MILAN ŠTIFANIĆ POBJEGAO PRIJE IZRICANJA PRESUDE

Odbjegli pulski narkodiler nakon godinu dana uhićen u Nizozemskoj

Milan Štifanić, pulski narkodiler koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa već godinu dana, uhićen je u Nizozemskoj.

Tjeralicu za Štifanićem raspisao je Županijski sud u Rijeci koji ga je početkom prošle godine osudio na pet i pol godina zatvora, međutim, optuženik se nije pojavio na izricanju presude i od tada mu se gubi svaki trag. Glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen potvrdio nam je da je uhićen po međunarodnoj tjeralici, no o tome kada će biti izručen Hrvatskoj još se ne može govoriti.

Bio desna ruka

- S obzirom na kaznu koja mu je izrečena, bit će u pritvoru do pravomoćnosti presude. Inače, presuda je trenutno po žalbi na Vrhovnom sudu - rekao nam je sudac Sršen.

Štifaniću se sudilo u sklopu velikog slučaja međunarodnog lanca trgovaca drogom, a za njega i suradnike tvrdilo se da su diljem Europe zaradili na desetke milijuna eura. Kao vrh narko lanca USKOK je isticao Stjepana Prnjata, a Štifanić je bio desne ruka u hrvatskom dijelu mreže. Prema optužnici, Prnjat i Štifanić u Hrvatskoj su na drogi zaradili stotinjak milijuna kuna, a Prnjat je u Italiji osuđen na 10 godina i 8 mjeseci zatvora.

Fijasko na suđenju

Štifanić, koji je bio glavni na optuženičkoj klupi u Rijeci, u pritvoru je proveo maksimalne tri i pol godine, a na raspravama se uredno pojavljivao sve do izricanja presude.

Suđenje je, inače, završilo fijaskom jer je tužiteljstvo izgubilo krunsku svjedokinju, Štifanićevu suprugu Gordanu koja je odlučila ne svjedočiti.

Nakon četiri i pol godine istrage i suđenja slučaj je završio tako što je Prnjat oslobođen optužnice jer je za isto djelo osuđen u Italiji, a Štifanić i njegov pomagač Dalibor Šilić osuđeni su samo za udruživanje i trgovanje s dva kilograma kokaina koji nisu pronađeni, već ih je za to teretio jedan od svjedoka. To je tek neznatni dio droge koja je bila “u igri”, s obzirom da je u optužnici bilo navedeno 144 kilograma heroina i kokaina. Štifaniću nije dokazano ni pranje novca te mu je oduzeto samo pola milijuna kuna pronađenih u njegovom stanu, a USKOK je, inače, ranije tražio da mu se oduzme 5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:07