PAO S MOTORA

NOVI DETALJI O MISTERIOZNOJ POGIBIJI LICA S POLICIJSKE TJERALICE Otkrilo se gdje je Parać proveo posljednje dane svog života...

Denis Parać (lijevo), Augustin Sudinja (desno)
 CROPIX

Mjesec dana prije nego što je poginuo u prometnoj nesreći na Bokanjcu prošle subote, Denis Parać (41) živio je u privatnom apartmanu u Kožinu.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, ta je informacija zadarskoj policiji od krucijalne važnosti jer se preko imena vlasnika apartmana može puno lakše rekonstruirati Paraćevo kretanje i kontakti koje je održavao dok je bio u bijegu, od kraja kolovoza prošle godine, zbog sumnje da je izvršio oružani napad na obiteljsku kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu. Naime, policija smatra da je 21. siječnja 2018., oko četiri sata ujutro, Parać došao na motociklu do kuće odvjetnika Sudinje, koji je u to vrijeme spavao, zajedno sa suprugom.

Prema tvrdnjama policije, Parać je najprije izrešetao Sudinjin parkirani automobil Volvo ispred kuće, ispalivši 30 hitaca iz automatskog oružja u lijevu stranu vozila na mjesto vozača, da bi, na odlasku, u dvorište bacio i ručnu bombu. Napad je na imovini odvjetnika pričinio veliku materijalnu štetu, ali nitko, srećom, nije stradao.

Policija također sumnja da je Parać u izvršenju toga teškog kaznenog djela imao pomagača koji mu je služio kao osiguranje i nije aktivno sudjelovao u napadu, počinjenom s očitim ciljem da pošalje poruku, odnosno zastraši odvjetnika Sudinju.

Policija je Paraća dovodila u vezu s više kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Prilikom pretrage njegove kuće, policija je pronašla oko 750 grama marihuane, oko 20 grama kokaina, digitalnu vagu, prigušivač za automatsko oružje te nekoliko desetaka tisuća eura. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je sve te stvari Parać koristio. Podsjetimo, u trenutku smrti kod Paraća je pronađen ilegalni pištolj s metkom u cijevi.

Saznanja da je Parać mjesec dana prije pogibije živio u Kožinu potaknulo je zadarsku policiju na intenzivno pretraživanje toga zadarskog prigradskog naselja. Policija, kako doznaje Slobodna Dalmacija, pokušava rekonstruirati mrežu Paraćevih bliskih prijatelja i suradnika, koji su mu pomagali u bijegu, ali i otkriti ime naručitelja Paraćeva napada na odvjetnika Sudinju. Policija, čini se, opravdano sumnja da je naručitelj napada netko iz kruga Paraću bliskih osoba.

Zbog toga je zanimljiva informacija da je Parać prilikom pogibije vozio motocikl u vlasništvu Vedrana Ikića (44) iz Zadra, jednog od suvlasnika tvrtke "Sokol Projekt", koja je bila u pravnom sporu s tvrtkom "Hoteli Zadar" Milana Miletića oko prava na korištenje njihova poslovnog prostora na Kolovarama, poznatog "Beach bara". Njega je Ikić, inače bivši policajac, vodio zajedno sa svojim poslovnim partnerom Markom Čulinom Makom, također bivšim policajcem.

Policija sumnja da je Parać najmanje mjesec dana dok je bio u Zadru koristio Ikićev bijeli motocikl marke Yamaha. Neki policijski svjedoci također tvrde da je motocikl s kojeg je pao i poginuo vrlo sličan motociklu koji je Parać vozio onog dana kada je počinjen napad na kuću odvjetnika Sudinje. Međutim, osim toga navodnog podudaranja, policija nema drugih dokaza koji bi povezivali Paraća i Ikića u kontekst napada na odvjetnika Sudinju. Naprotiv, utvrđeno je da je Ikić u vrijeme napada na Sudinju bio u Zagrebu. Nakon smrti Paraća policija je svejedno privela Ikića, ali ga je nakon premetačine stana pustila na slobodu.

Zadarski istražitelji također pokušavaju rekonstruirati Paraćevo kretanje dok je bio u bijegu. Tako se doznalo da je nekoliko zadnjih mjeseci prošle godine proveo na području Zagreba u društvu prijatelja i suradnika koji su se od njega nakon pogibije oprostili osmrtnicom u novinama s potpisom "Tvoji Srbi iz Zagreba".

Noć prije pogibije Parać je proveo na Bokanjcu u društvu prijatelja. Nakon što se oko 6 sati rastao od njih, sjeo je na motocikl i krenuo prema Kožinu. O okolnostima pod kojima je Parać pao s motocikla i na mjestu poginuo, policija je dala samo šture informacije. Navodno je vozio neprilagođenom brzinom Ulicom Hrvatskog sabora, zbog toga je izgubio nadzor nad motociklom i izletio izvan kolnika na asfaltnu površine te je od zadobivenih ozljeda na mjestu poginuo.

Parać je bio poznat kao odličan vozač motocikla i nitko tko ga je poznavao ne vjeruje da bi mu se tek tako mogao dogoditi pad u kojem će izgubiti život. Zbog toga su iz krugova bliskih pokojnom Paraću krenule informacije da je Parać nakon odlaska s Bokanjca upao u policijsku zamku te da je u pokušaju bijega od policije doživio prometnu nesreću i poginuo. Parać je navodno te noći na Bokanjcu dosta konzumirao alkoholna pića, što mu je moglo umanjiti sposobnost upravljanja motociklom. Sve sumnje o tim okolnostima pogibije trebali bi otkloniti rezultati toksikološkog istraživanja, koji će biti poznati za desetak dana, nakon što bude završen obdukcijski nalaz na sudskoj medicini u Splitu.

Intenzivne policijske aktivnosti koje se provode u Kožinu zadnjih dana sugeriraju da bi uskoro moglo doći do novih kaznenih prijava, ali i privođenja nekih osoba bliskih pokojnom Denisu Paraću. Prvi na tom "popisu" trebao bi biti upravo vlasnik apartmana u kojem je Parać proveo posljednje dane svog života, navodi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:02