MUČAN SLUČAJ

NOVI DETALJI O HVARSKOM ŽUPNIKU KOJEG SU OSUMNJIČILI ZA SEKSUALNO NAPASTOVANJE Terete ga da je nasrnuo na dvije curice, praktično je priznao djelo

 
lijevo: ilustrativna fotografija, desno: osumnjičeni M.Z.
 iStock, CROPIX

Župnik Dola na Hvaru don M.Z. (72) sumnjiči se za dva kaznena djela bludne radnje i kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, objavilo je u četvrtak Općinsko državno odvjetništvo ne navodeći identitet osumnjičenog, piše Slobodna Dalmacija.

- Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 21. travnja 2018. godine oko 19 sati u jednome mjestu na srednjodalmatinskom otoku, u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka te počinio spomenuto kazneno djelo - navodi se u priopćenju.

Slobodna Dalmacija doznaje da se to događalo u župnoj dvorani, a župnik je tijekom večernje molitve sjeo do nje na klupu i milovao je po tijelu. No, djevojka se uspjela otrgnuti i pobjeći.

Uporno nasrtao

Nadalje, sumnja se da je tijekom rujna 2017. godine u istome mjestu, "u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, na prijevaru, namamio žrtvu iako je bio svjestan da se radi o osobi mlađoj od 18 i starijoj od 15 godina života, i kao vjeroučitelj počinio spomenuto kazneno djelo".

Tada je, naime, tražio od njezine majke da mu po njoj pošalje novac za školski izlet, a kad je djevojčica to donijela i našla se sama s njim, počeo ju je milovati po tijelu. I tada je uspjela pobjeći.

Nadalje, ODO je izvijestio da postoji osnovana sumnja i da je okrivljenik "tijekom školske 2016./2017. godine za sada neutvrđeni broj puta, na štetu jedne učenice, svjestan da mu je ona podložna kao vjeroučitelju, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona, počinio spomenuto drugo kazneno djelo".

Tada je, naime, predavao vjeronauk učenicima sedmog i osmog razreda i djevojku je, ispred župne dvorane, tik prije nego bi počeo sat vjeronauka, milovao po tijelu.

ODO je nakon ispitivanja okrivljenika tražio određivanje istražnog zatvora protiv i to zbog postojanja "osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ometati kazneni postupak utjecajem na žrtvu i svjedoke i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo".

No, sudac istrage odbio je taj prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, utvrdivši kako postoji osnovana sumnja da je don M.Z. počinio ono za što ga se tereti te da postoje "zakonski razlozi za određivanjem istražnog zatvora", no zaključio je da se ista svrha može ostvariti određivanjem mjera opreza protiv okrivljenika.

Tako mu je određeno da se mora jednom tjedno javljati načelniku policijske postaje, zabranjeno mu je približavanje maloljetnoj žrtvi i uspostavljanje i održavanje izravne ili neizravne veze s maloljetnom žrtvom.

Na ovakvu odluku svakako je utjecala njegova poznija dob te to da je svećenikova obrana tvrdila da je on iznimno narušenog zdravlja, da dosad nije bio u sukobu sa zakonom i da je zadnje djelo počinio prije mjesec dana pa je, da je htio, mogao utjecati na iskaz oštećene djevojke.

Istaknuli su i da je on svjestan svog propusta, što su potkrijepili time da je poslao pisma obitelji djevojčice u kojima se pokajao i molio za oprost te je kazao da mu je jako žao i da ne može sam sebi objasniti što ga je navelo na takvo postupanje. Time je praktično priznao djelo.

Potvrdio je i da ga je biskup suspendirao i da su mu zabranjene sve crkvene službe, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 22:19