PLANIRAO OSVETU

'OBRAČUNAT ĆU SE S NJIMA KAD SE VRATIM S BRODA' Filip Zavadlav je nekoliko puta najavljivao da će napraviti pokolj u Splitu

 CROPIX / Privatna arhiva

Brutalna smaknuća iz kalašnjikova u splitskom Varošu nisu obračun kriminalnih skupina, istaknuto je na konferenciji za medije u PU splitsko-dalmatinskoj ujutro.

Nije obračun kriminalnih skupina, ali je obračun s kriminalom, mišljenje je javnosti koja je prigrlila osvetu zbog obiteljskih problema kao motiv zbog kojeg je Filip Zavadlav (25) izrešetao tri osobe. Navode se dugovi zbog bratove ovisnosti o drogi te iznude novca, čemu je bio izložen s cijelom obitelji. Situacija je, međutim, daleko od toga da bude crno-bijela.

Brat na liječenju

Filip, koji je pomorac, navodno je već, ne jednom, najavljivao da će se obračunati s odgovornima čim dođe kući s broda. Otprije ima dosje u kojem su evidentirane kaznene i prekršajne prijave zbog obiteljskog nasilja, krađa, teških krađa i prijetnji. Cijela obitelj koja živi na splitskim Skalicama odavno je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, upravo zbog obiteljskog nasilja koje se događalo. Jedan brat uhićenog mladića je na liječenju od ovisnosti u Crnoj Gori, a drugi je također doveden u policiju zbog saznanja koja bi mogao imati vezano za pozadinu zločina. On je također konzument droge i duboko je zaglibio u kriminalni svijet.

U jednoj od teških krađa Filip Zavadlav je optužen da je zajedno s majkom provalio u crkvu, a u dosjeu ima i presudu na uvjetnu kaznu zbog nasilja u obitelji. Prijavljen je i za zločin iz mržnje zbog prijetnji gay aktivistu u Splitu, ali je u konačnici u tom postupku oslobođen.

Saznajemo također da se nakon trostrukog ubojstva u Varošu Filip Zavadlav presvukao i sakrio automatsku pušku kojom je pucao. Nije uhićen u odjeći u kojoj je bio u vrijeme krvavog pohoda, tako da nije točna informacija da je nakon zločina sjedio u lokalu i čekao policiju. Prvo se pobrinuo da se riješi dokaza te je tek potom došao u kafić u kojem je uhićen.

Nije zasad poznato odakle mu automatska puška AK-47 jer je policija tek danas poslijepodne. Okvir kalašnjikova ima 30 metaka, u subotu je u Varošu ispaljeno 36 hitaca, što znači da je ispraznio jedan i stavio drugi okvir koji nije potpuno ispraznio. Službeno je potvrđeno da ni on niti članovi njegove obitelji nisu policiji prijavljivali prijetnje ili probleme s osobama iz splitskog kriminalnog miljea. Sve navedeno potkopava priču o ubijanju po Splitu kako bi zaštitio brata i obitelj od zlostavljanja kriminalaca.

Prijava zbog dilanja

I kad pogledamo profil smaknutih osoba i dosjee, jasno je da se ne radi o profesionalnim kriminalcima nego o osobama iz polusvijeta. Ubijeni su Jurica Torlak, Marin Boban i Marin Ožić Paić zvani Pajser. Od njih samo Ožić Paić ima prijavu zbog dilanja heroina, i to otprije nekoliko mjeseci kada mu je u stanu nađeno 200-tinjak grama te droge, znači riječ je o dileru početniku. Torlak je odslužio tri godine zatvora kada je motociklom usmrtio osmogodišnju djevojčicu u Spinutu 2004. godine. Tada mu je suvozač na skuteru bio Vedran Biuk, splitski osuđivani diler i trgovac oružjem koji je također bio optužen u slučaju, ali je oslobođen krivnje. Formalno, to je jedina veza Jurice Torlaka s trgovinom drogom jer se tada pričalo da su bježali motorom zato što su kod sebe imali ilegalnu robu. Neformalni izvori kažu da je dilao “u sitno”, kao i velik dio društva koji se okuplja na Matejuški i krati dane alkoholom i opijatima. Boban je bio problematičan od mladih dana, ali uglavnom zbog ponašanja jer zbog zloupotrebe droge nije nikada kazneno prijavljen. Činjenica je da je brat Filipa Zavadlava također bio dio tog društva te se i sam bavio sitnim ilegalnim poslovima. Prema dosadašnjim dostupnim podacima, policijskih prijava ima s obje strane: kako sa strane počinitelja i njegove obitelji, tako i sa strane žrtvi. Međutim, ni s te strane se ne radi o organiziranom kriminalu, dilerima jačeg ranga ili iznuđivačima koji bi sustavno zlostavljali nemoćnu obitelj u kojoj niti jedan član nema mrlje u prošlosti.

Ranija presuda

Jedini donekle jači igrač ispada Jerko Malvasija, koji je trebao biti sljedeća žrtva tog dana, ali ga je providnost spasila da može nastaviti sa svojim zanimacijama s druge strane zakona. Malvasija u dosjeu ima presudu za dilanje dva i pol kilograma marihuane, protupravnu naplatu i krađu. Početkom 2013. godine sa sudionikom je bježao policiji u vozilu u kojem su imali marihuanu te su na raskrižju ulica Domovinskog rata i Dubrovačke u Splitu u ranim poslijepodnevnim satima projurili kroz crveno svjetlo i oborili pješakinju.

Nakon toga su nastavili brzu vožnju Ulicom Domovinskog rata, ali im je pukla guma pa su se morali zaustaviti. Jedan je uhićen odmah, a drugi se predao desetak dana kasnije. Jerko Malvasija je tada osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog preprodaje marihuane, u što su mu uračunate ranije presude zbog krađe i protupravne naplate. U kolovozu prošle godine sudjelovao je u prometnoj nesreći na raskrižju ulica Slobode, Hrvatske mornarice i Domovinskog rata, kada je poginula pješakinja, a teško je ozlijeđen pješak.

Visoka kazna

Vozio je Golf, a sudario se s vozačicom BMW-a za koju se utvrdilo da mu je oduzela prednost prolaza. Je li on bio glavna meta, a trojica ubijenih popratne žrtve, zna zasad samo Filip Zavadlav koji će imati priliku iznijeti svoju stranu priče. Vidjet ćemo onda hoće li govoriti o osveti za maltretiranje ili će odabrati drugi način obrane, jer bi mu to značio postupak za teška ubojstva, za što može dobiti do 50 godina zatvora. Tijekom postupka će se napraviti i kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje pa postoji mogućnost da taj nalaz promijeni smjer postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 09:22