DOBIO KAZNU ZATVORA

Odlikovani sudionik Domovinskog rata u kafiću pucao prema djevojci: ‘Tog jutra su se posvađali...‘

Napadač je inače otac maloljetnog djeteta, a djelo je priznao i izrazio žaljenje zbog incidenta, a metak je srećom završio samo u zidu

Ilustrativna fotografija

 Profimedia

Muškarcu koji je pištoljem ušao u zagrebački kafić na Knežiji, pucao između svoje djevojke i drugog muškarca, a kasnije napao još jednu osobu, pravomoćno je osuđen za počinjenje kaznenih djela prijetnje, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i teške tjelesne ozljede.

Cijeli incident odvio se 2. veljače ove godine, nakon što se okrivljeni prethodno posvađao sa svojom djevojkom. Tog dana je došao u kafić u kojem je radila i bez ikakvog upozorenja ispalio hitac iz pištolja.

Metak je proletio između njegove djevojke i drugog muškarca, a zatim djelomično probio zid. Nakon što je rezultat njegovog bijesa ostao zabilježen na zidu između šanka i toaleta, napao je još jednog muškarca koji se nalazio u lokalu.

Usmjerio je pištolj prema njegovoj glavi, tjerao ga da izađe van i zatim ga drškom pištolja udario u predjelu lica. Rekao je kako je kasnije pištolj "šutnuo" u park, a zatim tvrdio da se radilo o plinskom pištolju, iako je to demantirano provedenim vještačenjem.

Županijski sud u Varaždinu ga je 18. listopada ove godine pravomoćnom drugostupanjskom presudom osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine i dva mjeseca, a u nju se uračunava i dva mjeseca koje je proveo u istražnom zatvoru.

Osuđeni muškarac je naveo kako se radilo o kratkom događaju jer je vrlo brzo pristigla policija, pa do težih posljedica nije došlo, iako je utvrđeno da je izrazito agresivnim ponašanjem svjesno ugrozio živote prisutnih. Također, u cijelosti je priznao kazneno djelo.

Prvostupanjskom presudom olakotno mu je cijenjena činjenica da je bio sudionik Domovinskog rata s odlikovanjima, što je drugostupanjski sud ipak procijenio kao olakotnu okolnost, ali ne takve naravi da bi se zbog nje dopuštalo vrlo blago kažnjavanje.

Smatraju da je zbog toga itekako svjestan opasnosti svog ponašanja i pucanja u prisutnosti više ljudi. Ostale olakotne okolnosti kao priznanje djela, izraženo žaljenje, prethodna neosuđivanost i to što je otac maloljetnog djeteta i dalje su mu "priznate".

Otegotno je cijenjeno to što je muškarac zrele dobi koji bi trebao biti svjestan posljedica svog postupanja i prethodno jednom prekršajno kažnjavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:10