SLIJEDE ISPITIVANJA SVJEDOKA

NOVI INTRIGANTNI ZAPLETI U ISTRAZI UBOJSTVA KONTROVERZNOG BANKARA Likvidacija Dedića krije i tajnu još jednog nikad razjašnjenog atentata iz 1999.?

Nakon 21 godine obavit će se i sudsko-medicinsko vještačenje ozljeda ubijenog kontroverznog bankara
Ibrahim Dedić (na glavnoj fotografiji), Tomislav Viktor Basa (desno)
 Ivan Posavec, Marko Todorov / CROPIX

U rješenju o provođenju istrage o ubojstvu Ibrahima Dedića, 52-godišnjeg kontroverznog bankara i vlasnika Promdei banke, tužiteljstvo je predložilo ispitivanje pet svjedoka koji su se našli na mjestu zločina u vrijeme ubojstva 3. srpnja 1999. godine u Ivekovićevoj 17 u Zagrebu, među kojima i onog koji je vidio egzekutora kako napušta mjesto zločina u BMW-u koji je istu noć nađen u Biankinijevoj 5, nedaleko od MORH-a.

Osim ispitivanja petero svjedoka, tužiteljstvo će zatražiti sudskomedicinsko vještačenje Tomislava Viktora Base koji je bio ranjen u ruku od metka koji je bio namijenjen Dediću, a zatražit će se i sudskomedicinsko vještačenje ozljeda Ibrahima Dedića. To vještačenje tada nije rađeno jer službeno nije bila otvorena istraga, ali postoji zapisnik o obdukciji na temelju kojega će se zatražiti sudskomedicinsko vještačenje.

Kako smo doznali, zatražit će se još neka dokumentacija koja bi trebala rasvijetliti neke okolnosti ubojstva, ali i vezano za profesionalni status okrivljenog Tomislava Base, natporučnika 2. gardijske brigade u HV-u, ali i još nekih osoba koje su se dovodile u vezu s Dedićevom likvidacijom.

Dokazi

U međuvremenu, bosanskohercegovački portal Žurnal objavio je da bi prema saznanjima iz tamošnjih sigurnosnih službi trag mogao voditi do BiH, gdje bi trebalo istražiti sumnjive transfere velike količine novca u Promdei banku, navodi bosanskohercegovački portal Žurnal blizak sigurnosnim službama.

Kako smo doznali, istraga je trenutačno fokusirana na dokaze prikupljene u Hrvatskoj.

Bosanskohercegovački portal pak navodi kako je nedavno uhićenje Tomislava Viktora Base, kojega hrvatska policija izravno tereti kao izvršitelja tog zločina, povod da se istraži tko je i zašto zataškao sumnjive transfere desetaka milijuna njemačkih maraka u Promdei banku.

Sumnjivi transfer

Portal sugerira kako bi se Dedićevo ubojstvo moglo povezati s još jednim nerazjašnjenim zločinom, odnosno atentatom na nekadašnjeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara, koji je smrtno stradao u ožujku 1999. u Sarajevu, kada je eksplodirala bomba podmetnuta u njegov službeni automobil.

Pozivajući se na neimenovane policijske izvore, Žurnal tvrdi kako je Leutar istraživao pranje novca s računa Narodne banke BiH, odnosno sumnjivi transfer milijuna tadašnjih njemačkih maraka na račune u Dedićevoj banci.

Prebacivanje novca sa sigurnih računa Narodne banke BiH u Dedićevu Promdei banku obavljano je 1996. i 1997., a prema dostupnim informacijama, riječ je o najmanje 20 milijuna njemačkih maraka. I Ibrahim Dedić početkom 90-ih bio je uključen u transfer tadašnjih dinara u njemačke marke iz BiH i upravo je prema saznanjima hrvatske policije od dijela novca koji je zadržao za sebe osnovao Promdei banku.

Kasnije se tvrdilo da je ostao dužan milijunske svote njemačkih maraka i Narodnoj banci BiH, ali i da je zadržao novac za obnovu kuća stradalnika u BiH koji su donirale međunarodne organizacije, ali je Ibrahim Dedić sve to demantirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 18:53