TRGOVCI OČAJNI

Obveza nošenja maski obradovala uhodane bande lopova, u dućanima kradu točno do određenog iznosa

Neki lopovi ciljano kradu predmete, pazeći da ne premaše 999 kuna ‘zarade‘. Do tog iznosa policija ne postupa po službenoj dužnosti
Ilustracija, lopov
 Smileus Images/Alamy/Alamy/Profimedia

I dok većini građana zaštitne maske smetaju prilikom kupovine po trgovinama, lopovi su s tom odlukom Stožera oduševljeni jer njihov identitet skrivaju dok rade s druge strane zakona. Dodatno su pritom trgovci nemoćni pred uhodanim bandama koje po istom principu godinama prazne police kradući robu vrijednu do 1000 kuna, jer do tog iznosa policija ne postupa po službenoj dužnosti.

Previsoko postavljena "ljestvica" limita za kazneno pravno sankcioniranje upravo je trn u oku trgovcima, a nekoliko njih s kojima smo pričali kažu da bi puno učinkovitija borba protiv lopovluka bila kad bi policija postupala već i zbog 100 kuna ukradene robe.

Neki kradljivci u trgovinama ciljano kradu predmete, pazeći da ne premaše 999 kuna "zarade". S obzirom na novi "modni dodatak", zaštitnu masku, očekivalo se povećanje broj krađa, no trgovci ipak ne primjećuju neki porast, ali napominju da bi smanjenje limita pri kojem postupa policija, olakšalo svim trgovcima da pretrpe gubitke.

- Nije nikom cilj ići protiv trenutnih mjera Stožera, već želim samo skrenuti pozornost na opasnost koja je na leđima trgovaca, jer po Zakonu policiju ništa ne obvezuje da postupa ako je u pitanju vrijednost do tisuću kuna - kaže Ivan Katavić, vlasnik križevačkog KTC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08