BAJO I DARKO

Novi zaplet u slučaju ličkih moćnika: Tužiteljstvo se žali na visinu kazne braće Amić, preblage su

Očekuje se i žalba odvjetničkog tima koji je branio okrivljenike u sastavu: Nobilo, Sloković, Antić, Bobinac i Lipošćak

Privođenje Baje i Darka Amića

 Robert Fajt/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću smatra da su Bajo Amić (31) i Darko Amić mlađi (27) preblago kažnjeni zbog prijetnji izečenih načelniku Udbine Josipu Seučeku, pa su na presudu Općinskog suda u Gospiću, koji ih je u rujnu osudio na po šest mjeseci zatvora, s tim da im se kazna mijenja radom za opće dobro, po principu dva sata rada za jedan dan kazne, sada uložili žalbu. Smatraju kako za taj blaži oblik kazne nisu postojale okolnosti, te traže da kaznu odsluže u zatvoru, kako je to presuđeno njihovom ocu Darku Amiću Dragom. On je osuđen na sedam mjeseci zatvora.

- Državno odvjetništvo smatra kako izrečene kazne u odnosu na 31-godišnjeg i 27-godišnjeg okrivljenika nisu adekvatne jer nisu postojale okolnosti da se izrečene kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci zamjene radom za opće dobro, navode u žalbi. Očekuje se i žalba odvjetničkog tima koji je branio okrivljenike u sastavu: Anto Nobilo, Jadranka Sloković, Neven Antić, Ana Bobinac i Đurđa Lipošćak.

Tužiteljstvo ih je, podsjetimo, teretilo da su 20. siječnja 2022. u ugostiteljskom objektu Pink Panther u Udbini uputili prijeteće riječi 35-godišnjem načelniku "vezano za njegov rad i postupanje s ciljem da ga ustraše" riječima: "Živ i zdrav bio, nećeš dugo". Prijetnje su, kaže se u optužnici, kod oštećenika izazvale strah za život.

- Sud optužbe smatra utvrđenima. Prvookrivljeni je dobio bezuvjetnu kaznu zatvora jer je višestruko osuđivana osoba, između ostalog i za kazneno djelo prijetnje. Višestruke uvjetne i novčane kazne do sada nisu utjecale na promjenu ponašanja optuženika, pa sud smatra da je zatvorska kazna adekvatna. Druga dvojica su također osuđivana, imaju dvije izrečene uvjetne osude, no radilo se o ranije počinjenim kaznenim djelima, a uvjetne osude izrečene su prije počinjenja ovog kaznenog djela - obrazložila je sutkinja Dubravka Rukavina svoju nepravomoćnu presudu.

Obitelj Amić godinama stvara probleme stanovnicima Like. U posljednjih desetak godina protiv njih je podneseno oko 100 kaznenih i prekršajnih prijava zbog držanja stoke bez nadzora, uzurpiranja zemljišta, pravljenja štete na usjevima, prijetnji i nanošenja ozljeda. Istovremeno, ubiru milijunske državne poticaje. Početkom ove godine dogodila su se tri naleta vozila na njihove konje, a u posljednjem je stradala životinja Amićeve kćeri Ljubice.

Načelnik Seuček pokušavao je s policijom i veterinarskom inspekcijom evidentirati neke od konja lutalica. To je razbjesnilo Ljubičina oca i braću pa su upali u kafić u kojemu se nalazio Seuček i tamo mu navodno prijetili. Dragi je na suđenju izjavio kako ima 1500 do 2000 kuna mjesečnih primanja, a sinovi su rekli da nemaju nikakvih primanja. Vrijedna obitelj ipak je nekako pronašla način da financira skupe odvjetnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:51