PITANJE UBROJIVOSTI

Obrat na suđenju za ubojstvo Ibrahima Dedića: Nakon ‘paljbe‘ Basinih odvjetnika naloženo novo vještačenje

Sud je naložio da se napravi i psihološko vještačenje te neurološki pregled okrivljenika
Tomislav Viktor Basa
 Boris Kovačev/Cropix

Psihijatrijsko vještačenje Tomislava Viktora Base (50), umirovljenog časnika specijalnih postrojbi HV-a koji je optužen da je 1999. ubio bankara Ibrahima Dedića, morat će na popravni.

Odlučio je tako jučer sud nakon ozbiljnih zamjerki obrane na vještačenje, prema kojemu je Basa raspravno sposoban te je u vrijeme izvršenja djela, prije 21 godinu, bio potpuno ubrojiv. Psihijatar dr. sc. Ante Bagarić rekao je u uvodnom dijelu svog izlaganja da je Basu vještačio putem videolinka iz Remetinca te da nije pronašao nikakve dokaze da Basa nije raspravno sposoban te da Basa prije 20 godina nije bio ubrojiv.

No, onda je krenula "paljba" Basinih odvjetnika Jadranke Sloković te na kraju Ivana Krnića, koji su sudu dostavili dokumentaciju kako se Basa u drugoj polovici 90-ih često, i to najviše zbog PTSP-a iz rata, liječio u najmanje tri bolnice: KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i bolnici u Virovitici. Liječen je i privatno kod poznatog psihijatra dr. Veljka Đorđevića. Odvjetnici su rekli kako imaju saznanja da se Basa liječio i poslije u Švicarskoj u kojoj je živio posljednjih 15-ak godina.

Prijedlogu obrane da dopuni svoje vještačenje jučer se nije protivilo ni tužiteljstvo te je sud vještaku dao nalog da pri novoj dopuni vještačenja uzme u obzir dokumentaciju koja će sada biti pribavljena od svih spomenutih zdravstvenih ustanova. Sud je naložio da se napravi i psihološko vještačenje te neurološki pregled okrivljenika jer, prema dokumentaciji, postoje indicije da je najvjerojatnije zbog ranjavanja Basa imao i neuroloških problema koje je liječio te ih još liječi.

Basa je uhićen početkom 2020. te osumnjičen da je s još dvije nepoznate osobe 1999. ubio kontroverznog bankara Ibrahima Dedića. Do Base, koji je živio u Švicarskoj, policija je došla nakon 20 godina zahvaljujući DNK tragu na mjestu zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:54