NAŠLI IM I ORUŽJE

OBJAVLJEN VIDEO VELIKE POLICIJSKE AKCIJE U OSIJEKU Specijalci su osumnjičenim dilerima banuli u cik zore, vrata su razbili ovnom

 
 MUP

U utorak je u ranim jutarnjim satima velikoj policijskoj akciji, koju je vodio PNUSKOK Osijek, na nekoliko adresa u Osijeku i okolici uhićeno deset osoba za koje se sumnja da su preprodavali drogu.

Policija je cijelo prijepodne provodila kriminalističko istraživanje u stanovima, kućama i drugim objektima kojima su se koristili osumnjičenici, a među njima je i jedan stan u samom središtu Osijeka, na Trgu slobode, gdje je kao podstanar živio jedan uhićenik.

O policijskoj akciji svjedoči i video koji je objavljen na web stranici policije. Na njemu se vidi kako su pripadnici specijalne policije ovnom razbili vrata na stanu te nakon brze pretrage svladali osumnjičenika i vezali mu ruke.

Kako je Jutarnji pisao učer, glavni osumnjičeni je muškarac iz Osijeka rođen 1970. godine, a navodno je riječ o D. K., vlasniku jednog narodnjačkog kluba u Osijeku, omiljenog mjesta za noćne izlaske mladih iz Osijeka i okolice, ali i kluba u kojem često nastupaju poznati pjevači, osobito folk izvođači iz Srbije.

Lokal je bio česta meta policijskih pretresa i racija upravo zbog sumnje da se u njemu preprodaje droga, a nerijetko je bio i zatvaran. Prema informacijama očevidaca, policija je i u utorak u jutarnjim satima bila u tom lokalu.

Iz policije su priopćili da su u koordinaciji s USKOK-om dovršili kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

MUP

Provedenim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvookrivljeni muškarac okupio i povezao u zločinačko udruženje još sedmoricu muškaraca i dvije žene radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, skladištenja, a potom i daljnje kontinuirane neovlaštene preprodaje droge na širem području grada Osijeka, navodi policija.

Oni su od siječnja 2019. godine do svibnja 2020. godine na području Hrvatske i Srbije nabavljali razne vrste droga poput kokaina, marihuane i amfetamina. Kupljenu drogu tada su krijumčarili na područje grada Osijeka gdje su ju vagali i prepakiravali u paketiće pogodne za daljnju prodaju, pri čemu su kokain miješali s punilima radi povećanja mase te dalje preprodavali konzumentima sa šireg područja Osijeka.

MUP

Za dogovore oko prodaje i skladištenja droge koristili su ugostiteljski objekt u Osijeku. Pretragama je u nekretninama koje su koristili pronađeno i vatreno oružje te više komada raznog streljiva.

MUP

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu USKOK-u.

Uskok: Desetero osumnjičenih za preprodaju droga i zločinačko udruživanje

Nakon jučerašnje policijske akcije u Osijeku i uhićenja više osoba zbog sumnje u organiziranu preprodaju droga, Uskok je u srijedu donio rješenje o provođenju istrage protiv desetero osumnjičenika, od kojih je protiv šest predložio određivanje istražnog zatvora.

Tužiteljstvo je pripćilo kako se osumnjičenike tereti za kaznena djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni 50-godišnjak, od srpnja 2019. do 9. lipnja 2020., u Osijeku, Vukovaru, Slatini i drugim mjestima u Hrvatskoj i Srbiji, okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više drugih osoba iz Hrvatske i inozemstva, radi kontinuirane nabave, skladištenja, pakiranja i daljnje preprodaje kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA na području Osijeka i okolice.

Tako je prvookrivljeni s drugookrivljenim 33-godišnjakom s osobama iz Srbije te s više drugih osoba sa šireg područja Vukovara dogovara isporuku kokaina. Pritom je osobno preuzimao kupljeni kokain u Srbiji i krijumčario ga u Hrvatsku.

Trećeokrivljenu 26-godišnjakinju Uskok tereti da je u dogovoru s prvookrivljenikom, nabavljala dogovorene količine kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA od drugih dobavljača iz Hrvatske, a drogu je osobno i putem drugih angažiranih osoba preuzimala radi daljnje prodaje.

Tako pribavljenu drogu su potom prvokrivljenik i trećeokrivljenica radi zajedničke prodaje predavali ostalim okrivljenicima koji su, sukladno dogovoru i uputama, na dogovorenim mjestima preuzimali drogu, skrivali je i skladištili te pripremali za daljnju prodaju.

Drogu su zatim prodavali kupcima, a novac od prodaje su predavali prvookrivljeniku i trećeokrivljenici, koji su dio pribavljene droge dalje preprodavali kupcima na području Osijeka i okolice.

Prvookrivljenog 50-godišnjaka Uskok tereti da je drogu skladištio na više adresa, a s tom svrhom je iznajmio i stan u Osijeku te je s desetookrivljenim dogovorio da boravi u tom stanu i u njemu čuva nabavljenu drogu, prepakirava je i priprema za isporuku kupcima.

Osim toga, 50-godišnjeg osumnjičenika tereti se da je u u stanovima u Osijeku neovlašteno držao više komada raznog streljiva i pištolj, a drugookrivljenog 33-godišnjaka da je u kući za odmor u Slatini neovlašteno držao automatski pištolj. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:36