DRUGO POGLAVLJE

Odgođeno suđenje za izvlačenje novca iz Dinama, Vrbanović javio da se mora testirati na Covid

Sedmorka je optužena da je neosnovano iz Dinama izvlačila novac na ime, kako tvrdi USKOK, nepostojećih dugova igračima
 Vlado Kos/Cropix

NOVO - Početak suđenja odgođen je za idući ponedjeljak jer se Damir Vrbanović javio Sudu da ima visoku temperaturu, te da se mora testirati na covid-19.


USKOK vs. Zdravko Mamić drugi put. Tako bi se najkraće mogla opisati nova runda velikog pravosudnog megdana koji će danas početi na Županijskom sudu u Osijeku, gdje će se formalno bivšem izvršnom predsjedniku, ali neformalno i dalje "gazdi" Dinama, te sinu mu Mariju Mamiću, bratu Zoranu Mamiću, vjernom suradniku Damiru Vrbanoviću i još trojici okrivljenika - Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Nikkyju Arthuru Vuksanu suditi da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. oštetili Dinamo za 144 milijuna kuna.

USKOK ih smatra zločinačkim udruženjem koje je organizirao i vodio prvookrivljeni Zdravko Mamić. Mjesto radnje, dakle, isto je ono na kojem je Mamić prije 28 mjeseci već nepravomoćno osuđen da je uz pomoć brata Zorana i Damira Vrbanovića iz Dinama nelegalno izvukao 120 milijuna kuna. U tom je postupku osuđen i poreznik Milan Pernar, ali nitko od njih nije u zatvoru. Zdravko Mamić, koji je tada osuđen na šest i pol godina zatvora, pobjegao je u BiH prije izricanja presude i danas je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a ostali okrivljenici dobili su kazne manje od pet godina, pa mogu na slobodi čekati pravomoćnost te presude.

Novi sudski proces u Osijeku vodit će se, dakle, u odsutnosti glavnog aktera, koji je, inače, nedavno poručio hrvatskom pravosuđu da se spreman vratiti uz uvjet da se svi sudski procesi protiv njega izmjeste s osječkog suda, no od toga očito neće biti ništa.

Prvookrivljeni u bijegu

Činjenica da Mamića neće biti u sudnici predsjedniku sudskog vijeća Davoru Mitroviću sigurno će olakšati održavanje ročišta u miru i u skladu s propisima, a što je njegovu prethodniku u prvom postupku Darku Krušlinu nerijetko bilo nemoguće zbog Mamićevih ispada. U pravosudnom smislu to ipak nije dobro, jer je za svaki proces iznimno važno da u njemu aktivno sudjeluju svi okrivljenici, a pogotovo prvookrivljeni. No, Mamić se između prilike da aktivno sudjeluje u svojoj obrani, ali pritom i bude u istražnom zatvoru i želje da ostane slobodan, ali na neki način zarobljen u BiH, odlučio za ovo drugo.

Što se samoga predmeta tiče, sedmorka je optužena da su neosnovano iz Dinama izvlačili novac na ime, kako tvrdi USKOK, nepostojećih dugova prema igračima, odnosno za nepostojeće usluge posredovanje prilikom transfera igrača, a onda taj novac uplaćivali na račune niza off shore tvrtki u inozemstvu (Engleska, Švicarska, Sveti Vincent i Grenadini, Belize...) koje su bile u vlasništvu ili suvlasništvu oca i sina Mamića te Stipančića, Krote i Vuksana ili su oni u njima bili voditelji poslovanja. Novac s računa tih tvrtki potom je prebacivan i na njihove privatne račune.

USKOK je opsežnoj optužnici napisanoj na čak 695 stranica, uz izjave 193 svjedoka, priložio i 5923 materijalna dokaza na nevjerojatnih 60.000 listova. O opsežnosti spisa dovoljno govori činjenica da su na Županijskom sudu u Osijeku dokumentaciju morali smjestiti u posebnu sobu.

Treća optužnica

Riječ je, inače, o iznimno kompliciranom predmetu, pri čemu su se istražitelji morali obilato služiti i međunarodnom pravnom pomoći u suradnji s državama u kojima su bile registrirane off shore tvrtke za koje se sumnja da su poslužile za nelegalno izvlačenje novca. USKOK je čak i specificirao koliko je točno koji okrivljenik, prema njihovu mišljenju, prisvojio novca. Tako je, prema optužnici, primjerice Zdravku Mamiću nelegalno pripalo 34 milijuna kuna, a njegovu sinu 77 milijuna...

Okrivljenici su tijekom istrage redom negirali krivnju, pa je Mamić stariji istaknuo kako je "ovaj kazneni postupak posljedica nerazumijevanja pojma nogometnog posrednika" pojasnivši da u jednom poslu "mogu biti tri posrednika, i to onaj koji zastupa Klub koji prodaje, onaj koji zastupa Klub koji kupuje i onaj koji zastupa igrača". Dodao je i kako su "svi poslovi odrađeni, te da nije bilo nikakve fiktivnosti". No, istražitelji su uvjereni da imaju dokaze za kriminalne radnje.

Ova je optužnica, inače, spojena i s trećom u kojoj je optužen samo Zdravko Mamić, a prema kojoj ga se tereti da je nezakonito s Dinamova računa u austrijskom Klagenfurtu podigao ukupno 2,2 milijuna eura, koje je potom koristio u osobne svrhe.

Mogli bi biti pozvani Modrić, Lovren, Ćorluka...

Na popisu onih koji su već dali iskaze USKOK-u, pa su time i potencijalni svjedoci na sudu, nalaze se Luka Modrić i Dejan Lovren, koji su već iskusili "čari" svjedočenja na suđenju bivšem šefu u prvom suđenju, koje osobito Modriću nije ostalo u dobrom sjećanju, ali i Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Mateo Kovačić, Igor Bišćan, Josip Šimunić, Dražen Ladić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46