UHIĆENJA U ZAGREBU

Određen istražni zatvor pomoćniku gradskog pročelnika i suprugu bivše Miss sporta

U posljednja dva dana u Zagrebu je uhićeno 18 ljudi, a dio je jučer završio u istražnom zatvoru
Odvjetnica Jovana Puhalo
 Goran Mehkek/Cropix

NOVO: 16:29 Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor Darku Barunu (51) i Ivanu Papiću (47), dok je Ivanu Rukavini (63) i Zdravku Čabraji (73) određena mjera obveznog javljanja policiji tijekom istrage protiv poduzetnika i gradskih zaposlenika zbog primanja mita.

Riječ je o četvorici od ukupno 10 osumnjičenika iz kraka antikorupcijske akcije vezane za primanje i davanje mita, a za koje je Uskok ranije sucu istrage predložio istražni zatvor. Papić je inače suprug bivše Miss sporta Stefany Hohnjec.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković precizirao je nakon istražnog ročišta da je sudac istrage odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela Prpiću i Barunu koji je pritvoren i zbog utjecaja na svjedoke.

''U odnosu na Rukavinu i Čabraju, sudac istrage je stava da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi počinili kazneno djelo, međutim smatra s obzirom na njihovo zdravstveno stanje i životnu dobu da se ta opasnost može prevenirati blažom mjerom, odnosno u konkretnom slučaju mjerama obveznog javljanja policijskim postajama'', objasnio je Mišković.

image
Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković
Goran Mehkek/Cropix

Uskok je ranije, ne otkrivajući identitete osumnjičenika, izvijestio da je, osim Baruna, Papića, Rukavine i Čabraje, donijelo rješenje o provođenju istrage i protiv Milivoja Kotrle (66), Jelene Barišić (50), Krešimira Huzjana (76), