HOROR NA OTOKU

OCU S PAGA PRIJETI KAZNA KAKVA DOSAD NIJE IZREČENA U HRVATSKOJ Optužen je za četiri pokušaja ubojstva na posebno podmukao način!

 
 Jure Mišković / CROPIX

Od kada se u nedjelju ujutro predao policiji i rekao "bacio sam svoju djecu s balkona", otac s otoka Paga (54) nije progovorio niti jednu riječ, piše Zadarski. Kroz sve faze postupka u kojem ga zastupa odvjetnik iz Zadra po službenoj dužnosti Branimir Zorica šutio je kao "zaliven".

- Ne znamo koji su bili motivi za počinjenje ovakvih groznih kaznenih djela. Ne znamo zapravo ništa o njemu. Jednostavno nemamo nikakvih informacija. Ne mogu vam reći kako se ponašao na sudu, rekao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Što je 54-godišnjaka nagnalo na dosad nezapamćeni čin trebao bi u što skorijem vremenu utvrditi konzilij liječnika psihijatara u Zagrebu vještačenjem koje je zatražilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO).

- Tim psihijatara vještaka utvrdit će njegovo duševno stanje u inkriminirano vrijeme. Vještačenjem će se utvrditi što je prethodilo kaznenim djelima, te je li osumnjičenik u vrijeme njihova počinjenja bio ubrojiv, odnosno je li bio svjestan svojih postupaka i je li znao što je radio, kazao je Duško Berović, glasnogovornik ŽDO-a u Zadru.

Zasad nije poznato ni je li otac strašna nedjela počinio pod utjecajem alkohola ili opijata jer nalazi krvi i urina još nisu stigli u tužiteljstvo.

- Krv i urin su mu uzeti, ali nalazi još nisu poznati. U nastavku istrage ispitat će se svjedoci i provest će se primarno psihijatrijsko vještačenje, kao i druga vještačenja koja smo zatražili - rekao je Berović.

Tužiteljstvo oca s Paga sada tereti za četiri teška pokušaja ubojstva na podmukao način.

- Dvije su kvalifikacije. Na podmukao način i zbog posebno ranjive dobi. U pitanju su malodobna djeca i podmukao način jer ih je digao za spavanja i bacio dole, rekao je Berović.

Na prijedlog tužiteljstva određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog svih pritvorskih osnova - utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, te zbog naročito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

- Takav se istražni zatvor određuje ljudima koji su osumnjičeni za najteža kaznena djela za koja su propisane kazne dugotrajnog zatvora. A postoji i opasnost da bi kazneni postupak bio ometan zbog raznoraznih razloga. Zbog pritiska javnosti, zbog okolnosti počinjenja kaznenog djela koje je izvršeno na jedan grozan način, rekao je Hrvoje Visković.

Zbog takvih kaznenih djela 54-godišnjeg oca čeka možda najveća kazna od 50 godina zatvora koja dosad nije izrečena u Hrvatskoj.

- Takva se kazna izriče u situacijama kada se odredi više kazni dugotrajnog zatvora. S obzirom na to da kod nas ne postoji mogućnost zbrajanja više kazni, mora se odrediti jedinstvena kazna koja ne smije biti zbroj svih kazni koje su okrivljeniku izrečene. U toj situaciji bi se optuženiku mogla eventualno izreći kazna od 50 godina zatvora - pojasnio je glasnogovornik Županijskog suda.

Ako se pokaže da je 54-godišnjak bio neubrojiv u pravilu ide suđenje na kojem se utvrđuju samo obilježja kaznenog djela, ako se dokaže da je to učinio. Osoba tada ne može biti kriva, te joj se određuje smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Kada će biti gotova prva vještačenja zasad još nije poznato, no istraga ovog slučaja će se morati završiti idućih šest mjeseci.

- Rokovi istražnog zatvora su relativno kratki, prvi put se određuje na mjesec dana, a kasnije se može produljiti u nekoliko navrata maksimalno šest mjeseci. U tom vremenu državni odvjetnik mora odlučiti o podizanju optužnice. Mora prikupiti dokaze na kojima će temeljiti optužnicu, rekao je Visković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:58