UBOJSTVO IBRAHIMA DEDIĆA

NOVI DETALJI U ISTRAZI HLADNOKRVNE LIKVIDACIJE BANKARA Svjedok je prije 20 godina detaljno ispričao što je vidio

Iako svjedok danas vjerojatno ne bi mogao prepoznati Tomislava Basu jer mu nije vidio lice, činjenica je da je Basina krv pronađena pokraj mrtvog bankara
Policiju su tragovi s mjesta zločina doveli do Tomislava Base (u krugu)
 CROPIX

Kaplja krvi zvjezdasta oblika pronađena pokraj tijela Ibrahima Dedića, trag te iste krvi u BMW-u pronađenom nedugo nakon ubojstva u Biankinijevoj ulici, ali i svjedok koji je vidio sam trenutak likvidacije dokazi su koje tužiteljstvo ima protiv bivšeg diverzanta HV-a Tomislava Viktora Base (50), osumnjičenoga za Dedićevo ubojstvo skoro 21 godinu nakon što je ono počinjeno.

Premda svaki od tih dokaza sam za sebe ne bi bio dovoljan za osuđujuću presudu, stavljeni zajedno već imaju značajnu dokaznu snagu. Naime, policija i tužiteljstvo sumnjaju kako je kap krvi koja je pronađena blizu Dedićeva mrtvog tijela ubojici kapnula dok se približio već teško izrešetanom Dediću kako bi mu iz blizine ispalio posljednji hitac, onaj u glavu kojim su se ubojice htjeli uvjeriti da su ga zaista ubili.

Rafalna paljba

Kako neslužbeno doznajemo, kontroverzni bankar, čije je ubojstvo bilo neriješeno više od dva desetljeća, tu je večer 3. srpnja davne 1999. godine izrešetan rafalnom paljbom iz najmanje dvije kratke strojnice ili automatskih pištolja, a na tijelu mu je pronađena ukupno 21 jedna ustrijelna ili prostrijelna rana.

Posljednji, 22. metak ispaljen mu je iz neposredne blizine u glavu. Štoviše, to je policiji još davne 1999. potvrdio najmanje jedan svjedok, tvrdeći da je vidio muškarca kako se naginje nad Dedićevo tijelo, a zatim se čuje još jedan pojedinačni pucanj. Međutim, taj svjedok, vjerojatno slučajni prolaznik, ne može prepoznati osobe koje su istrčale iz haustora nakon likvidacije.

Nije pregledan

No, osim što je vidio muškarca kako je kleknuo pokraj izrešetanog Dedićeva tijela, svjedok je vidio i kako ubojice ulaze u tamnoplavi BMW te je zapisao brojeve njemačke registracije. Upravo na temelju izjave tog svjedoka policija je već te večeri tako brzo pronašla BMW u Biankinijevoj ulici, prije nego što su ga ubojice uspjeli zapaliti.

Utvrdit će se da je vozilo bilo u vlasništvu MORH-a te da su njemačke registracije, koje su bile stavljene na njega, ukradene. Upravo u tom vozilu pronaći će se i drugi trag krvi, krvi iste osobe čija je kaplja pronađena uz Dedićevo tijelo. Dva desetljeća poslije vještaci će, uspoređujući taj uzorak krvi s netom izvađenom krvi Tomislava Viktora Base, otkriti kako je u pitanju njegova krv. Kako je uopće došlo do toga da jedan od napadača krvari, istražitelji mogu samo sumnjati.

Naime, prema radnoj verziji policije, sumnja se da je došlo do samoranjavanja ubojice, ili od zrna koje se odbilo od jednog od zidova, tzv. rikošeta, ili je jedan od napadača slučajno ranio drugog. Usprkos činjenici da bi pregled Basina tijela, kako bi se vidjelo gdje je i kako ranjen, činio logičnim korakom pri skupljanju novih dokaza, kako neslužbeno doznajemo Basa nije bio pregledan tijekom kriminalističkog istraživanja, no istražiteljima nije prošlo nezamijećeno kako na dlanu odnosno šaci lijeve ruke ima vidljiv ožiljak.

Misterij

No, radi li se o nekoj ratnoj ozlijedi ili je riječ o ozljedi iz koje je 1999. istekla krv koju su policajci našli pokraj Dedićeva tijela i u BMW-u, može se samo nagađati. Naime, nitko od njegovih suboraca s kojima smo razgovarali nije nam mogao reći je li Basa bio ranjen u ruku, ali jedan od njih potvrdio nam je da je tijekom rata Basa ranjavan, no nije znao u koji dio tijela.

Međutim, ako je bio ranjen, to je podatak koji bi policija ili tužiteljstvo lako mogli provjeriti u njegovu vojnom dosjeu, odnosno u dokumentaciji o stjecanju invaliditeta. Basa je, kako su nam odgovorili iz MORH-a, kao aktivni član 2. gardijske brigade 1998. otišao na bolovanje, da bi dvije godine poslije, 31. ožujka 2000., bio proglašen nesposobnim za djelatnu vojnu službu i umirovljen u činu natporučnika.

Najveći misterij koji golica javnost, ali vjerojatno i samoga Basu, jest kako su policajci nakon toliko godina došli do njega kao mogućeg počinitelja ubojstva, no odgovor na to pitanje ostaje misterij. Prema jedim izvorima, policija je do Base došla već prije deset godina, dok se prema drugima, kojima smo skloniji vjerovati, slučaj počeo rasplitati tek posljednjih nekoliko godina kada se u jednom potpuno drugom predmetu pojavio podatak da bi počinitelj mogao biti baš Basa koji je već godinama živio u Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:02