JEDNA OSOBA PRIVEDENA

O optužbama za seksualno nasilje na maturalcu kraj Poreča oglasio se i organizator puta: ‘Žao nam je...‘

Policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak počinio kazneno djelo silovanje na štetu mlađe punoljetne ženske osobe
policija, ilustracija
 Nikola Vilic/Cropix

„Žalimo zbog negativnih događaja koji su se dogodili tijekom velikog maturalnog putovanja u Hrvatsku. Intenzivno radimo na rasvjetljavanju svega što se dogodilo. Naše zaposlenike (Austrijance) koji su kršili pravila i zakone, prijavili smo policiji u Austriji, a prijave ćemo nastaviti ukoliko bude potrebno“, rekao je vlasnik X-Jama Dr. Aleksandar Knechtsberger nakon nemilog događaja ovog tjedna u Istri za vrijeme maturalnog putovanja mladih Austrijanaca u Poreč.

Također, policija u Hrvatskoj privela je na dva dana jednog austrijskog gosta X-Jama, nakon što je prijavljen od strane jedne austrijske gošće istog putovanja. Oboje mladih ljudi vratilo se u Austriju. O incidentu postoje proturječne izjave. Svi daljnji pravni koraci sada su u nadležnosti austrijskih vlasti, poručili su iz ove tvrtke.

„Hrvatska je idealna destinacija za maturalna putovanja - gostoljubivost, lokalno stanovništvo, infrastruktura i priroda su jedinstveni. Radujemo se što tamo možemo biti gosti. Time još više žalimo što se neki od naših austrijskih zaposlenika nisu ponašali korektno i što su ostavili negativan utisak”, kaže Knechtsberger.

X-Jam već revidira sigurnosni koncept kako se takvi incidenti ne bi ponovili.

„Rado ćemo opet doći u Hrvatsku, ispričavam se u ime cijele tvrtke!", naglašava Knechtsberger.

Inače, čitava se priča zakotrljala nakon što je jedan maturant austrijskim dnevnim novinama Kronen Zeitung ispričao da u porečkoj Lanterni u sklopu velikog maturalca zaštitari vanjske zaštitarske tvrtke drogirali, maltretirali pa čak i silovali djevojke. Policijska uprava istarska izvijestila je kako je u razdoblju od 20. lipnja do 10. srpnja 2021. godine zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja počinio kazneno djelo silovanje na štetu mlađe punoljetne ženske osobe. I žrtva i počinitelj su austrijski državljani na maturalnom putovanju. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 8. srpnja, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

- Kazneni progon protiv 19-godišnjeg austrijskog državljana za kojeg je utvrđena sumnja da je 7. srpnja u turističkom naselju Lanterna u Tar-Vabrigi na Poreštini silovao mlađu punoljetnicu ustupljen je austrijskim vlastima, potvrdio je za Hinu županijski državni odvjetnik Eddy Putigna.

Što se tiče drugog slučaja, kriminalističko istraživanje još uvijek traje i policija poduzima radnje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja, odnosno kaznenog djela koje je prijavljeno. Radi zaštite privatnosti i dostojanstva žrtava nismo u mogućnost iznositi nikakve druge detalje događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:16