JOŠ JEDAN INCIDENT

NOVI NAPAD U ZAGREBAČKOJ BOLNICI Mladić urlao, prijetio liječnicima i vatrogasnim aparatom razbijao po Hitnoj: 'Sve je počelo nakon pretrage CT-om...'

 
Arhivska fotografija
 Marko Todorov / CROPIX

Samo nekoliko dana nakon napada na medicinsko osoblje u Zavodu za tumore na zagrebačkom Jordanovcu, stiže vijest o još jednom napadu na liječnike.

Kako javljaju Vijesti RTL-a, novi napad se dogodio u KB Dubrava.

'Muškarac koji je došao na hitni prijem u bolnicu napravio je eksces. Aktivirao je vatrogasni aparat, prijetio je zaštitarima i policiji, napao medicinsko osoblje, a uništio je i ambulantu', rekao je očevidac ovog događaja.

Policija ga je nakon incidenta privela uz uporabu sile.

Dojava o događaju policiji je stigla pola sata nakon ponoći. Riječ je o 24-godišnjaku koji se u KB-u nalazio na pregledu na hitnom prijemu. Medicinsko je osoblje napao vatrogasnim aparatom, kojim je razbio i vrata, a ujedno je i osoblju upućivao verbalne prijetnje.

Neslužbeno se doznaje da se muškarac uznemirio tijekom pregleda kompjutorizirane tomografije (CT) nakon čega je uzeo aparat za gašenje požara, porazbijao inventar bolnice, a hodnike i ambulantu poprskao pjenom za gašenje. Djelatnici KB-a čitavo jutro čiste odjel Hitne.

Svi pacijenti s polutraumama preusmjerni su na druge bolnice, javljaju Vijesti RTL-a.

Podsjećamo, u petak ujutro više je osoba napalo osoblje bolnice na Jordanovcu te porazbijalo stakla na odjelu nakon što se nisu mogli pomiriti s informacijom o smrti člana svoje obitelji.

HLS traži hitne mjere za podizanje sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u ponedjeljak je uputio apel Vladi za hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

Također traže da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, da se napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjava, a imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama.

U Zakon o zaštiti prava pacijenata trebalo bi unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda za pacijente i njihove pratnje/posjete te definirati sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

Osuđujući napade na zdravstveno osoblje, HLS ističe kako su napadi kojima su liječnici i ostali zdravstveni radnici izloženi na svojim radnim mjestima sve češći, a osobito zabrinjava podatak da doživljavaju sve više fizičkih napada.

"Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, liječnici ipak nisu dobili status službene osobe, a napad na zdravstvenog radnika na njegovom radnom mjestu se ne tretira kao napad na službenu osobu. Na učestale napade na liječnike upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme smo izloženi agresiji, koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice", ističe u priopćenju predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

HLS ne želi da se u zdravstvenim ustanovama dogodi nešto još gore od incidenata na Jordanovcu i u KB-u Dubrava da bi se problem shvatio ozbiljno.

"Eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno neće zadržati naše kolege u domovini. Zgroženi divljanjem na Jordanovcu, ponovno upozoravamo i tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2021 21:03