STRAVA U MAKSIMIRU

Očevidac homofobnog napada: ‘Prizor opeklina na licu tog sićušnog čovjeka bio je užasan‘

Napadnuti 49-godišnjak prijavio je policiji da su ga zapalila dvojica njemu nepoznatih muškaraca
Bapad se dogodio u subotu navečer u parku Maksimir
 Rinek/Getty images

Dok zagrebačka policija i dalje intenzivno pokušava rasvijetliti slučaj 50-godišnjeg muškarca kojeg su, prema njegovim tvrdnjama, zapalila dvojica nepoznatih muškaraca dok je šetao maksimirskom šumom u subotu navečer, ozlijeđeni čovjek se od opekotina drugog stupnja po licu, rukama i vratu oporavlja u Klinici za traumatologiju.

Uvjeren je da je bio žrtva homofobnog ispada, iako im nije dao do znanja da je homoseksualne orijentacije, a u pomoć mu je pritekao mladi par srednjoškolaca.

Mladi prolaznik

- Sjedio sam s prijateljicom samo desetak minuta na klupi kad smo, oko 50 metara dalje u šumi, vidjeli vatru. Mislili smo prvo da se netko igra vatrom. Kad smo se približili, skužili smo da čovjek cijeli gori. Trčao je u krug kako bi se ugasio. Uspio je skinuti gornju jaknu i odbaciti je na lišće, ali je podjakna na njemu još uvijek gorjela. Molio je da zovemo policiju, da su ga neki ljudi zapalili.

Bio je u potpunom šoku i zbunjen, baš kao što smo bili prijateljica i ja jer to nisu prizori koje vidite svaki dan. A skupina od šest, sedam osoba, vjerojatno napadača, udaljila se iza kipa Sokolske mogile u mrak. Vidjeli smo im samo siluete - ispričao je za Jutarnji 15-godišnji dječak koji je pritekao u pomoć zapaljenom 50-godišnjaku. Odmah je, dodaje, nazvao 112 nakon čega su ga prespojili policiji. Kratko im je rekao da ga je čovjek zamolio za pomoć jer je zapaljen.

Opekline

- Brzo je došao jedan policijski auto, ali nas nisu odmah uočili jer smo bili u šumi. Mahao sam upaljenom svjetiljkom na mobitelu, ali su produžili dalje, no ubrzo su nas uspjeli uočiti. Do njihova dolaska čovjeka smo tješili i govorili mu da će sve biti OK, jer ništa drugo ni nismo mogli učiniti.

Molio me je da mu osvijetlim mobitelom lice da vidi koliko je opečen. Užasan je to bio prizor kože na licu koja visi. Opečene su mu bile i ruke, dok za ostatak tijela ne znam jer je bio obučen. Nakon svega, jer sam bio pod dojmom i šokom, oka nisam sklopio i još uvijek razmišljam o tom sićušnom čovjeku što je prošao tu večer - rekao nam je srednjoškolac.

Nakon dolaska policije na mjesto užasa ispričao im je svoja saznanja, a osim njega i djevojke, policiju je dočekala i jedna prolaznica sa psom koja je upravo tamo prolazila.

Napadnuti muškarac, podsjetimo, ispričao nam je kako se oko 21.30 sati šetao parkom te da su ga dvojica mladića na klupi pitala ima li upaljač, što radi u parku i kamo mu se žuri. Odgovorio im je da upaljač nema, a od straha im je rekao da čeka prijatelja koji treba stići svakog trena pa se udaljio niz šetnicu, no na povratku ga je ekipa napala. Pretpostavlja da su na njega bacili molotovljev koktel pa mu je jakna od poliestera odmah počela gorjeti.

- Vjerojatno su prokužili moju seksualnu orijentaciju jer drugog razloga ne vidim. Iživjeli su se na slabijem. Imam samo 49 kilograma. S ovim ranama na licu izgledam kao ruglo. Život mi se promijenio u sekundi - ispričao nam je napadnuti 50-godišnjak. Kriminalisti nastoje posložiti mozaik subotnjeg incidenta.

U tijeku je rekonstrukcija muškarčeva dana i niz komunikacija s osobama koje je imao prije napada, a prekontrolirat će se i ispis telefonskih poziva i poruka koje je razmijenio s poznanicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2021 10:37