ODNIJELA JU RIJEKA

Novi detalji velike potrage za nestalom djevojčicom u Istri: ‘Pronašli smo dječju zimsku jaknu...‘

Načelnik policijske postaje Buje Boban Robert Paulović rekao je su hrvatska i slovenska policija poduzele opsežne mjere

Akcija spašavanja migranata u rijeci Dragonji

 MUP

Robert Boban Paulović, načelnik policijske postaje Buje, rekao je da policija i sve dežurne službe još uvijek tragaju za djevojčicom koju je u rijeci Dragonja u Istri odnijela riječna struja, javlja N1 Televizija.

- Poduzete su opsežne mjere i sa strane hrvatske i sa strane slovenske policije. Do 17 sati, do mraka nismo uspjeli ništa. Još uvijek se nastavlja potraga od strane HGSS-a s psima tragačima. Obrađeno je negdje oko 6 kilometara toka rijeke Dragonje, od mjesta gdje se događaj zbio, međutim nismo ništa postigli - rekao je Paulović.

Potraga za djevojčlcom nastavlja se u subotu ujutro.

- Oformljen je već i stožer za sutra. Ujutro ćemo najkasnije u 10 sati započeti s novom potragom - dodao je načelnik policijske postaje Buje.

Napominje da već dugo radi ovaj posao i da su se policajci susretali s raznim ljudskim sudbinama, ali da je ovo jedna velika tragedija, piše N1 Televizija.

- Vjerujemo još uvijek u čuda. Sve nas je dirnulo kad smo čuli da postoji još jedna osoba koju trebamo naći - rekao je Paulović.

Preko rijeke Dragonje uglavnom prolaze indvidualni slučajevi kada se govori o migrantima, objašnjava.

- Najgore je u ovo vrijeme pojačanih kiša gdje dobro tlo prelazi u blatno područje. Migranti kad kreću u neki svoj san, ne razmišljaju o tim velikim opasnostima koje ih čekaju - zaključio je Paulović.

Dražen Knežević, jedan od riječkih specijalaca koji je cijeli dan tragao za djevojčicom nestalom u nabujaloj rijeci Dragonji, otkrio je za Dnevnik Nove TV kako je tekla potraga.

- Vremenski uvjeti su bili veoma zahtjevni kao što i priliči 12. mjesecu. Temperatura je bila na kopnu oko pet stupnjeva Celzijevih, a u vodi od tri do četiri. Ovih je dana bilo dosta kiše i voda je dosta nabujala pa su uvjeti za ronjenje bili i više nego teški. Ima puno porušenog drveća, a mi se kao ronioci možemo zaglaviti ispod tih ruševina. Zasad smo prošli oko kilometar korita i nismo pronašli tijelo. Prilikom ronjenja smo pronašli jednu dječju zimsku jaknu i pretpostavljamo da su bili obučeni za zimske uvjete - rekao je Knežević.

- Sutra ranom zorom dolazimo u Buje gdje počinjemo s preronom ostatka rijeke i pridružit će nam se djelatnici ATJ-a Zagreb - dodao je za Dnevnik Nove TV.

Ustvrdio je da pripadnici specijalne policije Rijeka sudjeluju gotovo svakodnevno u opasnim akcijama spašavanja i potragama. ''Svake godine imamo takvih slučajeva'', zaključio je Dražen Knežević.

Načelnik Uprave za granicu iz MUP-a Zoran Ničeno: 'Ove godine 16 tisuća ilegalnih prelazaka granice, 40 posto manje'

Hrvatska granična policija zabilježila je oko 16 tisuća ilegalnih prelazaka granice u prvih 11 mjeseci ove godine, što je pad za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izjavio je u petak navečer načelnik Uprave za granicu iz Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Ničeno.

Sličan pad se bilježi na cijeloj ruti, dakle i u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini, kazao je Ničeno u vijestima RTL-a i dodao da se „ruta mijenja“ i da su ilegalni prijelazi sada brojniji preko Srbije, Rumunjske, Mađarske i Austrije.

Inače, još se traga za 10-godišnjom djevojčicom koja je u četvrtak navečer nestala u nabujaloj rijeci Dragonji kada je skupina migranata pokušala ilegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu, a spašena je majku nestalog djeteta, turska državljanka. U potragu su uključeni pripadnici hrvatskih policijskih snaga te ronioci MUP-a kojima su se priključili i slovenski ronioci.

Mi smo tehnički i kadrovski opremljeni i pokazali smo sposobnost zaštite europske granice, prije granice EU a sada schengenske granice, kazao je Ničeno i istaknuo da će se angažman policijskih snaga na unutarnjim granicama EU, sa Slovenijom i Mađarskom, ulaskom Hrvatske u schengenski prostor prebaciti na vanjske granice.

Na granici sa Slovenijom i Mađarskom će se primjenjivati kompenzacijske mjere, odnosno na njima se ukidaju granične kontrole, gdje će po potrebi postojati kontrola kao za covid potvrde i slično, kazao je Ničeno.

Države članice EU-a usuglasile su u četvrtak tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu schengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:28