MRTVO OSMERO MLADIH

Novi detalji: Susjedi razbili prozore i zatekli stravičan prizor; Toksikolog: Nije im bilo pomoći

Osmero mladih preminulo je od posljedica gušenja plinom kod Posušja. Riječ je o četiri para
Tragedija u Posušju
 Jakov Prkic/Cropix

Četiri mladića i četiri djevojke u dobi od 18 do 20 godina preminulo je od posljedica gušenja u mjestu Tribistovo nedaleko od Posušja u novogodišnjoj noći, potvrdio je za medije ravnatelj policije Županije Zapadnohercegovačke Milan Galić.

Po neslužbenim navodima, djevojke i mladiće je najvjerojatnije ugušio plin iz agregata koji je napajao kuću električnom energijom. Njihova tijela će se prebaciti u Mostar gdje će se provesti obdukcija.

Slobodna Dalmacija saznaje da je riječ o četiri mlada para.

image
Tragedija u Posušju
Jakov Prkic/Cropix

Na mjestu tragedije od prve dojave su policija, tužitelj i druge službe koje provode očevid i utvrđuju razloge nesreće.

Kako Slobodna neslužbeno doznaje od svojih izvora, u nekim vikendicama na Tribistovu nema električne energije i koriste se plinski agregati za dobivanje struje, pa se pretpostavlja kako su mladi nakon novogodišnjeg slavlje otišli na spavanje kad se dogodilo kobno istjecanje plina.

"Blokirali smo cestu na tom terenu tako da ni obitelji ne mogu doći do lokacije", izjavio je Galić.

image
Tragedija u Posušju
Jakov Prkic/Cropix

Ravnatelj Galić demantirao je da je bilo preživjelih osoba, kao što je ranije izvijestio dio medija.

Stravičan prizor u vikendici otkrili su susjedi koji su razbili staklo na prozoru jer su naslutili da se nešto loše dogodilo pošto nisu mogli uspostaviti kontakt ni s kime unutra, piše Slobodna Dalmacija.

"U susjednoj vikendici bile su također mlađe osobe koje su čekale Novu godinu. Oni su prvi primijetili da nitko nije izašao iz vikendice koja se nalazila u blizini. Nakon toga su pokušali ući u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih je ušao i u prizemlju zatekao osam osoba u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvao policiju", ispričao je medijima Galić, a prenosi Klix.ba.

Toksikolog Plavšić: 'Najvjerojatnije su se otrovali ugljičnim monoksidom'

- Uzrok tragedije je najvjerojatnije ugljični monoksid iz plinske grijalice, kazao je Slobodnoj Dalmaciji naš poznati toksikolog prof. Franjo Plavšić, te pojasnio da trovanje ovim plinom nastupa vrlo brzo i završava najčešće smrtnim ishodom, ukoliko se vrlo brzo unesrećenom ne pruži stručna pomoć.

U ovom slučaju ono što je moglo biti spasonosno je kisik i barokomora. No u blizini mjesta tragedije takva pomoć se očito nije mogla pružiti i ne odmah, a osim toga tragedija se dogodila tijekom noći dok su mladi ljudi spavali.

Na, žalost ovakve se tragedije događaju svake godine, ali ne ovako masovne.

- Obično su to pojedinačni slučajevi koji su obično uzrokovani plinskim bojlerima. Inače, djelovanje ugljičnog monoksida na hemoglobin u našoj krvi je 200 puta snažniji i brži nego djelovanje kisika i što je izloženost veća to je rezultat trovanja teži. U ovom slučaju mladi su najvjerojatnije nakon vesele noći zaspali u neprozračenom prostoru koji se ispunio plinom i tragedija se dogodila, a da to nisu ni osjetili. Stoga, je kod korištenja plinskih bojlera i grijalica najbitnije redovito i temeljito prozračivanje prostorija u kojima takvi uređaji rade, kako bi se tragedija izbjegla, pojasnio je dr. Plavšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29