ODLUKA SUDA

ODBAČENA PRIJAVA PROTIV BIKSUPA HUZJAKA Zapucao u divljač i pogodio u nogu lovca, ali imao je sreće da je u lovu sudjelovao i kirurg s Rebra

 
 CROPIX

Ništa od kaznenog progona bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka (59) koji je prošle godine u organiziranom lovu na divlje svinje u lovištu Lipovljani ranio pasioniranog lovca Davorina Vidasa (65). Naime, 14 mjeseci od događaja, Općinsko državno odvjetništvo u Sisku odbacilo je kaznenu prijavu protiv biskupa Huzjaka kojeg se sumnjičilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a za što zakon predviđa do tri godine zatvora.

- Kaznena prijava je odbačena na osnovu odredbe članka 206. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku jer u postupanju okrivljenika nisu ostvarena zakonska obilježja kaznenog djela za koje je prijavljen. A riječ je o događaju od 11. siječnja tijekom organiziranog lova na divlje svinje, te je u namjeri odstrela divljači, bez da se prethodno uvjerio kako neće ugroziti druge lovce, ispalio jedan hitac u smjeru divljači, a koji je promašio divljač i pogodio drugog lovca u desnu nogu nanijevši mu prostrijelnu ranu desne natkoljenice – kažu iz sisačkog tužiteljstva.

Nakon lova koji je pošao po zlu, ranjeni Vidas s bolničke postelje nakon operacije poručio je kratko za Jutarnji list da je dobro, da će se oporaviti te da biskupa Huzjaka ne krivi za nezgodu jer da se nezgode u lovu događaju.

Podsjetimo, lov je bio 11. siječnja prošle godine u lovištu Lipovljani Opeke nadomak Kraljeve Velike na području Lipovljana. Organizator lova dr.sc. Milan Oršanić, ugledni profesor Šumarskog fakulteta u Zagrebu rekao nam je da je inspekcija Ministarstva poljoprivrede dala pozitivan nalaz što se organizacije i osiguranja lova tiče.

Otkrio nam je nakon nezgode da je biskup na molbu prijatelja, kojem je izrazio želju, pozvan u taj lov te su se kobnog dana okupili oko 8 sati ujutro svi lovci koji su bili podijeljeni u dva reda. Organizator je 16 lovaca uputio u sve čari lova i opasnosti te 10 osnovnih pravila ponašanja od kojih je najvažnije ono da se ne smiju micati sa svoga mjesta na čeki jer neovlašteno napuštanje čeke podliježe sankcijama. Svaki lovac je nosio neku obilježbu - od reflektirajućih prsluka do crvenih kapa ili šalova.

Potom su izvlačili brojeve kako bi nasumičnim odabirom svaki lovac “dobio” svoju polučeku koja se nalazila na 1,5 metara visine od zemlje. Vidas i biskup Huzjak bili su jedan do drugog, dijelilo ih je 87 metara, koliko su bile udaljene čeke. Ubrzo je naišla divlja svinja između Vidasa i biskupa.

Obojica su prema njoj zapucala, no s obzirom na to da je divljač bila bliže Vidasu, biskup je imao peh da pogodi kolegu lovca iz svog lovačkog karabina. Sreća u nesreći je da je među lovcima bio je i jedan kirurg iz KBC Rebro koji je ranjenom Vidasu, koji je ponavljao: 'Molim vas, ne dajte da iskrvarim', razrezao hlače i zavio ranu prije nego ga je preuzela Hitna pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:08