NAJAVLJUJE BORBU?

OBRAT U SLUČAJU DJEVOJČICE PARIS: UHIĆEN OTAC KOJI JE OSTAVIO KĆERKICU U PARKU A i baka i djed su vraćeni u pritvor...

U međuvremenu su u remetinački pritvor vraćeni djed i baka nesretne djevojčice Paris, a razlog je opasnost utjecaja na svjedoke
 Berislava Picek / CROPIX

- Borit ću se za svoju Mirjanu. Jučer sam bio u Centru za socijalnu skrb u Velikoj Gorici. Savjetovali su mi da se obratim odvjetniku za daljnje pravne korake u mojoj borbi za očinska prava, rekao je svom odvjetniku vidno uplašen 24-godišnji R. R., mladić koji tvrdi da je otac četverogodišnje Mirjane Paris, djevojčice koja je pronađena ostavljena i zaboravljena u velikogoričkom parku početkom listopada.

Mirjanin otac uhićen je prošli petak ispred zgrade Državnog odvjetništva u Velikoj Gorici gdje je u sekundi od svjedoka postao uhićenik. Naime, nakon apela u Jutarnjem listu prošle srijede, u kojem ga njegovi roditelji R. B. (45) i M. B. (45) pozivaju “da se javi kako bi otišli na policiju, a onda i po djevojčicu u Dom”, u 24-godišnjaku su, konačno, proradili savjest i hrabrost. Vidjevši da su mu roditelji kazneno prijavljeni zbog povrede djetetovih prava, kao i da su ostali bez još troje unučadi koja su im uzeta i također smještena u Dom jer nemaju regularne dokumente, Mirjanin je otac u prostorijama tužiteljstva dao iskaz jer je predložen za svjedoka. S istražiteljima je razgovarao u prisutnosti prevoditelja jer govori samo talijanski. Nakon izlaska iz zgrade tužiteljstva s odvjetnikom R. R. nije niti slutio da će imati “doček”. Budući da se za njim tragalo od prvoga dana kad je malena curica pronađena sama u parku, policajci su mu prišli s nalogom za uhićenje.

Iako je tužiteljstvo zatražilo njegovo pritvaranje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, sudac ga je pustio da se brani sa slobode. Istodobno je došlo do novog obrata jer su isti dan u remetinečki pritvor vraćeni Mirjanini djed i baka. Sudsko izvanraspravno vijeće uvažilo je žalbu nadležnoga tužiteljstva i utvrdilo da ipak postoje razlozi za pritvor - mogli bi utjecati na svjedoke, pa tako i na vlastita sina čije se ime našlo na popisu svjedoka.

I tako se slučaj malene djevojčice, o kojoj se već mjesec i pol skrbe tete u Dječjem domu u Nazorovoj i koja je već tjednima udarna vijest u medijima zbog prebacivanja roditeljske odgovornosti, ne nazire kraj.

Kako smo pisali, Mirjanina obitelj doselila se u selo desetak kilometara od Velike Gorice prije šest godina. Ona je samo jedna od 20-unučadi koje imaju 45-godišnji R. B. i M. B., inače roditelji desetero djece. Kupili su prizemnicu na dražbi od banke, a svojim manirima i finoćom, ali i bogatstvom zagolicali su lokalno stanovništvo. Kuću su u par godina pretvorili u velebno zdanje sa žutom fasadom.

Nakon što im je prošli tjedan oduzeto još troje unučadi zbog neurednih dokumenata, za Jutarnji list su Mirjanini djed i baka ustvrdili: “Pa, to su sve naši unuci! Kakva trgovina djecom?! Mi smo pripadnici romske manjine, imamo pet kćeri, pet sinova i čak 20 unučadi! I nismo divljaci!”

- Kad je naš sin R. R. vidio u medijima da će zbog 'zaboravljanja' kćeri morati u zatvor na tri godine, prepao se i sakrio u strahu od sankcija. Ne smatra se krivim jer se taj dan posvađao u parku sa ženom koja je dovela Mirjanu kako bi je vidio. Ne žive više zajedno jer moj sin ima drugu. I ne znam zašto se govori da bi Mirjana mogla biti posvojena. Po zakonu djed i baka imaju prednost! Znate, moj otac je Talijan, a mama Romkinja. Nikad se nismo libili raditi. Vozio sam šlepere s voćem i povrćem od Španjolske do Francuske i Italije. Moji korijeni u Hrvatskoj su od 50-ih godina prošlog stoljeća i svi moji unuci imaju pravo na dvojno državljanstvo (hrvatsko-talijansko) - objasnio nam je Mirjanin djed R. B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:38