DRAMA KOD DUBROVNIKA

Obustavljena velika potraga na moru: Spašeno 9 osoba, među kojima i dijete, traže još dvoje

Tijekom poslijepodneva i večeri trajala je velika potraga za nestalim osobama nakon prevrnuća kajaka s vanjske strane otoka Lokruma

Potraga za nestalim kajakašima trajala je od popodnevnih sati, a bit će nastavljena rano ujutro

 Tonci Plazibat /Cropix

NOVO 20:21 U potrazi na unesrećenim kajakašima kod Lokruma spašeno je 9 osoba, a kako javlja Dubrovački dnevnik, za preostale dvije osobe će se potraga nastaviti u ranim jutarnjim satima. Za sada je potraga zbog mraka i vjetra obustavljena.


19:49 Iz PU dubrovačko - neretvanske potvrdili su za Dubrovački vjesnik kako je do sada spašeno devet osoba te je akcija traganja i spašavanja još u tijeku. Akciju vodi Lučka kapetanija te se pretražuje širi morski pojas. Kako se neslužbeno doznaje, traga se za još dvije osobe.

image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix

Zasad nije poznato jesu li kajakaši nestali ili su ostavili kajake i ukrcali se na brod. Građani su javili kako su uočili plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik na moru kod Gorice. Primijetili su neobično kretanje broda koji kruži na moru pod rotacijom. Kako piše Dubrovački vjesnik, navodno se dio kajakaša uspio spasiti izlaskom na stijene, dok se za ostalima traga.


19:19 U tijeku je akcija spašavanja kajakaša nakon prevrnuća kajaka s vanjske strane Lokruma, doznaje se u Dubrovačko-neretvanskoj policiji koja je potvrdila da je dosad spašeno osam osoba.

"Policija je uključena u akciju traganja i spašavanja na moru nakon što smo danas u poslijepodnevnim satima zaprimili dojavu o prevrnuću kajaka s vanjske strane Lokruma", rekla je Hini glasnogovornica dubrovačko-neretvanske policije Andrijana Biskup.

image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix

Samu akciju traganja i spašavanja vodi Lučka kapetanija dok je policija sa svojim plovilom fokusirana na mjesto gdje su kajaci zadnji put uočeni i na širi morski pojas oko toga područja.

Policija je, dodala je Biskup također s lokrumskim rendžerima pretražila cijeli otok Lokrum i tamo više nitko nije pronađen.

"Ono što možemo potvrditi je da je uspješno spašeno osam osoba i da će policija nastaviti s potragom dokle god nam vremenske prilike to budu dozvoljavale", rekla je glasnogovornica.

image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix

Po pisanju Dubrovačko vjesnika traga se za tri osobe, a među osam spašenih izletnika je jedno dijete. Policija je zaprimila dojavu oko 15,20 sati od građana koji tvrde da su uočili nekoliko prevrnutih kajaka, s vanjske strane otoka, na otvorenom moru.


19:15 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćenjem se oglasilo o akciji spašavanja nakon prevrnuća kajaka s vanjske strane Lokruma. U priopćenju se navodi kako na dubrovačkom području traje potraga za tri osobe nestale na kajaku.

image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix

"Od popodnevnih sati na dubrovačkom području traje spasilačko - potražna akcija za tri osobe koje su uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta nestale na kajacima (dva). Potragom je obuhvaćeno područje kod otoka Lokruma, kao i akvatorij ispred stare gradske luke i Pila na području Dubrovnika, a potraga je proširena i kroz dio Koločepskog kanala prema otoku Koločepu, Orašcu i Zatonu. U potrazi sudjeluju izletnički lokalni brodovi i brodice, policijsko plovilo i brod Lučke kapetanija Dubrovnik te vatrogasci. Potraga je trenutno bez rezultata, a nastavit će se do noćnih sati te ćemo po zaprimanju novih informacija izvijestiti o daljnjem tijeku spasilačko - potražne akcije, navodi se u priopćenju.


18:16 Kako Dubrovački dnevnik doznaje iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora, spašeno je osam osoba iz mora, među kojima je i jedno dijete. Osobe su prevezene na sigurno.

Doznaje se i kako se traga za još troje izletnika, no brojka se stalno mijenja jer je navodno upitna evidencija koja se vodi oko osoba koje idu na izlete kajacima.


17:24 U tijeku je potraga za izletnicima s kajaka koje su građani uočili prevrnute s vanjske strane otoka Lokruma, javlja Dubrovački vjesnik.

Kako se neslužbeno doznaje, u tijeku je potraga za nekoliko kajakaša koji su zapeli na valovima i ne mogu se vratiti na kopno.

Navodno, dio ih se uspio spasiti izlaskom na stijene, dok se za ostalima traga. Također, prema neslužbenim podacima među izletnicima s kajacima bilo je i dijete koje je, kako se doznaje, spašeno.

Policija je zaprimila dojavu oko 15.20 sati od građana, a u pomoć kajakašima krenuli su i građani s brodicama.

image

Dominko Radić

Tonci Plazibat /Cropix

I Dubrovčanin Dominko Radić uključio se u akciju spašavanja.

- Dobio sam dojavu, izašo sam defora Lokruma, vidio četiri, pet izvrnutih kajaka. Plutali su osobne stvari i dokumenti. More mi je prelazilo preko barke, toliko su visoki valovi, na refule puše i do 80 kilometara na sat. U akciji je sudjelovao i brod Galešnik iz Cavtata. Ja sam zvao brod Danče da izađu. Priključila se i Skala. Našao sam tri kajaka prevrnuta, plutali su dokumenti, ali nema ljudi. Ja sam uspio spasiti dvojicu, ali ništa ne govore jer su ljudi u šoku. Zabrinjava me što sam našao i dva prsluka kako plutaju - kaže za Dubrovački vjesnik Radić.

image

Dominko Radić

Tonci Plazibat /Cropix

- Vlasnici kajaka kontradiktorno govore koliko im fali ljudi. Policija s jednim i drugim gliserom je intervenirala, ja više nisam mogao izdržati zbog valova koji mi prelijevaju preko barke. Navodno je brod Galešnik spasio četvoricu - dodao je Dominko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:51