NAPAD U MEDULINU

Novi slučaj vršnjačkog nasilja, u sukobu u školi ozlijeđen dječak (11): ‘Pozvali smo i Hitnu i policiju‘

Neslužbeno, radi se o problematičnom ponašanju nekolicine učenika s kojima je škola već i ranije imala sličnih situacija

Osnovna škola u Medulinu

 Dusko Marusic/Cropix

Ponovno novi slučaj vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi Medulin kraj Pule. Samo sedam mjeseci nakon slučaja koji je uznemirio javnost. Ovaj put o slučaju je izvijestila sama Istarska županija koja je osnivač osnovnih škola, no bez detalja o čemu se točno radi. Hina pak navodi da je liječnička pomoć pružena 11-godišnjem dječaku zbog zadobivenih lakših tjelesnih ozljeda u fizičkom sukobu među učenicima, a oglasila se i policija.

Jedno je dijete zatražilo liječničku pomoć zbog zadobivenih lakših tjelesnih ozljeda u fizičkom sukobu među učenicima koje se u utorak oko 12.40 sati dogodio u Osnovnoj školi Mate Demarin u Medulinu, izvijestila je istarska policija. "Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a radi zaštite dobrobiti djece, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje", naveli su iz policije.

Neslužbeno, radi se o problematičnom ponašanju nekolicine tamošnjih učenika s kojima je škola već i ranije imala sličnih situacija.

- Obavještavamo javnost da se danas, 27. rujna 2022. godine, u popodnevnim satima, u OŠ dr. Mate Demarin Medulin dogodio slučaj vršnjačkog nasilja, o čemu smo kao osnivači promptno informirani od strane ravnateljice Emanuele Pinzan Chiavalon. Također, sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, na teren su izašli djelatnici PU istarske i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, te su obavješteni roditelji svih sudionika nemilog događaja, kao i sve ostale nadležne institucije, odnosno Pravobraniteljica za djecu i Centar za socijalnu skrb, poručili su iz Istarske županije priopćenjem.

"Nažalost, ponovno se dogodilo vršnjačko nasilje u našoj školi, a mi smo postupili po protokolu. Obavijestili smo odmah sve institucije, zvali Hitnu i policiju, svi su bili tu. I dalje ćemo provoditi sve preventivne programe za prevenciju nasilja. Kada je dijete reklo da se osjeća loše, odmah smo pozvali Hitnu i njegovu majku" - komentirala je događaj ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon dodavši kako su sva djeca dobro.

Istarski župan Boris Miletić još je jednom najoštrije osudio vršnjačko nasilje te je za sutra najavio hitan sastanka sa Školom, na kojem će u ime Istarske županije prisustvovati nadležna pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan.

- Budući da se radi o drugom slučaju vršnjačkog nasilja u istoj Školi, Istarska županija će nakon sastanka odlučiti o daljnjim koracima, zaključili su. Zabrinut je i sam načelnik Općine Medulin Ivan Kirac koji se također obratio javnosti priopćenjem.

- Nakon sedam mjeseci ponovno se susrećemo s nasiljem među učenicima Osnovne škole dr. Mate Demarina. Načelnik Općine Medulin najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje, te izražava zabrinutost što se usprkos svim mjerama koje su se poduzele od posljednjeg slučaja iz veljače ove godine, ponovno pojavljuje sličan vid nasilja. Sutra će, zajedno sa Županom, prisustvovati sastanku u Osnovnoj školi, kako bi se dogovorili daljnji koraci, poručio je Kirac.

Vjeruje da će Škola i Istarska županija, kao osnivač Škole naći način kako reagirati na ovaj problem, ali na način da svi shvate da nanošenje štete drugome nije nešto što je prihvatljivo u školi.

- Nadamo se da će se rješavanju ovog problema uključiti i roditelji, nastavnici i ostalo osoblje škole, obzirom da škola treba biti sigurno mjesto za sve učenike, a Općina Medulin mjesto nulte tolerancije na nasilje. Općina Medulin će kao i do sada biti potpora Školi, učenicima i njihovim roditeljima, poručio je Kirac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:44