AKCIJA 'MANUFAKTURA'

NOVI DETALJI O ZAPREŠIĆKOM HAKERU KOJI JE U SVOJOJ SOBI ZGRTAO MILIJUNE, A KUPOVAO JE I ZLATNE POLUGE Doznali smo kako se mladić odlučio braniti

 
Ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Devetnaestogodišnjak s područja Zaprešića, kojega je u akciji “Manufaktura” uhitila policija zbog optužbi da je zajedno s još trojicom hakera upravljao stranicom za internetske napade Webstresser.org i Webstresser.co, u tri godine, otkad su napravili stranicu, uprihodio je za usluge omogućavanja hakerskih napada nevjerojatnih 8,8 milijuna kuna.

Mladić se na ispitivanju u policiji i Državnom odvjetništvu branio šutnjom, a istražni sudac Županijskoga suda u Velikoj Gorici u četvrtak ujutro mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela s obzirom na to da je još kao maloljetnik bio osuđen zbog hakiranja jedne hrvatske banke. Kako je pojašnjeno sa suda, opasnost od ponavljanja djela postoji zbog toga što, za razliku od domene https://webstresser.org/, koja je locirana i blokirana, lokacija druge domene, webstresser.co, još nije poznata te postoji opasnost da bi 19-godišnjak, ako bi bio pušten na slobodu, preko mobitela mogao aktivirati usluge te druge domene i nastaviti napade. Prilikom dovođenja na sud u Velikoj Gorici, kao i prilikom izlaska nakon ročišta na kojemu mu je određen istražni zatvor, mladić je lice prekrio crnom majicom.

Velika Gorica, 250418
Zupanijski sud u Velikoj Gorici. Privodjenje najtrazenijg hakera na svijetu, 19 godis!njeg Hrvata Kristijan Razum, koji je uhicen u velikoj medjunarodnoj akciji.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Županijski sud u Velikoj Gorici. Privođenje najtraženijeg hakera na svijetu, 19-godišnjeg Hrvata, koji je uhićen u velikoj međunarodnoj akciji (25.4.2018.)

Velika Gorica, 250418
Zupanijski sud u Velikoj Gorici. Privodjenje najtrazenijg hakera na svijetu, 19 godis!njeg Hrvata Kristijan Razum, koji je uhicen u velikoj medjunarodnoj akciji.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Županijski sud u Velikoj Gorici. Privođenje najtraženijeg hakera na svijetu, 19-godišnjeg Hrvata, koji je uhićen u velikoj međunarodnoj akciji (25.4.2018.)

Narudžbe

Devetnaestogodišnjak je sve radio iz svoje radne sobe u obiteljskoj kući u Zaprešiću, a kako je trošio novac, za sada se još utvrđuje.

Poznato je samo da su mu korisnici njegove platforme za napade plaćali kriptovalutama, najčešće bitcoinima, koje je zatim konvertirao u razne nacionalne valute ili pak u plemenite metale. Naime, policija je tijekom istrage pronašla nekoliko platnih kartica Visa na koje je stigao novac od prodaje bitcoina te potvrda tvrtke za trgovinu plemenitim metalima Moro iz koje je vidljivo da je 19-godišnjak bitcoinima kupovao zlatne poluge. Zarađena 163 bitcoina, vrijedna oko 8,8 milijuna kuna, potječu od članarina koje su nepoznati hakeri diljem svijeta, njih oko 136.000, plaćali 19-godišnjaku kako bi koristili “alat” za kibernetičke napade koje su on i njegovi suradnici iznajmljivali za najmanje 15 eura po učlanjenju. Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. Webstresser je s 4 milijuna kibernetičkih napada ostvarenih od svoga osnivanja 2015. godine do nedavnih uhićenja, kada je servis likvidiran, predstavljao najveću prijetnju za sve internetske usluge, a uz banke na meti napada su bile državne institucije diljem svijeta. Servis je zamišljen tako da prema narudžbi nekoga hakera koji je za to spreman platiti izvrši tzv. DDoS napad na kibernetičku infrastrukturu odabranoga cilja. Tako se npr. mogla naručiti i duljina i vrsta napada, a o čemu bi, naravno, ovisila i cijena. Najdulji napad Webstressera trajao je oko 10 sati. Izvodio se tako da bi Webstresser koji je pod svojom komandom imao uređaje spojene na internet usmjeravao veliku količinu internetskog prometa prema web-stranici ili internetskoj platformi koju su odabrali za metu.

Obitelj uhićenog

Napadnuta stranica bi zatim zbog velike zagušenosti imala usporen rad ili bi se potpuno srušila. U akciji “Manufaktura” sudjelovale su policije Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga, a koordinirao ju je Europol. Paralelno s uhićenjem u Zaprešiću, simultano se odvija cijeli niz uhićenja po svijetu, a radi se o osobama koje su bile korisnici usluga Webstressera. Naime, dok je interes četvorice administratora Webstressera bio novac, zanimljivo će biti doznati tko je sve koristio njihove usluge i s kakvim motivima.

Roditelji uhićenog mladića iz okolice Zaprešića nisu željeli komentirati uhićenje i privođenje svog sina osumnjičenog da je bio na čelu “međunarodne hakerske bande”. Još u srijedu baka uhićenog mladića nije željela otvoriti vrata i razgovarati s novinarima, ali su neki od stanara ulice, u kojoj s ocem i dvojicom braće živi osumnjičeni mladić, za 19-godišnjaka rekli da je bio izuzetno nadaren za informatiku te da je još kao osnovnoškolac provalio u sustav jedne banke, zbog čega je bio i osuđen kao maloljetnik.

Haker iz Prokuplja jedva prolazio informatički predmet u školi

Srbijanski mediji objavili su da je hakerska grupa po narudžbi klijenata srušila čak četiri milijuna sajtova po svijetu. Na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija i sajtovi za igru diljem svijeta.

J. M. je do prije mjesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole 15. maj u Prokuplju, ali je zbog velikog broja izostanaka, više od 300, prešao na izvanredno školovanje, a iz predmeta Programiranje i računarske mreže imao je dvojku.

Njegovi školski kolege kažu da je bio “zaluđen kompjuterima”, ali ih je šokirala vijest da je uhićen.

- Ima kliker za tehniku, posebno kompjutore, ali to je za njega sve bila igra i zabava. Po cijeli dan je visio na internetu, skidao neke fore i istraživao. Nije krio da je opsjednut kompjuterima, ali tko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande - rekao je poznanik iz J. M.-a iz Prokuplja.

Ovu međunarodnu kriminalnu grupu od listopada 2017. počela je pratiti nizozemska nacionalna kriminalistička jedinica za visokotehnološki kriminal na osnovi operativnih informacija dobivenih od NCA iz Velike Britanije.

U Srbiji je, osim 19-godišnjeg J. M.-a iz Prokuplja, uhićen i Vukašin D. (21) iz Rume.

Nakon toga na većem broju lokacija diljem svijeta uhićeni su i ostali administratori i članovi tog kriminalnog servisa, a servere, preko kojih su izvodili kriminalne napade, preuzela je policija. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:07