MISTERIJ NA BRAČU

OBRAT U ISTRAZI PALEŽA VIKENDICE ORTYNSKOG Policija pustila sumnjivce: 'Ovaj stariji ima više kaznenih djela nego Andrić književnih...'

Muškarci u dobi od 37 i 40 godina proveli su 24 sata na ispitivanju u policijskoj postaji
Radovan Ortynski (u krugu)
 HANZA MEDIA

Bračka policija nije našla dokaze koji bi upućivali na to da su dvojica muškaraca u dobi od 37 i 40 godina zapalili vikendicu bivšega državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u Postiri te su u utorak pušteni na slobodu, nakon što su gotovo 24 sata proveli na ispitivanju u tamošnjoj postaji.

Dvadeset četiri sata je krajnji rok koliko se građanina može držati u policiji, a onda u roku idućih šesnaest sati slijedi privođenje pritvorskom nadzorniku i dovođenje na Državno odvjetništvo ako policija pronađe dovoljno dokaza za osnovanost sumnje u počinjenje kaznenog djela, što kod ove dvojice nisu pronašli.

Poduži dosjei

Unatoč nizu dostupnih materijalnih tragova (krv počinitelja, gumene rukavice, kanta s gorivom, krpa), policija nije mogla zaključiti ovaj slučaj kaznenom prijavom jer je očito da tragovi otisaka ne odgovaraju toj dvojici muškaraca.

- Nešto stariji muškarac ima više kaznenih djela nego Ivo Andrić književnih. Svega tu ima, od droge do provala, krađa, provalnih krađa, a ovaj mlađi nije baš takav kalibar. Proširila se priča da je stariji muškarac ili trebao dobiti drogu kao nagradu za paljevinu kuće od naručitelja, ili je drogu dobio, a, eto, ispada da nije učinio ništa za što ga se može teretiti - govore nam upućeni na otoku u lik i djelo dvojice muškaraca.

Bračka policija teško rješava ovakve, teže slučajeve. Gotovo je osamnaest mjeseci prošlo od pljačke Splitske banke u Bolu, u kojoj su odneseni milijuni, a počinitelj još nije uhvaćen. Zato smo se iskreno ponadali da su u ponedjeljak brački policajci (pojačani kolegama sa strane) iz prve ubacili u petu brzinu, ali se ispostavilo da dvojica momaka koja su u ponedjeljak dovedena u PP Brač nemaju veze s događajem.

Kineski jastuk

Supruga Radovana Ortynskog, gospođa Radmila, došla je iz Zagreba u Postire te je pomogla policiji u prepoznavanju pronađenog jastuka koji je ostao natopljen benzinom u neizgorenom dijelu njezine kuće.

- Taj jastuk koji mi je policija pokazala bio je s nekim aplikacijama i kineskim šarama, a mi takav jastuk u kući nismo nikad imali - rekla je gospođa Ortynski, koja pokušava srediti kuću: očistiti je od gareži, baciti zapaljeni namještaj i sve što uz to ide.

– Spavam kod prijatelja, a čeka me veliki posao ovih dana jer sama sve radim - kazala nam je gospođa Ortynski i dodala da na ovu njihovu vikendicu nije bila ispaljena raketa davne 2000. godine, kako se pisalo po nekim medijima.

- Nije ispaljena, nego je moj muž doznao da se to sprema i o tome obavijestio nadležne, pa je to spriječeno - dodala je.

Dakle, policija u nizu dokaza ima i još jedan: kineski jastuk natopljen benzinom koji je ostavio počinitelj, a hoće li obilni materijalni dokazi s prizorišta dovesti i do vlasnika tih dokaza, dakle, počinitelja, ostaje nam vidjeti.

A dok policija ne otkrije počinitelje, može se samo nagađati koji je bio motiv namjernog paljenja vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:28