SLUČAJ DJAKOVIĆ

ODBJEGLOG BANKARA U BiH JE PREBACIO ROĐAK IZ ZLOGLASNE KAŽNJENIČKE BOJNE Navodno je godinama 'čistio' račune štediša, doznajemo i zašto se predao

Srđan Djaković, poslovnica OTP banke u Vrlici
 Robert Fajt / CROPIX

Svega par sati nakon što se u pratnji svoga odvjetnika splitskoj policiji predao odbjegli bankar vrličke ispostave poslovnice OTP Srđan Djaković (59), otkrilo se da u bijegu s ruksakom u kojem je bilo preko 11,4 milijuna kuna, nije bio sam!

Njegova desna ruka u ulozi vozača bio mu je 45-godišnji Širokobriježanin Jadranko B., bivši pripadnik Tutine kažnjeničke bojne i navodno njegov daljnji rođak, koji je Djakovića u petak 8. studenog u svom vozilu "prebacio" u BiH, preko granice u Vinjanima Donjim. S obzirom na to da je dio novca vraćen, točnije 220.000 eura koje je uzeo s računa jednog štediše te 100.000 švicarskih franaka ali i 20.000 eura i 175.000 kuna koje je bankarev sin Petar tijekom pretresa kuće uručio policiji, Djakovića policija tereti da je pronevjerio ukupno 8,9 milijuna kuna koje će, kad-tad, morati vratiti banci.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo za bivšeg šefa poslovnice traži jednomjesečni istražni zatvor, a ako mu se i sudskim putem dokaže krivnja, Djakoviću prijeti i do osam godina zatvora.

- S obzirom na to da je tijekom kriminalističkog istraživanja dio novca pronađen, utvrđeno je da je banka oštećena za 8,9 milijuna kuna. Također, utvrđena je sumnja da je 45-godišnji hrvatski državljanin, koji je u ovom trenutku nedostupan, pružio pomoć 59-godišnjaku nakon počinjenja kaznenog djela, te ga svojim vozilo odveo u Bosnu i Hercegovinu. Protiv oba osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, a 59-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku - priopćili su iz splitske policije koja nastavlja s istraživanjem.

Gdje je novac?

Gdje je 8,9 milijuna kuna u eurima koje je uzeo posrnuli bankar najveća je enigma istrage o velikoj pronevjeri u vrličkoj banci. Je li tu tajnu otkrio policiji i svom odvjetniku Jošku Čehu, nismo uspjeli doznati. Čehu se obratio očito na preporuku upitavši ga što da radi.

- Gdje je bio ne znam, jer mi taj dio nije bitan niti zanimljiv. Uostalom, on to može otkriti u svojoj obrani. Ja sam mu savjetovao samo da se preda na što mi je rekao da je spreman odmah na predaju. Očigledno je mislio isto, samo je tražio potvrdu da je to pametan i razuman potez – rekao nam je odvjetnik Čeh.

Djaković je, podsjetimo, prošli petak natrpao novac u ruksak i prešao granicu. Isti vikend Vrliku je napustila i njegova partnerica. Posljednji njegov signal mobitela policija je locirala u srijedu u okolici Sarajeva, točnije u Goraždu. Gdje se skrivao cijelo vrijeme i kako se vratio u Hrvatsku tek se treba utvrditi. U kuloarima se moglo čuti kako mu je u bijegu pomagao stanoviti general Lija, međutim, ime tog čovjeka Djaković policiji nije spomenuo već je samo dao do znanja da su ga ljudi u “Sarajevu kod kojih je odsjeo jako dobro primili počevši od izvjesnog Peđe”.

Kako smo neslužbeno doznali Djaković je godinama "čistio" račune štediša u ekspozituri u kojoj je bio šef i koja je imala još samo jednu zaposlenicu. Iako je i prije bilo sumnji da “obrće” novac s tuđih računa, Djaković je, navodno, kad bi netko od štediša to primijetio, odmah namirivao štetu i smirivao situaciju.

U društvu osoba iz krim miljea

U međuvremenu se ustanovilo da je Djaković koristio činjenicu da je kao voditelj male ekspoziture OTP banke imao pod nadzorom račune klijenata. Kad je shvatio da bi se zatvaranjem poslovnice i prvom reklamacijom klijenta razotkrila njegova kriminalna rabota odlučio je pokupiti novac i pobjeći iz Hrvatske. Kako doznajemo, društvo u kojem se kretao od bijega nakon petka 8. studenog u BiH uglavnom su bile osobe iz krim miljea, a s tolikom količinom novca nije mu bilo ni sigurno ostati jer bi vrlo brzo shvatio da je i sam lovina, ali ne samo od strane pravosuđa.

To je kako doznajemo bio razlog zbog kojeg se odlučio predati i vratiti u grad podno Marjana, jer je shvatio da će mu ipak biti sigurnije iza rešetaka bez novca, nego na slobodi sa stotinama tisuća eura za koje je cijela zemlja znala da ih ima. Sada za policiju i banku ostaje enigma gdje je završio novac, ali sasvim je izvjesno da će ga teretiti za navedeni iznos, a njega neće moći ni približno nadoknaditi ako ne vrati novac pa i da rasproda svu imovinu koju posjeduje.

Osim obiteljske kuće u Vrlici Djaković, koji još iz osnovne škole nosi i nadimak Zec, u svom vlasništvu ima i stan u Splitu pa se ne otklanja mogućnost da je noć uoči predaje proveo u tom splitskom stanu, a u kojem, kako doznajemo, žive članovi njegove uže obitelji.

- Nemam komentara. Ostavite me na miru – rekao nam je u telefonskom razgovoru ženski glas, član obitelji Djaković. Njihovi susjedi, pak, nisu nam znali reći jesu li u zgradi unazad nekog vremena vidjeli odbjeglog bankara s naslovnica, ali su zato uočili, kažu nam, u nekoliko navrata policiju na parkiralištu.

Pred kriminalistima i tužiteljstvom je veliki izazov te će pokušati ući u trag gotovo devet milijuna kuna koje je Djaković, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, sakrio. Upućeni u problematiku sumnjaju, međutim, da je Djakoviću novac poslužio i za vraćanje dugova koje si je nagomilao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:11