SLUČAJ IZ OSIJEKA

NOVI DETALJI O NEDAVNO OTKRIVENOM LAŽNOM BRANITELJU Iako mu je status ukinut još 2017., on još i danas dobiva i mirovinu i invalidninu

Općinski sud u Osijeku
 Vlado Kos / CROPIX

Protiv lažnog hrvatskog ratnog vojnog invalida i branitelja, o čijem su slučaju javnost iz PU osječko-baranjske izvijestili u utorak, još je prošlog mjeseca podignuta optužnica pred Općinskim sudom u Osijeku. U njoj ga Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti za kazneno djelo prijevare za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina, no tužiteljstvu je u ovom, kao i svim drugim sličnim slučajevima puno važnije nadoknaditi iznos financijske štete nanesene državnom proračunu na ime mirovina, invalidnine i dionica trgovačkih društava koje su primale osobe za koje se utvrdilo da je riječ o lažnim braniteljima.

U konkretnom slučaju, riječ je o 57-godišnjaku s područja Belišća, koji je mirovinu primao od srpnja 2009. godine, a invalidninu od siječnja 2005. Budući da nije riječ o visokom postotku invalidnine, a kako mu je i mirovina, prema našim informacijama, bila između 2500 i 3000 kuna, ukupni iznos nezakonite materijalne dobiti koju je 57-godišnjak stekao je malo više od 300.000 kuna.

Prijava protiv njega došla je anonimno, i to prvo u Ministarstvo branitelja, koje je, kako smo doznali, provelo svoj upravni postupak i još je 2017. godine na temelju raspoložive dokumentacije donesena odluka da se 57-godišnjaku ukida status branitelja i HRVI-ja, nakon čega je slučaj predan Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kako bi se proveli istraga i kazneni postupak. Osumnjičenik se, kako smo doznali, nije niti žalio na rješenje Ministarstva branitelja te je ono postalo pravomoćno, a na saslušanju je pred istražiteljima priznao ono što mu se stavlja na teret te je izrazio spremnost da vrati nezakonito stečen novac.

On je, inače, u vrijeme Domovinskog rata bio pripadnik Narodne zaštite, ali je nekim kanalima uspio ishoditi potvrdu prema kojoj je sudjelovao i u vojnim akcijama, na osnovi čega je ostvario status branitelja i HRVI-ja. No, i iz izjava svjedoka, kao i njegovih izjava, postalo je jasno da postrojba Narodne zaštite u kojoj je bio aktivan nikada nije sudjelovala u vojnim akcijama. Međutim, u ovom slučaju zanimljiv je još jedan detalj. Naime, iako su, prema našim informacijama, 57-godišnjaku još 2017. godine ukinuti statusi branitelja i HRVI-ja, HZMO mu je nastavio isplaćivati i mirovinu i invalidninu, koju i dandanas prima. Iz Ministarstva branitelja nas, pak, uvjeravaju da se "oduzimanje statusa hrvatskog branitelja i statusa HRVI-ja provodi nakon pravomoćne presude u kaznenom postupku, a ne nakon anonimne dojave".

"Nakon pravomoćnosti presude, ukoliko se utvrde činjenice o ilegalnom stjecanju prava, poništava se rješenje te isto podrazumijeva povrat stečene imovine u državni proračun RH. Presudu nadležni sud dostavlja HZMO-u, kao i Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon zaprimanja pravomoćne presude, u obnovi postupka Ministarstvo hrvatskih branitelja poništava ili ukida rješenja, o čemu potom obavještava sve nadležne institucije", odgovorili su nam iz Ministarstva branitelja. Na kraju ostaje nejasno kako je protiv 57-godišnjaka već doneseno rješenje kojim mu se ukida status branitelja i HRVI-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 13:44