ZLOČIN KOJI JE ZAINTRIGIRAO JAVNOST

NOŽEM NASMRT IZBODEN U STANU Novi detalji o ubojstvu mladića kojem je jedini svjedok bila fatalna domina Dolores

Dolores D. rekla je istražiteljima da su braća stajala jedan pokraj drugoga te da se u sljedećem trenutku Vedran samo srušio
Miroslav Tomas, fatalna Dolores i ubijeni Vedran Tomas
 Društvene mreže/Arhiva

Vedrana Tomasa mogao je ubiti brat blizanac Miroslav, proizlazi iz zaključka sudskog vještaka koji je vještačio tragove krvi u slučaju zločina u stanu na Trešnjevci u prvim satima novogodišnje noći 2013.

Tim je zaključkom Želimir Radmilović, stalni sudski vještak za traseologiju, potvrdio da bi iskaz Dolores D., jedine svjedokinje događanja u stanu, mogao biti vjerodostojan. Njegovim zaključkom ujedno je i dopunjena istraga u jednom od najintrigantnijih slučajeva ubojstva u hrvatskoj sudskoj praksi. Riječ je o ubojstvu 32-godišnjeg Vedrana Tomasa, koji je nožem izboden na smrt u stanu, a za što su policajci i Državno odvjetništvo optužili njegova jednojajčanog brata blizanca Miroslava. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ovom je slučaju već dvaput podizalo optužnicu protiv Tomasa, međutim optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda oba je puta optužnicu vraćalo na doradu zbog nejasnoća, a tužiteljstvo je nadavno treći put podignulo optužnicu, ovog puta je nadopunivši upravo traseološkim vještačenjem, kao što je to u svojoj uputi naložio sud.

Određena odstupanja

“Kazneno djelo se u pretežitome dijelu moglo odvijati na način kako to iskazuje svjedokinja Dolores D. Postoje određena odstupanja u iskazu u odnosu na stanje na mjestu događaja vezana uz tijek, dinamiku i kronologiju događaja. Prema za vještačenje dostupnom materijalu i spoznajama ta odstupanja nisu relevantna, a određene novootkrivene činjenice i okolnosti mogu se naknadnim tumačenjem i ispitivanjima, a sukladno procijenjenjenoj potrebi koristiti u nastavku postupka”, zaključio je vještak.

Slučaj ubojstva u novogodišnjoj noći izazvao je veliku pozornost javnosti i zbog čudnih okolnosti pod kojima se odigrao. Blizanci su živjeli u velikom zajedničkom stanu na Trešnjevci s djevojkom Dolores D. koja je bila u vezi s Vedranom, no navodno su sve troje vodili raskalašen zajednički život.

U trenutku ubojstva u stanu su se nalazili samo njih troje, te je Dolores D., koju su mediji prozvali i “fatalna domina”, zapravo postala jedini svjedok ubojstva, tvrdeći da je Vedrana ubio brat.

Šuti već dvije godine

Miroslav Tomas, pak, tvrdi da on nije kriv za ubojstvo, međutim ni pune dvije godine nakon ubojstva ne želi iznijeti svoju stranu priče, koju navodno čuva za sud. U međuvremenu mu je ukinut i pritvor te suđenje za ubojstvo blizanca čeka na slobodi.

Optužnica Miroslava Tomasa tereti da je brata ubo nakon gotovo beznačajne svađe, međutim pod utjecajem alkohola i tableta. Dolores D. je rekla da sam ubod nije vidjela, međutim da je vidjela da braća stoje jedan pokraj drugoga te da se u sljedećem trenutku Vedran samo srušio. Blizanac ga je zatim u napadu panike pokušao reanimirati, no bezuspješno.

Sud je od Državnog odvjetništva tražio da se razjasni kako je moguće da tragovi krvi postoje i u hodniku te na liftu kada je iz iskaza svjedoka proizlazilo da se ubojstvo dogodilo u stanu. Pronađeni su krvavi otisci na tipkalu dizala te na zidu. Vještak je pak, sada nakon provedenog traseološkog vještačenja, zaključio kako ti tragovi ne izlaze iz dinamike događaja, već se može raditi o tragovima koje je neka osoba ostavila kad je prolazila kroz hodnik nakon ubojstva. Dakle, ili Dolores D. ili Miroslav Tomas ili pak netko od pripadnika ekipe Hitne pomoći ili policajaca.

Vještak je čak zaključio da bi se na osnovi tih tragova krvi mogla provesti i daktiloskopsko vještačenje otisaka prstiju te identificirati ili barem eliminirati vlasnika tih otisaka. Međutim, takva daktiloskopska eliminacija nije napravljena, a navodno će obrana Miroslava Tomasa inzistirati upravo na tome.

Isti DNK

Također, vještak je rekao da se jedan sporni krvavi otisak stopala iz dnevne sobe može vještačiti samo na osnovi fotografije.

- Takvu indentifikaciju ili barem eliminaciju moguće je napraviti i na osnovi fotografije - zaključio je vještak Radmilović.

Osim tih tragova postojale su i nejasnoće koje je oružje upotrijebljeno za ubojstvo jer su u stanu pronađena tri noža s tragovima krvi. No vještak Davor Mayer to je u priličnoj mjeri otklonio rekavši da je smrtonosni ubod nanesen bajunetom marke Glock koji je Miroslav Tomas, prema tvrdnjama Dolores D., nosio po stanu. - Ostala dva sječiva bila su ili preširoka ili prekratka da nanesu ranu takvih dimenzija - zaključio je vjaštak.

No na spomenutoj bajuneti nisu pronađeni otisci prstiju, a tragovi krvi na njoj ne znače ništa s obzirom na to da i žrtva i optuženik imaju isti DNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:43