UBOJSTVO MATURANTA

Treći tim vještaka mora reći od čega je umro Luka Ritz

Splitski i zagrebački stručnjaci imaju oprečne stavove o uzroku smrti. Splitski tim smatra da je Ritz preminuo od udaraca napadača, a zagrebački da je preminuo od urođene aneurizme. Sud nije odlučio kome će povjeriti izradu trećeg mišljenja, a moguće je angažiranje stručnjaka iz Ljubljane

ZAGREB - Misterij smrti Luke Ritza, koji je u lipnju prošle godine pretučen na autobusnoj stanici kod Bundeka, nije razriješen niti nakon današnjeg saslušanja medicinskih vještaka iz Zagreba i Splita na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda.

Odgovor na pitanje je li Lukina smrt posljedica premlaćivanja petorice mladića dat će, izgleda, treći tim medicinskih vještaka koji će napraviti nadvještačenje.

Na današnjem ročištu saslušano je, naime, troje vještaka iz Splita te četvorica vještaka iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a nakon višestanog saslušavanja njihova se mišljenja i dalje razlikuju.

Iako detalji svjedočenja nisu poznati jer je suđenje zatvoreno za javnost, neslužbeno doznajmeo da zagrebački vještaci i dalje ustraju u mišljenju da je Lukina smrt posljedica urođene aneurizme, dok vještaci iz Splita smatraju da je mladi maturant Grafičke škole preminuo od posljedica brutalnog premlaćivanja.

Luka je kobne noći, 1. lipnja prošle godine, zaprimljen u KB Rebro te je bio pri svijesti, natučene glave, blago dezorjentiran, a dijagnosticiran mu je potres mozga i krvarenje u paučinastim moždanim ovojnicama.

Nakon što je četiri dana proveo u bolnici, pušten je kući jer nije bilo nikakvih znakova da mu se stanje zakompliciralo.

No, u noći na 12. lipnja srušio se u kupaonici i preminuo. Zagrebački vještaci zaključili su da je kod Luke došlo do razdora aneurizme u dvije faze i to prve kada je pretučen, a druge u noći kada je preminuo.

Druga je faza razdora, odnosn krvarenje, tvrde vještaci, nastupila zbog stresa i uzbuđenja uzrokovanog premlaćivanjem. Naime, zbog porasta aderanlina došlo je do porasta arterijskog krvnog tlaka i frekvencije rada srca i taj je kobni porast tlaka doveo do razdora aneurizme. Iako kod Luke niti obdukcijom nije utvrđeno postojanje aneurizme, vještaci tvrde se kod manjeg broja bolesnika ne može utvrditi njeno postojanje.

Kod tog su stava zagrebački vještaci ostali i nakon višesatnog postavljanja pitanja od strane tužiteljstva i obrane trojice optuženih maloljetnika. Podsjetimo, od petorice napadača na optuženičkoj klupi “ostala” su njih trojica. Jednom, jedinom punoljetnom, suđenje je već završilo u odvojenom postupku, dok je za jednog tužiteljstvo predložilo obustavu jer je već u jednom ranijem predmetu osuđen.

Splitski su, pak, liječnici ostali kod mišljenja da je Luka preminuo nasilnom smrću, odnosno da postoji uzročno-posljedična veza između udaraca kojih su mu zadali napadači i krvarenja u mozgu. Liječnici ističu da unatoč tome što Luka nije imao toliko vidljive vanjske ozljede, krvarenje u mozgu bilo je opsežno. U svome nalazu, kojeg su danas na sudu “branili”, istaknuli su kako kod Luke nije nađena aneurizma niti na jednoj krvnoj žili.

Budući da se dva tima vještaka nisu nikako moglu usuglasiti u svojem mišljenju, određeno je nadvještačenje. Međutim, još nije određeno koji će ga liječnici raditi. Postoji mogućnost da sud zatraži pomoć liječnika iz Ljubljane koji su već radili vještačenje u nekim slučajevima kada se domaći vještaci nisu moglu usuglasiti ili je postojala bojazan u njihovu objektivnost. Poznato je tako da su i u slučaju “jajne stanice”, kada se sudilo Asimu Kurjaku i njegovim suradnicima, vještaci iz Ljubljane radili nalaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:22