PRIOPĆENJE

Odbačena kaznena prijava o pogodovanju na natječaju vezanom uz svečanost otvorenja EPK u Rijeci

USKOK je proveo kriminalističko istraživanje i zaključio da su osobe iz tvrtke Rijeka 2020 neosnovano osumnjičene za kazneno djelo
Središnje otvaranje EPK.
 
 Tomislav Kristo/Cropix

U potpunosti je odbačena kaznena prijava protiv osoba iz tvrtke Rijeka 2020 za pogodovanje u postupku javne nabave najma pozornice i audiovizualne opreme za potrebe svečanog otvorenja godine Europske prijestolnice kulture u Rijeci, izvijestila je u petak Rijeka 2020.

Policijska uprava primorsko-goranska je u svibnju 2020. godine podnijela kaznenu prijavu protiv šestero osoba iz tvrtke Rijeka 2020 navodeći da su u postupku javne nabave pogodovale tvrtki iz Novog Sada s kojom je sklopljen ugovor za najam pozornice i audiovizualne opreme.

ŽDO je kaznenu prijavu ustupio USKOK-u, koji je proveo kriminalističko istraživanje, proučio navode iz kaznene prijave, cjelokupnu popratnu dokumentaciju i po obradi donio Rješenje da se kaznena prijava odbacuje, odnosno da su osobe iz tvrtke Rijeka 2020 neosnovano osumnjičene za kazneno djelo, priopćila je tvrtka Rijeka 2020.

Prema rješenju USKOK-a, navodi se u priopćenju, iz rezultata kriminalističkog istraživanja proizlazi da se nije pogodovalo novosadskoj tvrtki, da su članovi povjerenstva u tom natječaju postupali sukladno zakonu i da je ugovor o najmu sklopljen s ponuditeljem čija je ponuda potpuno u skladu s uvjetima iz natječaja.

U priopćenju za javnost ističe se i da je u tom rješenju vidljivo da je policija uz službenu dokumentaciju o javnoj nabavi kaznenoj prijavi priložila i novinske članke o nabavi pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK.

"Ova zanimljivost iz Rješenja o odbačaju apostrofira između ostaloga odgovornost medija ne samo u građenju percepcije o određenim temama i kreiranju javnog mnijenja, nego i u neposrednom utjecaju na ljudske živote. Jer, podsjećamo, šestero neosnovano osumnjičenih osoba iz tvrtke Rijeka 2020 proteklih devet mjeseci, znajući da nisu učinili ništa protuzakonito, nosi teret postojanja kaznene prijave koja ih sumnjiči za kazneno djelo", naglašava Rijeka 2020.

Ta je kaznena prijava, kako navodi Rijeka 2020, "dulje vrijeme bila tema kojom se pokušala baciti ljaga na ukupni projekt EPK, a posebice na program svečanog otvorenja".

Rijeka 2020 naglašava da rješenje nije službeno primila, nego su ga dobile osobe koje su bile kazneno prijavljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 15:10