ODVJETNIK ZA JUTARNJI

‘Obitelj poginulog ima pravo na barem 120.000 €. Ali osiguranje se neće naplatiti od Banožića‘

‘Koliko su ti novčani iznosi pravični, neka svako prosudi sam posebno imajući u vidu inflaciju protekle tri godine‘, kaže Mario Medak

Goran Šarić i Mario Banožić

 Facebook/Antonio Balić/Cropix/

Obitelji tragično preminulog Gorana Šarića (40) čiji je život, pretičući tegljač ispred sebe, ugasio sad već bivši ministar obrane Mario Banožić u subotu ujutro dok je išao u lov, zasigurno je teško pratiti medije. Jer iz sata u sat, već peti dan za redom, u medijskom prostoru lansiraju se nove informacije o toj nesreći. I dalje ostaje niz neodgovorenih pitanja i bačena je sumnja da se od samog početka nešto pokušava zataškati oko te nesreće na državnoj cesti 55 na izlazu iz Vinkovaca u 6.15 sati.

Od preminulog Šarića obitelj, prijatelji, kolege i poznanici oprostili su se na groblju u Privlaci u ponedjeljak, a hospitaliziranog Banožića još uvijek nije ispitala policija niti je službeno kazneno prijavljen nadležnom tužiteljstvu. Koja god mu kazna bude dosuđena, nikakva utjeha to neće biti njegovim najmilijima.

Pravo na odštetu

A u navedenom slučaju, nakon što se prikupe sve valjane informacije i podnese odgovarajuća prijava, Šarići imaju pravo na naknadu štete od najmanje 120 tisuća eura.

- Šteta koja se nadoknađuje obitelji poginulog vozača nadoknađuje se iz osnova osiguranja vlasnika vozila. Visina štete određena je orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda RH, a koja je 2020. godine znatno povećana i to za 50 posto u odnosu na 2002. godinu kada su ti kriteriji objavljeni. Međutim, i dalje se radi po mom mišljenju o izrazito niskim iznosima. Po tim kriterijima duševna bol zbog smrti bliskog srodnika (uzdržavanog djeteta ili više njih, bračnog druga i roditelja) nadoknađuje se u visini od oko 41.000 eura po osobi. A ako poginula osoba ima braću i sestre, i ako su oni živjeli s preminulim u istom kućanstvu, oni ostvaruju pravo na oko 15.000 eura naknade štete po osobi - pojašnjava za Jutarnji list odvjetnik Mario Medak. Pritom podsjeća da Vrhovni sud u tim "kriterijima" ističe kako pravična novčana naknada za duševne boli predstavlja naknadu štete za bol izazvanu saznanjem za smrt i kasnije za bol koju npr. dijete trpi zbog gubitka roditeljske ljubavi i pažnje koju bi roditelj pružio.

Jesu li iznosi pravični?

- Koliko su ti novčani iznosi pravični, neka svako prosudi sam posebno imajući u vidu inflaciju protekle tri godine kao i ostvarenu dobit osiguravajućih društava. Naknada za duševnu bol ne odnosi se na izgubljeno uzdržavanje koje je pruženo osobi koja ima pravo na zakonsko uzdržavanje kao i na osobe koje je poginula osoba eventualno pomagala. Za tu vrstu štete je bitno da se radilo o dužem uzdržavanju a to je kod roditelja i djece svakako slučaj. Dakle, postoji mogućnost određivanja sukcesivne odnosno periodične novčane obveze u vidu rente koju oštećene osobe mogu zatražiti - pojasnio je još Medak.

Inače, djeca preminulog također imaju pravo na obiteljsku mirovinu iza oca, a s obzirom na sadašnje stanje stvari, točnije neovisno je li Banožić u vrijeme naleta bio trijezan ili sa 0,21 promil alkohola koliko su jučer mediji pisali da mu je pronađeno u krvi po zaprimanju u vinkovačku bolnicu, osiguranje se u tom slučaju, nakon što isplate štetu obitelji preminulog, od Banožića nikako ne može regresno naplatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:47