DOBIO 29 GODINA ZATVORA

OBRAZLOŽENJE PRESUDE ZA SVIREPO UBOJSTVO IZ KORISTOLJUBLJA Minković je krenuo u krvavi pohod kod rođaka kako bi se domogao strinina novca

 
Damir Minković
 Damjan Tadic / CROPIX

Damir Minković (36) proglašen je krivim za teško ubojstvo svoje strine, 77-godišnje Marice Minković, i njezina posinka Siniše Minkovića (50) te je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od ukupno 29 godina.

Nepravomoćna je to presuda koju je u petak objavilo sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Koraljke Bumči. Optuženi Minković, koji je na izricanje opresude doveden iz Remetinca, posve mirno i bez ikakve reakcije ili komentara saslušao je odluku sudskog vijeća pred kojim se prije nekoliko dana, iznoseći svoju obranu, kleo životom da to nije napravio.

Prema presudi, Minković je svoje rođake, a ujedno i prve susjede, ubio iz koristoljublja. Dogodilo se to u rano jutro 24. studenoga prošle godine u njihovoj kući u naselju Struge. Minković je toga jutra planirao putovati kod djevojke u Beograd te je, kako je sud utvrdio, očajnički želio posuditi novac. Tako je usred noći nazivao i agenciju za tzv. brze kredite, ali su ga i oni odbili. Sudsko vijeće smatralo je nedvojbeno dokazanim da je stoga optuženi Minković krenuo u ubilački pohod kod rođaka da bi se domogao strinina novca.

Strina je inače bila teško pokretna jer je imala problema s kukom i dijabetesom, dok je njezin posinak bio osoba s posebnim potrebama. Živjeli su u svom dijelu dvojne kuće, koju je samo vanjski zid dijelio od optuženikove. Damir Minković je, prema presudi, prešao u njihovo dvorište i nasilo ušao u njihovu kuću. Ubio ih je nožem, nakon čega je ispreturao stvari i uzeo neutvrđenu količinu novca. Naime, tijekom očevida izuzet je novčanik pokojnice. koji je bio prazan, dok su ladice vitrine u kojoj je držala novac bile izvučene i potrgane. Samo jedna ladica ostala je zatvorena, a upravo u njoj je u jednoj knjižici bilo 6.000 kuna koje optuženik, prema stavu suda, očito nije pronašao.

Tu je činjenicu sud smatrao nebitnom, posebno kad se ima u vidu da je pronađeno oružje počinjenja zločina. Radi se o nožu specifičnog izgleda, s nazubljenom jednom stranom oštrice duge 19 centimetara te drškom s urezima. Naime, Minković je i prema vlastitom kazivanju kritičnoga jutra otišao na autobusnu stanicu u neposednoj blizini njegove kuće, kako bi došao do autobusnog kolodvora odakle je otputovao u Beograd. Na stanici ga je vidjela jedna svjedokinja, koja je policiji, a kasnije i na sudu, ispričala da je Minković prije ulaska u autobus, pomalo skrivećki, nešto odbacio u jedan od kontejnera na stanici.

Policija je izuzela sva tri kontejnera sa stanice te su u onom za plastiku pronašli nož. Vještaci su pak na dijelu između oštrice i drške te na samoj dršci pronašli sitne, golim okom praktično nevidljive tragove krvi za koje je biološkim vještačenjem potom utvrđeno da pripadaju ubijenima.

Minkovićevu obranu da je toga jutra pokupio letke s ograde i na stanici ih bacio u kontejner za papir sud nije prihvatio smatrajući to neuvjerljivim, između ostaloga i zbog toga što je Minković upravo uz ogradu u dvorištu imao kantu za papir.

Osim toga, sud je posebno relevantnim smatrao činjenicu da je Minković fotografiju istovjetnog noža ranije objavio na svom Facebook profilu zajedno s dvije katane koje je držao na kuhinji. Dok je Minković tvrdio da su te fotografije nastale 2016. u Češkoj, gdje je nož i ostao, a katane je donio kući, ustanovljeno je da je fotografije noža objavio 2017. kad više nije bio u Češkoj. Usto je njegova sestrična svjedočila da je u kod njega u kući vidjela i katane i nož. Katane su pronađene u kući nakon ubojstva, dok noža nije bilo u kući. Bio je u kontejneru.

Sud nije prihvatio ni Minkovićeve tvrdnje da je imao oko 500 eura za put u Beograd, jer je nesporno tijekom noći, kako je navela sutkinja u obrazloženju presude, očajnički pokušavao posuditi novac. Autobusnu kartu za Beograd nije imao unaprijed, nego ju je kupio toga jutra i to jednosmjernu, a usto je i po dolasku u Beograd pokušavao od prijatelja posuditi novac. Jedan svjedok kazao je kako mu je rekao da nema novca za povratak u Hrvatsku. Ipak se vratio tri dana kasnije kad je i uhićen.

Pri odmjeravanju kazne sud mu je kao olakotnu okolnost uzeo teško djetinjstvo i situaciju u kojoj je odrastao, dok je otegotnim smatran sam način izvršenja kaznenih djela kao i ranija osuđivanost. Naime, Minković je odslužio kaznu za jedno razbojništvo, a potom je pravomoćno osuđen i za tešku krađu i prijetnju. Dio uvjetne osude, osam mjeseci zatvora, koji mu je za ta djela bio izrečen, sad je opozvan te mu je pribrojen u spomenutu jedinstvenu kaznu od 29 godina zatvora. Inače, sud mu je za svako pojedinačno ubojstvo izrekao po 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:01