EKSKLUZIVNO U JUTARNJEM

NOVO Edi Mišić je pao na poligrafu! INFOGRAFIKA Dan kada je ubio Selene Macedo! Selenin brat: 'Želim ga vidjeti i pitati, zašto si ubio moju sestru?'

U pretresu stana u kojem živi Edi Mišić policajci su pronašli set noževa iz kojeg je nedostajao onaj kojim je počinjen zločin

NOVO 12:07 Cijelo splitsko Državno odvjetništvo radi na slučaju ubojstva Meksikanke Selene Macedo, zbog čega je tužiteljica Julijana Stipišić morala odgoditi druge slučajeve. Navodno je danas trebalo početi suđenje novinarki Vesni Božanić Serdar koja je optužena za ubojstvo dečka Ante Čikeša Čikija, no s obzirom na tužiteljica Stipišić radi i na slučaju ubojstva na Marjanu i upoznata je s cijelim slučajem, suđenje je odgođeno za idući tjedan.

09:55 - Nakon privođenja, Edi Mišić bio je podvrgnut i poligrafskom testiranju. Iako se rezultati ne mogu koristiti na sudu, činjenica da je 28-godišnjak pao na testiranju policiji je pokazalo da su na dobrom tragu, javlja Slobodna Dalmacija.

08:09 - Brat ubijene Selene Emmanuel Macedo, ostao je šokiran je saznanjem da je ubojica njegov vršnjak.

- Unatoč svemu, sretan sam što su ga ipak pronašli. Zasigurno ću doputovati na suđenje u Split, jer se želim oči u oči suočiti s ubojicom i upitati ga – zašto si ubio moju Selene?, izjavio je Emmanuel Maceda, mlađi brat ubijene Meksikanke. Cijeli članak pročitajte ovdje .

_________________________________________

Prilikom pretresa stana policajci su pronašli set noževa. Onaj koji je nedostajao bio je upravo nož kojim je na Marjanu ubijena Selene Macedo. Nož koji je nađen u njegovu odbačenom ruksaku u šumi.

Susjedi iz zgrade u Ulici Smrdečac 9.: Naš Edi ubojica? Šalite se!

Pritisnut dokazima, ubojstvo Meksikanke policajcima je priznao Edi Mišić (28), nezaposleni Splićanin koji s roditeljima i bratom i sestrama živi u prizemnom stanu zgrade u Ulici kroz Smredčac u Splitu 3.

Ipak, ovo se šokantno priznanje još ne može formalno koristiti kao dokaz: tužitelji čekaju da ga Mišić ponovi istražnom sucu nakon što su mu ga danas priveli policajci.

EKSKLUZIVNO, ISKAZ UBOJICE Edi Mišić policiji: 'Ja sam je ubio! To je moj nož, nož s kojim sam ju zaklao'. Susjedi: 'Puk'o je nakon prekida s curom'

Slučajno otkriće

A do razrješenja zločina koji je šokirao hrvatsku i svjetsku javnost došlo se gotovo slučajno. Nakon što su splitski policajci 42 dana istraživali zločin, obavili tristotinjak obavijesnih razgovora i obradili 80 potencijalnih sumnjivaca, ubojicu Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo (31) otkrila je - njegova susjeda iz zgrade.

Policiji je u petak prijavila Edija Mišića nakon što se prisjetila da bi on mogao biti vlasnik crvenocrnog dresa nogometnog kluba Milan s natpisom REK_I i brojkom 5 na leđima.

Policajci su odmah priveli Mišića i s njim porazgovarali. Uzeli su mu i otiske prstiju te uzorak DNK. U utorak više nije bilo sumnje. Sve se poklapalo i policija je imala čvrste dokaze. U 11 sati tog dana Edi je priveden pritvorskom nadzorniku s kaznenom prijavom za teško ubojstvo. Slagalica je konačno dovršena. Edi je 22. kolovoza u prizemnom stanu u kojem živi s roditeljima koji su u Split 1993. doselili iz Mostara uzeo ruksak.

OTKRIVAMO Ovo su slike koje je Selena snimila svojim fotoaparatom samo trenutke pred svoju smrt!

Motiv i dalje nepoznat

U njega je stavio samoljepljivu traku i izrazito oštar kuhinjski nož. Tako opremljen, prošao je pola Splita u potrazi za žrtvom. Našao ju je na Marjanu. Selene Macedo odvojila se od brata kako bi napravila nekoliko fotografija. Tko zna što se ubojici u tom trenutku vrzmalo po glavi.

PSIHIJATRIJSKA ANALIZA 'Ubojica Meksikanke je psihopat koji sve podređuje zadovoljavanju nagona'

Vidio je Selene i presreo je nedaleko od vrha Telegrin i spomenika Umbertu Girometti. Odmah je na nju nasrnuo. Seleni je ruke i usta vezao samoljepljivom trakom a onda je, kako bi izbjegao znatiželjne poglede, uzeo u naručje i odnio dublje u šumu. Pronašao je udubljenje u tlu i tamo je položio.

