STAKLAČE

NOVI DETALJI O ŠVERCERIMA ZAŠTIĆENIH JEGULJA Ovo je skladište u kojem su bili bazeni za uzgoj, mozak operacije bio je tajanstveni 'gospodin Han'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Dvojica Azijaca, koji su početkom veljače sa 252.000 primjeraka mladih jegulja staklača uhićeni u zagrebačkoj zračnoj luci, zapravo su bili dio veće krijumčarske skupine.

Obojica uhićenika, kako je rekonstruirala policija, bili su samo kuriri koji su u RH pozvani isključivo kako bi u Jugoistočnu Aziju prevezli pošiljke jegulja, a za to bi im organizatori platili 1000 američkih dolara po pošiljci. Obojica uhićenih, Kinez Yeongjin Kim (38) i Korejac Myeonghat Shin (47), nakon uhićenja policiji su rekli kako nisu znali da se radi o zaštićenoj vrsti jegulje, ali i da im pošiljka s kojom su pali nije prva koju su vozili u Aziju za iste “poslodavce”. Rekli su da su 24. siječnja već uspješno obavili jednu isporuku. Ispričali su da ih je u Zagrebu dočekao muškarac kojega znaju kao “gospodin Han”, a koji im je plaćao smještaj i hranu u dva zagrebačka hotela. On im je također plaćao i putne karte. Nakon uhićenja policija je uz pomoć svih dostupnih tragova krenula rekonstruirati tko bi bile osobe koje su dovele dvojicu kurira u Hrvatsku, odnosno njihovi poslodavci.

U istragu se uključio i USKOK te je otkriveno da je šef krijumčarske skupine bio Kinez Yongnan Han (47), kojega su ostali osumnjičenici zvali “gospodin Han”, a koji je zajedno sa svojim partnerom Korejcem Hanwoolom Jangom (33) napustio Hrvatsku prije nego što ga je policija uspjela identificirati. Za njima dvojicom bit će raspisana Interpolova tjeralica.

Kako bi identificirali organizatore, istražitelji su najprije pregledali snimke nadzornih kamera iz zračne luke, jer su kuriri rekli da ih je gospodin Han automobilom dovezao do aerodroma. Također, u spomenutim hotelima prekontrolirali su način plaćanja smještaja za kurire te vidjeli da im je smještaj karticom plaćao državljanin NR Kine Yongnan Han - “gospodin Han”. No otkriveno je i još nešto zanimljivo, nakon što su dvojica kurira uhićena u zračnoj luci i pritvorena, Hanwool Jang nazvao je veleposlanstvo Republike Koreje te ih obavijestio da su dva korejska državljanina uhićena i da će trebati njihovu pomoć. Međutim, očito su Hanwool Jang i “gospodin Han” shvatili da bi i oni ubrzo mogli završiti iza rešetaka. Naime, policija je naknadno utvrdila da su obojica u istom taksiju 13. veljače u sitnim satima, oko 2 ujutro, prešli kod Stare Gradiške u susjednu BiH, gdje im se gubi trag.

Prema optužbi, krijumčari iz Jugoistočne Azije od 16. siječnja do 13. veljače ove godine u unajmljenome skladišnom prostoru na području Brezovice, u improviziranim kadama u kojima se održavala potrebna temperatura, čuvali su i dohranjivali mliječ zaštićene vrste jegulje staklače, kako bi ih u Aziji prodavali za prehranu.

Zagreb, 070319.
Brezovicka ulica.
Kinez i dva Koreanca uzgajali zasticene jegulje u specijalnim bazenima a onda ih avionom svercali u Aziju.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Zagreb, 070319.
Brezovicka ulica.
Kinez i dva Koreanca uzgajali zasticene jegulje u specijalnim bazenima a onda ih avionom svercali u Aziju.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Zagreb, 070319.
Brezovicka ulica.
Kinez i dva Koreanca uzgajali zasticene jegulje u specijalnim bazenima a onda ih avionom svercali u Aziju.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Vlasnik prostora nije sumnjao da se radi o ikakvoj ilegalnoj raboti, već mu je Kinez s kojim se sastao 16. siječnja rekao samo da mu treba skladište, a kada su kasnije na policiju išli prijaviti ugovor o najmu, muškarac mu je rekao kako im prostor treba da bi uzgajali jegulje za restorane. Međutim, prešutio je da se radi o ugroženoj vrsti čiji su izlov ili prodaja strogo zabranjeni. Istražujue se od koga su krijumčari nabavljali “robu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:16