VELIKA TRAGEDIJA

OBITELJI KUĆA IZGORJELA DO TEMELJA 'Sina sam bacila kroz prozor i spasila mu život'

Obitelj Galetić iz Crnog Kamanja u općini Generalski Stol više nema ništa
 Robert Fajt / CROPIX

GENERALSKI STOL - Sve ono što je činilo njihov, dom nestalo je u samo dva sata, koliko je trebalo vatrenoj stihiji u petak u večernjim satima da odradi svoje. Nemaju nijedan svoj predmet, nijedan dokument, na sebi nose tuđu odjeću, nemaju nijednu fotografiju koja bi im vratila uspomene na 25 godina provedenih među tim zidovima koje danas ruše rovokopačem, jer su popucali od visoke temperature.

Obitelj Galetić iz Crnog Kamanja u općini Generalski Stol, otac Vjekoslav(46), majka Đurđica (42), djeca Katarina (24), Barbara(22), Vlado (21) te maleni Gabrijel (1,5) više nemaju ništa.

Kobne večeri Đurđica je u kući bila sam s malenim Gabrijelom.

- Nismo imali struje zbog snijega, pa sam s njime ranije legla u krevet, već oko 20 sati. Nešto me probudilo oko 21.30. Ušla sam u sobu i vidjela dim, ali, valjda zbog šoka nisam reagirala dok nisam došla natrag u spavaću sobu. Onda mi je postalo jasno da gorimo. Otvorila sam prozor i tek je onda krenulo. Dijete sam bacila na snijeg u bodiju i bosonogo, bilo mi je bitno njega spasiti - suznih očiju priča Đurđica pogledavajući djetešce koje je suprug držao u naručju.

Priča i gleda kako rovokopač ruši preostale zidove njihova doma. Policija još ne zna što je uzrokovalo požar.

Obitelj je privremeno smještena u vikendici u selu koju im je ustupio zagrebački liječnik Miroslav Trkovnik, kojemu su zahvalni. Zahvalni su i Općini i mnogobrojnim znanima i neznanima koji su prvi uskočili.

Planiraju krenuti u izgradnju novog doma. Plaća oca Vjekoslava, zaposlenika karlovačkog Vodovoda i kanalizacije i sina Vlade koji radi u Tvornici turbina nisu dovoljne za tako nešto jer, osim što prehranjuju obitelj, školuju i najstariju sestru, koja usprkos invalidititetu uspješno pohađa Pravni fakultet u Zagrebu.

Svi koji su u mogućnosti mogu im pomoći na broj računa otvorenog u Karlovačkoj banci 2400008-3242352223 ili se mogu javiti Vjekoslavu na broj mobitela 099/197-0099.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:31