DVIJE GODINE KASNIJE

Novo vještačenje, pa u srpnju presuda za ubojstvo Luke Ritza

Šest stručnjaka dat će novi iskaz jer se ne slažu oko uzroka smrti zagrebačkog maturanta

ZAGREB - Nismo krivi, još su jednom na sudu jučer ponovila trojica maloljetnika kojima se sudi za smrt Luke Ritza. Riječ je o samom kraju suđenja koje bi nakon više od dvije godine, već u srpnju, moglo dati odgovor na pitanje od čega je 2008. umro omiljeni maturant Grafičke škole: od posljedica premlaćivanja petorice huligana ili urođene aneurizme u mozgu?

Za Lukine roditelje, Suzanu i Renu, sumnje nema. Vještaci u Splitu i Rijeci potvrdili su istu tezu, a jedino vještaci iz Zagreba tvrde da je umro od urođene aneurizme na mozgu.

Skrivali se mjesecima

Sada će svi dati još jedan iskaz, nakon čega će sutkinja Odjela za mladež donijeti presudu.

Podsjetimo, Luku Ritza pretukla su petorica huligana na Bundeku. Luka je preminuo desetak dana kasnije. Obdukcija je pokazala da je pretrpio izljev krvi u mozak. Napadači su se mjesecima skrivali. Mnogi od njih, kada su nakon 90 dana izašli iz pritvora, doživjeli su različitu sudbinu, ali su završili na istom mjestu.

Jedini punoljetni napadač, S. S., osuđen je u odvojenom postupku na kaznu od 6 mjeseci do 3 godine i još uvijek se nalazi u Odgojnom zavodu u Turopolju. Od četvorice preostalih maloljetnika , K. M. (čije je lice bilo na poznatom policijskom fotorobotu) je isključen iz postupka jer je u međuvremenu ukrao motor, za što je osuđen na boravak u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Novo premlaćivanje

Sada se za slučaj Ritz sudi samo preostaloj trojici, J. J. koji je nakon izlaska na slobodu bio upleten u još dva premlaćivanja i trenutno za jedno od njih izdržava kaznu u Turopolju; i R. L. koji na ročišta dolazi iz iste ustanove. Jedino za njega tužiteljstvo traži strožu kaznu maloljetničkog zatvora.

Posljednji od njih, M. K., jedini je na slobodi. Dosad nije zabilježeno da je nakon napada na Ritza bio upleten u nove incidente. Prema neslužbenim informacijama, jer suđenje je zbog dobi napadača zatvoreno za javnost, sutkinja bi presudu mogla donijeti već polovicom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:58