BIVŠI POLICAJAC

NOVI DETALJI O INCIDENTU U KOJEM JE PRETUČEN GLUMAC IZ SERIJE 'KRIM TIM 2' Poduzetniku uoči iznude zazvonio telefon: 'Nudim ti životnu priliku...'

 
Midhat Arifović, Ivo Pelivan, Marija Goatti i u krugu Leon Lučić
 Ronald Goršić / Tomislav Krišto / CROPIX

Je li poduzetnik Mario D. (48) iz Zaprešića na “sastanak” sa svojim iznuđivačima u petak krenuo uz “blagoslov” policije ili ne, pitanje je na koje decidiran odgovor nitko nije mogao dati ni jučer.

Policija ponavlja da je Mario D., usprkos savjetima policajaca da pričeka s primopredajom novca kako bi organizirali klopku za otmičare, krenuo na sastanak s iznuđivačima “na svoju ruku”. Iz krugova bliskih Mariju D. i njegovu poslovnom partneru, MMA borcu, Marku Š. (38), dolaze, pak, informacije kako im je policija dala odobrenje da krenu na sastanak, odnosno da je policija bila neefikasna pri organizaciji susreta između njih i iznuđivača koji je u petak u 11.45 sati na nadvožnjaku autoceste A1 kod Draganića rezultirao teškom tučnjavom u kojoj su se navodno potezali i pištolji.

Kao što je poznato, u toj je tučnjavi teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio Leon Lučić, bivši policajac koji je hrvatskoj javnosti poznat kao glumac hrvatske TV serije “Krim tim 2: Pravda na zadatku”, koji je navodno bio jedan od iznuđivača. Lučić je u sukobu s Markom Š. zadobio višestruke prijelome kostiju glave te je u induciranoj komi, a iz karlovačke je bolnice prevezan u zagrebački KB Dubrava. Prijelome ključne kosti zadobio je i Marko Š. kojega je Lučić navodno pištoljem udarao po glavi i ramenu, slomivši mu ključnu kost.

Zvučni snimak

Policija je zbog tog slučaja jučer u 15.30 sati ispred zgrade PU zagrebačke održala kratku konferenciju za novinare na kojoj su ponovili svoje prijašnje navode da nisu odgovorni za obračun jer su osobe koje su prijavile iznudu na sastanak krenule mimo njihovih uputa. Štoviše, policija tvrdi da je zaprešićka policija, kojoj je poduzetnik prijavio iznudu, o svemu kontaktirala kriminalističku policiju iz Heinzelove te da je o cijeloj akciji obaviješteno i nadležno Općinsko državno odvjetništvo kako bi se pripremila klopka za iznuđivače. No, tvrde da je u jednom trenutku, u petak ujutro, poduzetnik Mario D. odlučio samoinicijativno krenuti na sastanak s iznuđivačima.

Međutim, na konkretna novinarska pitanja o detaljima komunikacije između policajaca iz postaje u Zaprešiću i poduzetnika neposredno prije nego što je krenuo na sastanak s iznuđivačima jučer iz policije nisu htjeli dati odgovor pravdajući se tajnošću izvida. Novinare je konkretno zanimalo je li policija od Marija D. u petak u 9 sati i 7 minuta na e-mail primila zvučnu snimku razgovora na kojoj se Mario D. čuje kako s iznuđivačima dogovara lokaciju sastanka, ali to je pitanje jučer ostalo bez odgovora.

Životna prilika

Što se tiče poduzetnika Marija D., on jučer nije bio raspoložen za izjave jer je potpisao izjavu o tajnosti. Međutim, iz krugova bliskih njemu doznajemo kako on tvrdi da je cijelo vrijeme od zaprimanja prvog poziva od iznuđivača bio u stalnoj komunikaciji s policijom te je od njih dobio i odobrenje da krene na sastanak s iznuđivačima.

“Nudim ti životnu priliku. Imam na stolu nešto protiv tebe”, rekao mu je nepoznati muški glas u utorak 7. siječnja. Kada je Mario D. pitao o čemu se radi, glas mu je odgovorio da ima izvještaj poreznog nadzora koji ga tereti te da mu može pomoći. “Šta ja dobijam time?” pitao je Mario D. “Nećeš dobit pet godina robije”, odgovorio je glas i rekao da mu u zamjenu za tu informaciju mora dati 100.000 eura.

Primopredaja

Mario D. je isti dan sve prijavio policiji te tvrdi da otad u svakodnevnoj komunikaciji s njima. Policija mu je savjetovala da sve razgovore s iznuđivačima snima te im ih dostavlja, što je on navodno i radio. Sljedeći dan čak je u policiju donio 20.000 kuna kako bi ih policija označila, a policija je označila 600 kuna.

Međutim, na dan primopredaje došlo je do zbrke. Iznuđivači su ga, kako neslužbeno doznajemo iz krugova bliskih Mariju D., nazvali i rekli da dođe na kućice u Lučko gdje će dobiti daljnje upute. Nazvao je policiju te su mu isprva govorili da se priprema tim za primopredaju, da bi mu u jednom trenutku iz policije poslali SMS: “Ako lociraš iznuđivače, nazovi 192”. On je to protumačio kao signal da krene na sastanak samostalno.

Kada su došli na navedenu lokaciju, prvi su zatekli nepoznatog muškarca koji im se obratio dok im je Lučić prišao s druge strane. Obojica muškaraca u rukama su imala pištolje. Ubrzo su ih počeli tući tražeći novac, ali zahvaljujući korpulentnom Marku Š. savladali su Lučića dok je njegov pomagač pobjegao. Dok su se tukli, Leon Lučić im je navodno govorio “Lučko će vam j...t mater”. Nakon što su uspjeli srušiti i zavezati Lučića, pozvali su Hitnu pomoć, dok je prema njihovoj strani priče broj mobitela zaprešićke policije bio - isključen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:25