PREOKRET NA SUĐENJU

Novi udarac za Mamića, u Dinamu se iznenada predomislili: ‘Vrati nam 21 milijun eura!‘

Dinamo je postavio odštetni zahtjev prema Mamiću i ostalim optuženima u aferi ‘Dinamo II‘

Zdravko Mamić

 Duje Klaric/Cropix

Dinamo je iznenada i neočekivano podnio imovinsko-pravni zahtjev na Županijskom sudu u Osijeku u odnosu na Zdravka Mamića i još petoricu optuženih da su nezakonito iz zagrebačkog kluba izvukli 19,1 milijunu eura.

Gotovo šest godina nakon što je Izvršni odbor Dinama pod predsjedanjem Mirka Barišića donio odluku kako Dinamo nije oštećen radnjama Zdravka Mamića, klub se sada odlučio ipak aktivno uključiti u ovaj proces i tražiti odštetu tešku preko 21 milijun eura. Novi je to udarac za Zdravka Mamića, kojemu je barem do sada Dinamo bio saveznik u ovom procesu.

Podsjetimo, predsjednik kluba Mirko Barišić je prije mjesec dana svjedočio u ovom procesu na osječkom sudu, a tada je Mamićev odvjetnik Filip Glavaš pročitao dijelove zapisnika sa sjednice IO kluba 13.2.2018. godine, na kojoj je Barišić izvijestio članove IO o međusobnom odnosu između Dinama i Mamića, a vezano uz kazneni postupak protiv Mamića i optužnicu da je svojim radnjama oštetio Dinamo, istaknuvši pri tome kroz niz primjera kako je Zdravko Mamić svojim novcem i mjenicama podmirivao obveze koje je Dinamo imao prema igračima i trenerima.

- Bez Mamićeve žrtve nije bilo moguće spasiti Dinamo. To nije bila krađa, nego borba za opstojnost kluba, a ja sam svjedok toga. Mamića optužuju da je za sebe uzimao novac od Dinama, a zapravo je suprotno. On je davao svoj novac Dinamu, kazao je Barišić prije pet godina, što su tada potvrdili i drugi članovi IO-a. Tako je Miroslav Rožić rekao da je Mamić "puno više novca dao Dinamu, nego što mu je vraćeno, a u ovom slučaju je riječ o politički montiranom procesu. Ne samo da Dinamo nije oštećen, nego je egzistencijalno spašen tim računom."

Zaključak te sjednice bio je kako ‘‘Zdravko Mamić nije oštetio GNK Dinamo, već je omogućio likvidnost poslovanja trošeći novac s Dinamovog računa u Klagenfurtu isključivo za podmirenje ugovornih obveza kluba. Dinamo nema nikakvih financijskih potraživanja prema Zdravku Mamiću.‘‘

Gotovo šest godina poslije Dinamo ipak smatra da je oštećen Mamićevim radnjama.

Ovakav rasplet događaja komentirao je i Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića.

- Smatram kako je postavljanje takvog zahtjeva bespredmetno iz razloga što ćemo tijekom postupka dokazati da prema GNK Dinamo od strane Zdravka Mamića nije pričinjena nikakva šteta - već upravo suprotno, da je Zdravko Mamić spasio GNK Dinamo i da je taj isti GNK Dinamo i dan danas njemu dužan.

Ne ulazeći u analizu samog imovinskopravnog zahtjeva, želim istaknuti kako su ranije, Skupština, Izvršni odbor i Nadzorni odbor GNK Dinama kao najviša tijela Kluba, donijeli odluke kojima su potvrdili kako Zdravko Mamić ni na koji način nije oštetio Klub.

Koliko je meni poznato, do današnjeg dana Skupština, Izvršni odbor i Nadzorni odbor nisu donijeli nikakve drugačije odluke te smatram da je ovakva odluka Uprave Kluba, donesena mimo odluka najviših tijela Kluba, samo pokušaj skretanja teme s aktualnih problema u Klubu - rekao je Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:12