INFOGRAFIKA: Dan kada je Edi Mišić (28) ubio Selene Macedo (30)

Sve je kratko trajalo. S nesretne turistice skinuo je dio odjeće. Jednim potezom nožem prerezao joj je vrat. Selene je brzo iskrvarila i umrla, a tijelo je ubojica prekrio slojem zemlje i granja. Dio njezinih osobnih predmeta stavio je u ruksak, zajedno s nožem i samoljepljivom trakom. Nekoliko metara dalje odbacio je ruksak i pobjegao kući.

NOVI DETALJI ISTRAGE Otkriven sadržaj ruksaka s Marjana: U njemu je bio i ručnik natopljen Seleninom krvlju!

Tehnički, zločin se odigrao otprilike na taj način. Ali, nije poznato što je bivšeg konobara i povremenog pomoćnog građevinskog radnika nagnalo na monstruozni čin tako da motiv ostaje posljednje otvoreno pitanje u slučaju suludog zločina.

Edi, prema svemu sudeći, Meksikanku nije poznavao niti ju je opljačkao. U ovom trenutku nema jasnog obrazloženja zašto je ubio. Doduše, još nije sa stopostotnom sigurnošću utvrđeno da nije bilo silovanja.

Ključni dokaz

- Dao sam dvije izjave policiji. Ne mogu više - rekao nam je jučer na rubu plača ratni vojni invalid Branko Mišić, otac uhićenog Edija. Potvrdio je da je njegov sin osumnjičen za ubojstvo Selene Macedo, no nije htio reći je li točno da je obitelj znala za ključni dokaz, Milanov dres čiju je fotografiju policija odaslala medijima. A, po svemu sudeći, znali su, no štitili su ga.

MASAKR NA MARJANU Policija u Novom sadu drži Reksija u obruču i čeka dokaze od hrvatskog MUP-a!

- Grijeh treba biti otkriven, a počinitelj adekvatno kažnjen. Ne tvrdim da mi je sin nevin. Ako bude proglašen krivim i osuđen, bit će to još jedan pečat na križu kojeg nosimo - rekao je ranije Mišić za portal Dalmacija News.

Dugo je prevladavala teorija da je natpis REK_I zapravo Reksi i da odaje nadimak počinitelja. Ispostavilo se da to nije točno jer je Reksi - Edijev pas. Doznajemo kako policija neće protiv Edijeve obitelji podići prijavu zbog prikrivanja kaznenog djela jer su članovi uže obitelji zaštićeni od progona u takvim slučajevima.

MUP je danas o svemu izvijestio javnost na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj se pojavio sam vrh policije. Istragu je cijelo vrijeme vodio šef uprave krim policije Vitomir Bijelić, što pokazuje da je riječ o slučaju koji su policajci shvatili maksimalno ozbiljno. Rad policije pohvalio je u Splitu i ravnatelj Vlado Dominić, a javnosti je poručeno da su “Split i Marjan napokon ponovno sigurni”.

Amaterski čin

Nakon otkrića zločina krenula je neviđena potraga za Selenom u kojoj su sudjelovale stotine policajaca i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja sa službenim psima. Uskoro su pronađeni japanka i šešir. Bio je to signal da Selene nije još jedna turistica koja se izgubila, već da joj se nešto strašno dogodilo. Crne su se slutnje obistinile nakon četiri dana, kada je jedan od pripadnika HGSS-a, gotovo slučajno, odlučio kopati baš na mjestu kojim su već više puta prošli i u udubini otkrio tijelo masakrirane žene. Marjan je odmah blokiran, policija je pomno pazila da u javnost ne dospije čak ni točna lokacija pronalaska tijela, a šutjeli su i HGSS-ovci. Policija je tapkala u mraku.

Patrolirali su Marjanom u civilu, legimitirali gotovo svakog tko se tamo zatekao, reagirali na svaku od dojava građana. MUP-ov Centar za kriminalistička istraživanja odmah je poslao svoje stručnjake na mjesto ubojstva, koji su izuzeli sve potencijalne tragove. U cijelu je priču uključena i međunarodna policijska organizacija Interpol, upravo kako bi se pomoću njihovih baza DNK uzoraka, znatno većih od hrvatskih, pokušao pronaći počinitelj.No, od početka je bilo jasno da je ubojstvo neprofesionalno izvedeno i sve to upućivalo na to da nije riječ o profesionalnom, hladnokrvnom ubojici.

Policija je odmah izuzela njegov DNK, no on se nije poklapao ni s jednim od uzoraka u bazi. Edi, naime, dosad nije evidentiran ni za jedno kazneno djelo pa njegov DNK policija nije imala. U mladosti je, kao maloljetnik, jednom prijavljivan zbog krađe, no ozbiljnijih problema sa zakonom nikada nije imao.

Psihijatrijsko vještačenje

Neslužbeno doznajemo kako su Mišićevi obitelj slabijeg imovinskog stanja.

Ne mogu si priuštiti odvjetnika pa će Ediju biti dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti. Jučer je s kaznenom prijavom za teško ubojstvo priveden i ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu. S obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu teškog ubojstva, Ediju Mišiću prijeti kazna do 40 godina zatvora. Državno odvjetništvo naredit će i psihijatrijsko vještačenje kako bi se ustanovilo je li počinitelj bio ubrojiv u trenutku ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:36