NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

OBITELJ CETINSKI DOBILA JOŠ JEDAN SPOR Končar dužan 750.000 kn sudskih troškova, ugovori preko kojih su Tony i Matteo dobili kuće ostaju na snazi

Matteo, Tony i Mirko Cetinski
 Goran Šebelić / CROPIX

Obitelj Cetinski iz Rovinja dobila je još jedan spor protiv Danka Končara, koji će morati platiti čak 750 tisuća kuna sudskih troškova.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Rovinju koju je donijela sutkinja Alessandra Gržinić-Matika ovaj utorak, a odnosi se na tužbeni zahtjev tvrtke Danka Končara Kermas ulaganja čime se traži poništenje ugovora o darovanju iz 2007. i aneksa tog ugovora iz 2009. Njima je naime Mirko Cetinski svojim sinovima, pjevačima Tonyju i Matteu Cetinskom, darovao kuće u selu Radetići na Pazinštini. Končar je pokrenuo spor jer je želio namiriti svoja navodna potraživanja u iznosu od vrtoglavih 11.697.259 eura. Sud je donio presudu na osnovu nepravomoćne odluke Trgovačkog suda u Pazinu iz siječnja 2017. godine, prema kojoj je dokazano da ne postoji dospjela novčana tražbina Kermasa prema Cetinskom.

Obitelj Cetinski time nastavlja niz oslobađajućih presuda u slučajevima vezanim uz Končara. Doduše, suđenje u najjačoj parnici - vezanoj uz obeštećenje Končarove tvrtke, koju je svojedobno vodila Vinka Cetinski, za 150 milijuna kuna kupoprodajom velikog broja nekretnina u Istri - nije došlo do završnice. Počelo je 2015. godine, a kazneni se postupak vodi na Županijskom sudu u Puli po dvije optužnice, i to protiv Vinke, Mirka i Mattea Cetinskog, Marina, Borisa i Eliane Sorgo, Romine, Željana i Josipa Hrvatina te Željka Bilića i Drage Radolovića.

Iza Cetinskih su sada četiri oslobađajuće presude. Uz ovu, tu je i ona za Vinku Cetinski iz siječnja 2017. za kazneno djelo protiv okoliša. Državno odvjetništvo teretilo ju je da je na području Mondelaco - Laco di Ran kod Rovinja, protivno propisima, opustošila šumu na dvjema česticama od kojih se jedna, površine 14.000 kvadrata, nalazi unutar zaštićenog područja značajnog krajobraza “Rovinjski otoci i priobalno područje”.

Mjesec dana poslije supružnici Cetinski oslobođeni su svih optužbi vezanih uz slučaj navodnog lažiranja porijekla imovine koju je protiv njih i dvoje poreznika podignuo USKOK. Treću je dobio Mirko Cetinski protiv Končara u slučaju kupnje udjela u istarskom dnevniku Glasu Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:57