NISU USPJELI

Odbijeni zahtjevi Mamićeve obrane za izuzeće osječkih sudaca i tužitelja: Suđenje se nastavlja u ponedjeljak

Obrane su na zadnjoj raspravi održanoj 26. lipnja podnijele zahtjeve za izuzećem svih sudaca Kaznenog odjela

Zdravko Mamić, arhivska fotografija

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Odbijeni su svi zahtjevi obrana Zdravka Mamića i ostalih optuženih u kaznenom postupku za aferu Dinamo II za izuzećem sudaca Županijskog suda u Osijeku te tužitelja USKOK-a Tonćija Petkovića i Svena Miškovića, pa bi se suđenje u ovom postupku trebalo nastaviti u ponedjeljak 10. srpnja.

Podsjetimo, obrane optuženih su na zadnjoj raspravi održanoj 26. lipnja podnijele zahtjeve za izuzećem svih sudaca Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku, pa tako i sudaca u ovom postupku Davora Mitrovića, Mirka Ljubičića, Marija Kovača i Ivana Vulića te predsjednika Suda Zvonka Vrbana, kao i izuzeće tužitelja. No, njihovi su zahtjevi ponovno odbijeni.

Visoki kazneni sud odbio je zahtjev za izuzeće Vrbana, on sam odbio je zahtjev za izuzeće svih sudaca u Osijeku, a v.d. ravnateljice USKOK-a Željka Mostečak odbila je zahtjev za izuzeće Petkovića i Miškovića.

Inače, obrane optuženih na zadnjoj su raspravi prvo tražile prenošenje mjesne nadležnosti s osječkog na neki drugi sud u Hrvatskoj, smatrajući da je postupak kontaminiran zbog optužnice protiv bivših sudaca Županijskog suda u Osijeku Darka Krušlina i Zvonka Vekića te njihovog suspendiranog kolege Ante Kvesića optuženih za uzimanje mita od Zdravka Mamića.

Obrazložili su to i činjenicom da je sudac u ovom predmetu Kovač ujedno i svjedok u optužnici protiv svojih bivših kolega. No, raspravno vijeće u ovom predmetu odbilo je taj zahtjev uopće proslijediti na VKS. Obrane su potom tražile da se kao svjedoci u ovom postupku ispitaju suci Kovač, Kvesić, Vekić i Vrban, a raspravno vijeće je i to odbilo. Na koncu je uslijedio novi zahtjev za izuzeće svih sudaca kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku te tužitelja, između ostalog i jer je Kovač sam sudjelovao u donošenju odluke da on neće biti pozvan za svjedoka. Sada su, pak, i ti zahtjevi odbijeni, a u ponedjeljak bi svoj iskaz trebala dati vještakinja knjigovodstvene struke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:05