BIVŠI IGUMAN DOBIO BLAGU KAZNU

NOVINARU JUTARNJEG PRAVOSLAVNI SVEĆENIK PRIJETIO SMRĆU Osuđen na pola godine uvjetno!

Presudom od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana za prijetnju smrću, stvara se obrazac po kojem se u Hrvatskoj bez većih problema može javno četnikovati i napadati ljude po cesti, izjavio je danas novinar Jutarnjeg lista Željko Huljev izrazivši ogorčenje nepravomoćnom presudom bivšem igumanu manastira Krka Aleksandru Bogojeviću koji mu je lani u ožujku prijetio smrću.

Aleksandar Bogojević, pravoslavni svećenik i donedavni predstojnik manastira Krka, jučer je u Kninu na Općinskom sudu proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana zbog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka, koje je 13. ožujka prošle godine počinio protiv hrvatskog branitelja i novinara Željka Huljeva.

"Nisam zadovoljan vođenjem postupka, a niti samom presudom koja je opskurno štura, vrvi neistinama, a u sebi nije inkorporirala motiv i razloge Bogojevićevog ponašanja, ustvrdio je Huljev. Podsjetio je kako je Općinsko državno odvjetništvo od njega tražilo i dobilo u spis fotografije Bogojevića koji s kokardom na čelu na hrvatskom teritoriju neosporno potiče na četništvo, a za što nije sankcioniran.

Ipak, sud je procijenio kako je šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne dovoljno za to, te za kazneno djelo prijetnje smrću, istaknuo je ogorčeni Huljev.

U obrazloženju presude koju je donio sudac Stipe Čipčić stoji da je Bogojević 13. ožujka prošle godine oko 20.30 sati, na cesti Kistanje-manastir Krka svojim vozilom u oštrom zavoju prepriječio put vozilu novinara Huljeva.

Potom je Bogojević izišao iz vozila te je Huljevu zaprijetio jer je bio nezadovoljan načinom njegova dotadašnjega pisanja o manastiru i njemu osobno.

Novinaru se obratio prijetećim tonom, te mu je kazao - izlazi van zlikovče i biraj hoćeš li gore ili dolje da to više riješimo.

U obrazloženju presude stoji da ga je u tom trenutku Huljev zamolio da pomakne svoj automobil kako bi mogao proći, no Bogojević je odvratio kako će mu "on odrediti put kojim će ići i da će pozvati sve bogoslove iz manastira da dođu i da ga zajedno s autom bace u provaliju, te je dohvatio mobitel".

Huljev se sa svojim automobilom ipak uspio provući između Bogojevićevog vozila i desnog ruba ceste, a ta je radnja u njemu izazvala osjećaj straha i bojazni za vlastitu sigurnost, navedeno je u obrazloženju presude.

Bogojević je, ustvrdio je sudac čitajući presudu, drugome ozbiljno prijetio zlom da bi ga ustrašio i uznemirio, a djelo je počinjeno prema odgovornoj osobi u vezi s njegovim radom, pa je time počinio kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina.

Čitanju presude Aleksandar Bogojević nije prisustvovao, a nije se pojavio niti njegov odvjetnik.

Inače, Bogojević se zbog promjene prebivališta dva puta nije odazvao na sudska ročišta. Zajedno sa svojim odvjetnikom Jovanom Ajdukovićem bio je nazočan na glavnoj raspravi održanoj prošloga petka.

Nakon izricanja presude, sudac Stipe Čipčić novinarima je pojasnio kako se samo složio s prijedlogom visine kazne koju je zahtijevalo Općinsko državno odvjetništvo te je istu potvrdio. Stav Općinskog državnog odvjetništa novinari nisu mogli čuti jer njegovi predstavnici nisu bili na izricanju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:31