ŽALBA ODO-a

Novi zaplet u slučaju nereda na odmorištu Desinec: ‘Vratite torcidaše u istražni zatvor, sutkinje su pogriješile!‘

Ističu njihovu raniju prekršajnu evidentiranost zbog droge i prometnih grijeha, a kod nekih navode i kaznene postupke
 Zeljko Puhovski/Cropix

"Vratite 14 osumnjičenih navijača Hajduka u istražni zatvor. Istražne sutkinje velikogoričkog Županijskog suda su pogrešno utvrdile činjenično stanje" - sukus je žalbi koje je Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podnijelo na rješenja sutkinja istrage o puštanju na slobodu uz mjere opreza osumnjičenih za huliganski ispad 21. svibnja ove godine na odmorištu Desinec.

Tako da će o, i dalje neizvjesnoj sudbini mladića koji su se, prema sumnjama istražitelja, ogriješili o članak 324. Kaznenog zakona točnije za izazivanje nereda odlučivat izvanraspravno sudsko vijeće početkom idućeg tjedna.

Dok policija i dalje slaže mozaik nemilih scena s odmorišta, u tijeku je pretraga pet mobitela petorice naknadno kazneno prijavljenih navijača koji su uspjeli napustiti mjesto incidenta za razliku od ostalih privedenih. Svi oni redom, kako doznajemo, a što je vidljivo iz policijskih snimaka, imaju kapuljače na glavama, pa je zato i njihova odjeća predmet usporedbe sa osobama koje se nalaze na snimkama na i u zoni stadiona. Bitne odgovore će stoga, ipak, čini se dati njihovi mobiteli kao i komunikacija koju su vodili uoči utakmice.

Za 14-oricu navijača za koje tužiteljstvo ustraje na pritvaranju, u žalbama su taksativno između ostaloga nabrojani razloge zašto se svrha istražnog zatvora u njihovom slučaju ne može ostvariti određenim mjerama opreza u vidu javljanja u policijsku postaju te zabrane posjećivanja mjesta gdje se održavaju utakmice na udaljenosti ne manjoj od 1000 metara.

Pa tako ističu njihovu raniju prekršajnu evidentiranost zbog droge i prometnih grijeha, a kod nekih navode i kaznene postupke koji su dovršeni ili su u tijeku. Za jednog ukazuju da je recidivist koji je do sada pet puta kazneno osuđivan za imovinske delikte, te je kršio i javni red i mir ali i da se protiv njega trenutno na šibenskom sudu vodi postupak zbog razbojničke krađe.

Za drugog tužiteljstvo podsjeća u žalbi da je osim prethodne osuđivanosti zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o suzbijanju zloporabe droga, upravo na njega ukazao policajac u svome izvješću nakon "derneka" na Desincu. Riječ je o mladiću kojeg je policajac naknadno prepoznao kao napadača, a radi se o dijelu napada koji je uslijedio nakon što su huligani okružili policijsko vozilo te kroz otvorena bočna vrata u njega ubacili bengalku i pritom lancima i noževima sprječavali policajce da izađu iz auta van.

Iz policijskog izvješća se iščitava da je postojala opasnost od zapaljenja vozila pa su se začuli pucnji što je donekle udaljilo agresivnu masu od policijskog auta. To je iskoristio policajac te istrčao van i uzeo spremik sa suzavcem krenuvši njime na stotinjak navijača koji su i dalje, neumorno bez prestanka, stoji u izvješću, napadali policiju. U nastalom metežu, policajac je potom prišao jednom kombi vozilu kraj kojeg se nalazilo šest osoba i među kojima je uočio jednu osobu kako baca predmete na policijsko vozilo. A kad je pored uočio i drugu osobu koja je, pak, obilno krvarila iz lijeve potkoljenice htio joj je, navodi se dalje u policijskom izvješću, pružiti prvu pomoć.

- Kolega je izvadio bijelu gazu kako bi je stavio na ranu ranjenom navijaču, ali je u tom trenutku svih šest osoba krenulo prema njemu da ga napadnu pa se policajac udaljio. Po dolasku u PP Jastrebarsko policajac je uočio nepoznatu osobu koja je odgovarala osobi koja ga je napala, piše još u izvješću policije.

Javni red i mir je uspostavljen tek kad su angažirane sve interventne snage pa su navijače u konačnici polegli na tlo i ta je snimka vrlo brzo preplavila društvene mreže.

Inače, velikogoričko tužiteljstvo podsjeća i da su pojedinci kršili već prije Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji čime su skloni agresivnom i nasilnom ponašanju i unutar obitelj a ne samo na javnim mjestima.

No daleko najviše tužitelji u žalbi upiru prstom u osumnjičenog navijača protiv kojega se na Općinskom sudu u Gospiću, temeljem potvrđene optužnice, vodi postupak za sudjelovanje u tučnjavi kao pripadnika navijačke skupine na izlazu s autoceste A1 čvor Otočac tijekom putovanja na utakmicu u Split.

Valja napomenuti, međutim, da policija i dalje u suradnji s velikogoričkim Državnom odvjetništvom provodi izvide radi "utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja a čime je obuhvaćeno postupanje svih sudionika". U međuvremenu je na prozivke o neopravdanoj uporabi vatrenog oružja i prekomjernoj uporabi sredstava prisile Stručni tim Ravnateljstva policije zajedno sa Službom za unutarnju kontrolu Kabineta ministra zaključio, kako smo jučer objavili, da je policija uporabila oružje u nužnoj obrani, a sredstva prisile opravdano i zakonito.

- Vezano za događaj od 21. svibnja 2022. na autocesti A1 kod odmorišta Desinec Sjever kada je veća skupina osoba zapriječila vozilima prometovanje autocestom, izazvala nerede i napala policijske službenike, u navedenom slučaju ne radi se o uporabi sredstava prisile prema skupini u smislu članka 95. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, nego su policijski službenici vatreno oružje uporabili u nužnoj obrani kako bi odbili istodobni napad na svoj život i život drugih policijskih službenika, sukladno članku 82. i 91. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članku 139. i 156. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika - odgovorili su nam iz policije na upit o eventualnim prekoračenjima u postupanju na Desincu.

Podsjetimo, svi redom osumnjičeni pripadnici Torcide, kojih je u konačnici trenutno 43, negirali su krivnju, a neki su dodali i kako su u vrijeme izbijanja sukoba u vozilu spavali, bili nasilno izvučeni iz auta kojima su putovali, ili pak da su samo izašli na cestu vidjeti zašto promet stoji. U neredima je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada su policajci, tvrde iz PU zagrebačke, opravdano upotrijebili vatreno oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:30