KRIMINAL U VINOGRADSKOJ

Odao ga mail: Mister turizma optužen da je poznaniku napravio lažnu liječničku potvrdu!

Prema optužnici, Perić je zatražio Tvoreka da mu izradi lažnu liječničku potvrdu, što je ovaj i učinio

Mister turizma Dominik Tvorek

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

O nositelju laskavih titula ljepote Dominiku Tvoreku (23), inače zaposlenom u KBC Sestre milosrdnice, ako je suditi prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, uskoro će se raspravljati na optužnom vijeću zagrebačkog Općinskog kaznenog suda. Razlog? Našao se u ulozi okrivljenika, u kojoj dosad nije nikada bio, i to nakon komunikacije putem aplikacije WhatsApp.

Točnije, Tvoreka tužiteljstvo progoni zajedno s poznanikom Ivanom Perićem (30) da su, svaki na svoj način, počinili kazneno djelo - Tvorek krivotvorenja isprave i to na Perićevo poticanje.

Preciznije, Tvorek je 1. studenog 2021. godine navodno odlučio uslišiti Perićev prijedlog iz listopada pa nije dugo trebalo da se taj mladić, kao zaposlenik KBC Sestre Milosrdnice na mjestu medicinskog tehničara nepromišljeno ili ne, ogriješi o zakon.

Prema optužnici, Perić je zatražio Tvoreka da mu izradi lažnu liječničku potvrdu, što je ovaj i učinio tako što je u potvrdi naveo da Perić boluje od akutnog pankreatitisa. Napisao je sve to na formularu bolnice, ovjerio službenim pečatom Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC SM te pečatio štambiljem jednog liječnika čiji je potpis, također, stavio.

Potom je, smatra tužiteljstvo, Tvorek takvu lažnu potvrdu sa svoje mail adrese proslijedio na Perićevu. I tim potezom, za tužiteljstvo je Tvorek kao službena osoba unio u službenu ispravu neistinite podatke i potom službenim pečatom neistinit sadržaj ovjerio, dok je Perić optužen da je Tvoreka poticao na krivotvorenje službene isprave. Sud za mistera turizma traži uvjetnih šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, dok za Perića traže bezuvjetnih 10 mjeseci robije.

I dok se Tvorek u tužiteljstvu branio šutnjom, Perić je priznao da je s Tvorekom razgovarao o bolničkoj potvrdi, ali da ga poticao nije.

- Javio sam se Dominiku preko WhatsApp poruke i tražio ga da mi izda liječničku potvrdu jer sam htio odgoditi odlazak na izdržavanje zatvorske kazne. Dominik mi je na kraju potvrdu poslao, ali ja ju kao takvu nikada nisam koristio. Učinio je to jer mi je bio dužan novac, a za ovu uslugu on nije tražio nikakvu novčanu naknadu već je to bilo više na prijateljskoj bazi – pravdao se Perić policijskom istražitelju u PP Okučani gdje je doveden na ispitivanje dok je u kaznionici u Požegi služio 10 mjeseci zatvora zbog jedne prevare.

A sve je zapravo krenulo zbog tih 10 mjeseci robije koje je trebao početi služiti u rujnu 2021., jer se Periću nije išlo pa je kontaktirao medicinskog tehničara iz KB Dubrava P.N. da mu sredi lažno pozitivan test na Covid-19 i za to mu je platio 1000 eura. Odgodu je ishodio, ali problem se nagomilao do te mjere da se Perić na kraju obratio USKOK-u.

- Uskok je otvorio istragu, P.N. je uhićen, utvrđeno je da je uzeo bris zaražene pacijentice i stavio ga kao moj. Na kraju je od mene tražio još 2000 eura pa sam pukao i sve prijavio. Tehničar je dobio otkaz za primanje mita, a ja sam se zbog davanja mita nagodio s USKOK-om na šest mjeseci zatvora koji su mi zamijenjeni s 360 sati dobrotvornog rada koje trenutno odrađujem u Općini. Tijekom te istrage, inače, mi je vještačen mobitel i u njemu su pronađene poruke i komunikacija i s Dominikom Tvorekom. Od njega u onom periodu, prije odlaska u zatvor, nisam tražio ništa nego sam mu rekao da imam problem s gušteračom pa sam mu kazao: ‘Ako ti se bude dalo, napravi mi potvrdu da bolujem od pankreatitisa jer za to imam dokumentaciju‘ – ispričao je danas, pak, za Jutarnji Perić koji se, s odmakom vremena, našao u istom problemu s Tvorekom. Perić tvrdi i da mu je Tvorek na vlastitu inicijativnu poslao bolnički dokument KBC Sestre Milosrdnice.

- Vidio sam da mi je nešto stiglo na mail s njegovim imenom. Otvorio sam poruku i vidio, ali ja taj dokument nigdje nisam koristio. Napominjem, Tvorek nije znao zašto mi treba potvrda. U prosincu te 2021. sam se javio na kraju u zatvor na odsluženje 10 mjeseci zatvora. Inače, Tvorek i ja smo iz istoga grada i svojedobno sam mu bio posudio 8500 kuna od kojih mi je vratio, da se pohvalim, tek 500. On je model i voli se lijepo oblačiti pa mi je, dok sam bio po kafićima pripit, pokazivao na mobitelu skupocjene trenirke, tenisice itd. koje je sanjao kupiti tako da sam mu novac olako posudio – tvrdi nam dalje Perić koji, nakon zadnjeg odlaska u zatvor, Tvoreka više nije ni čuo ni vidio.

Nada se i da neće jer je uvjeren kako će on, sa svojim odvjetnikom Vladimirom Terešakom, dokazati da je optužnica neosnovana jer da je on zbog svog grijeha oko lažne potvrde već osuđen nagodbom s USKOK-om.

Na upit je li mu žao što nije bez ikakvih peripetija odmah otišao odslužiti kaznu, Perić iskreno kaže da je.

- Užasno mi je žao. Trebao sam kao normalan čovjek odraditi tih 10 mjeseci zatvora, a ne sad sve ovo. Prvo rad za opće dobro koji trenutno odrađujem, a sad tužiteljstvo za mene traži novih 10 mjeseci zatvora jer sam kao poticao Dominika na krivotvorenje, ali samo što to nije istina – uvjereno će Perić s nadom da iza rešetaka više neće.

Što se tiče sporne potvrde, istražiteljima se očitovala i bolnica koja je navela da sporna liječnička potvrda koja je doputovala s Tvorekova maila na Perićev, nije službeni dokument Klinike za bolesti srca i krvnih žila. Objašnjavaju to činjenicom da ista nema službeno zaglavlje Klinike, a dodaju i da takav oblik potvrde Klinika ne izdaje bolesnicima, ni prilikom ambulantnih pregleda, ali niti prilikom izlaska iz bolnice.

Do Dominika Tvoreka, kako bi se čula njegova strana priče, nažalost nismo uspjeli doći unatoč nizu pokušaja. Ni preko bolnice, kao niti preko društvenih mreža - na poruke nije odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:19