NEKRETNINE, ORANICE, DIONICE...

OD KULMEROVIH DVORA DO BANKOVNIH RAČUNA: SVA BLOKIRANA IMOVINA IVICE TODORIĆA Sud donio niz novih mjera protiv posrnulog vlasnika Agrokora

 
Kulmerovi dvori i Ivica Todorić u krugu
 Josip Bistrović / Boris Kovačev / Hanza Media

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je nove prijedloge hrvatskog tužiteljstva za daljnju blokadu imovine donedavnog čelnika Agrokora Ivice Todorića, pri čemu se izišlo iz granica RH. Kako smo već izvijestili, prvo je sredinom prošlog mjeseca Todoriću blokirana četvrtina Kulmerovih dvora, te dvije nekretnine, oranice, na području Kloštar Ivanića ukupne površine oko 15.000 metara četvornih. Isto se dogodilo i s pašnjakom od oko 7000 metara četvornih u Gornjoj Jelenskoj, te poljoprivrednim zemljištem površine dva jutra i oko 9000 kvadrata u Mikloušu.

Blokirano mu je i osam računa u tri poslovne banke te 100-postotni poslovni udio u njegovoj privatnoj tvrtki Agrokor Projekti, koja nije u sastavu koncerna Agrokor. Radi se o tvrtki čiji je temeljni kapital oko 5,3 milijarde kuna, ali je stvarna vrijednost tog udjela prema podacima kojima raspolažu nadležna tijela vrlo upitna. Naime, procijenjeno je da gore navedena imovina, nekretnine, udjel u Agrokor Projektima i sredstva na bankovnim računima u Hrvatskoj ukupno vrijede oko 221 milijun kuna. Treba napomenuti da je Todorić na spomenutim bankovnim računima imao minimalna novčana sredstva od nekoliko kuna ili eura, do najviše oko 2000 kuna.

U proteklih desetak dana Županijski sud je prema prijedlozima zagrebačkog ŽDO-a donio nove mjere blokade Todorićeve imovine. Jedna od njih odnosi se na 2733 dionice Agrokora koje se u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu vode na ulagatelja Ivicu Todorića. Njihova je nominalna vrijednost oko 1,4 milijuna kuna.

Druge dvije blokade otišle su u Kraljevinu Nizozemsku. Jedna se odnosi na Todorićev bankovni račun u tamošnjoj ABN AMRO Bank N. V. Zasad nema podataka o mogućim sredstvima koja bi se nalazila na tom računu.

Druga privremena mjera je zabrana opterećenja ili otuđenja 100-postotnog udjela u tvrtki Agrokor Investments B. V. u Amsterdamu. Međutim, njezina vrijednost također je vrlo upitna. Naime, ta tvrtka nema operativnog poslovanja, a od imovine je imala samo nešto više od 20.000 eura te 18,6 posto dionica Mercatora, koje su, međutim, opterećene zalogom u korist Sberbanke zbog kredita od 100 milijuna eura koji je prije dolaska izvanredne uprave dala Agrokoru. Usto, iz podataka koje su prikupili istražitelji proizlazi da Agrokor Investments ima otvorene obaveze od čak 151 milijun eura.

Blokade Županijskog suda u Zagrebu
  • četvrtina dvorca Kulmer koja glasi na Ivicu Todorića
  • dvije oranice na području Kloštar Ivanića ukupne površine oko 15.000 metara četvornih
  • pašnjak od oko 7000 metara četvornih u Gornjoj Jelenskoj
  • poljoprivredno zemljište površine dva jutra i oko 9000 kvadrata u Mikloušu.
  • 100-postotni poslovni udio u Todorićevoj privatnoj tvrtki Agrokor Projekti u Zagrebu
  • 2733 dionice Agrokora na računu kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva
  • ukupno osam računa u Addiko banci, Zabi i Kreditnoj banci Zagreb
  • bankovni račun u ABN AMRO Bank u Nizozemskoj
  • 100-postotni udjel u tvrtki Agrokor Investments B. V. u Amsteradmu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:09