TKO JE JOZO ČABRAJA

Od lokalnog dilera i nasilnika postao ubojica koji je stalna meta sačekuša

Paralelno s tri postupka Čabraja je žrtva i tri ranjavanja koja su osim statusa žrtve donijela odgode suđenja.
Jozo Čabraja u sudnici Županijskog suda u Splitu
 Tom Dubravec/Cropix

Dok Jozo Čabraja (29) leži u sobi u prizemlju KBC Split s ranama od metka zadobivenim u obračunu u Kaštel Kambelovcu u kojem je život izgubio Mario Boljat (36) zvani Pajkić, traje kriminalističko istraživanje vezano za navedenu pucnjavu. O oporavku Joze Čabraje ovisi i tijek tri kaznena postupka koja se vode protiv njega na splitskim sudovima, piše Slobodna Dalmacija.

Paralelno s tri postupka Čabraja je žrtva i tri ranjavanja koja su osim statusa žrtve donijela odgode suđenja, a time i eventualne osuđujuće presude i boravka u zatvoru. Moglo bi se zaključiti kako su Čabraji meci koji su ga izrešetali omogućili boravak na slobodi. Koliko vješto njegovi odvjetnici koriste situacije najbolje pokazuje podatak da je jedan postupak rastegao ni manje ni više nego osam godina.

Na Općinskom sudu u Splitu je nad njim u tijeku suđenje prema optužnici koja ga tereti da je polovicom siječnja 2012. godine u Kaštel Lukšiću u blizini benzinske postaje u poslijepodnevnim satima prodao Krešimiru Ježini 977,6 grama marihuane. Njegov brat Anto Čabraja tereti se u istom postupku da je nekoliko dana ranije, nakon telefonskog dogovora, prodao Ivanu B. pet aluminijskih paketića u kojima je bilo 0,3 grama marihuane.

Braća Čabraja su optužena za prodaju marihuane. Na splitskom općinskom sudu održano je nekoliko ročišta tijekom kojih su saslušani kupci marihuane od kojih je jedan i osuđen za tu kupoprodaju u odvojenom postupku na godinu i pol dana zatvora.

Dok je još trajao taj postupak u lipnju 2013. godine Jozo Čabraja sudjeluje u novom incidentu za koji je optužen zajedno s dvije osobe. Optužnica tereti Antu Jurića Baru (35), Antu Odaka (34) i Jozu Čabraju da su polovicom kolovoza 2013. godine oko 16,30 sati u Kaštel Starom na rivi napali poljskog državljanina Kreteka Patryka Jana i više puta ga udarili drvenom palicom preko leđa.

Poljak im je pobjegao i skočio u more. Tada su trojica, stoji u optužnici, napali Cichosa Grzegorza Miroslava i Paulusa Adriana Roberta koji su pritekli u pomoć svom sunarodnjaku. Domaći momci su Poljake izudarali šakama, nogama i drvenim palicama po glavi i tijelu, navodi optužnica, pa su jednom slomili kost desne podlaktice, a drugome nos.

Stoga su Jurić Bare, Odak i Čabraja 2014. godine optuženi za dva kaznena djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i jedan pokušaj nanošenja teških ozljeda. Iste godine lipnju 2014. godine ubijen je Marin Matijaš, a kao počinitelj uhićen je Jozo Čabraja koji je smješten u istražni zatvor.

Na Županijskom sudu u Splitu je u listopadu 2015. godine dobio 13 godina zatvora, ali je Vrhovni sud presudu ukinuo i naložio novo suđenje. U prosincu 2017. godine mu je istražni zatvor zamijenjen mjerom opreza obveznog javljanja policiji jednom tjedno i zabranom približavanja svjedocima u postupku.

Za suđenje za prodaju marihuane na Općinskom sudu u Splitu tražio je tada odgode zbog zdravstvenog stanja, a onda dolazi do promjene nadležnog suca i rasprava treba krenuti ispočetka. Zakazano je i odgođeno šest ročišta, ponovno dolazi do promjene suca.

Tijekom tog perioda Jozo Čabraja je ranjen dva puta vatrenim oružjem, krajem siječnja prošle godine, kada je zadobio površinske rane trbuha i podlaktice te početkom ožujka, kada je dobio metak u lijevu lopaticu, a još dva su ga okrznula. Ranjavanja su dovela do fizičkih i psihičkih teškoća, zbog kojih je zatraženo psihijatrijsko vještačenje nad njim kao bi se utvrdilo je li raspravno sposoban.

Upravo na to vještačenje se pozvao i na novom ročištu za dilanje kilograma marihuane u travnju 2019. godine te je sutkinja koja je zadužila predmet zatražila od Županijskog suda da joj dostave nalaz i vještačenje. U međuvremenu se u svibnju ove godine nastavilo suđenje za ubojstvo Marina Matijaša na Županijskom sudu, ali će i ono iz očitih razloga biti odgođeno, pošto je optuženik u bolničkoj sobi splitske bolnice ranjen u lijevu natkoljenicu i lijevi dio leđa, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:47