije njihove odluke stigla je neslužbena informacija o smrti prvooptuženoga Željka Kovačevića koji je ubijen u Glamočanima pokraj Banja Luke nakon što je likvidirao poduzetnika Slavišu Krunića i njegova tjelohranitelja Žarka Pavlovića. Kovačević je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen za pokušaj teškog ubojstva i razbojništvo kojim je namjeravao spriječiti otkrivanje pljačke novca.

- Spis je poslan na Vrhovni sud u veljači 2015. godine i još se nije vratio s odlukom o presudi. Kada dobijemo službenu obavijest o smrti okrivljenog, kazneni postupak će se obustaviti - saznali smo od Damira Romca, glasnogovornika Županijskog suda u Splitu.

Željku Kovačeviću se sudilo u odsutnosti, a proglašen je krivim i osuđen na 11 godina za pokušaj teškog ubojstva i na četiri godine za razbojstvo te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 14 godina. (Katarina Marić Banje/SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2022 01:56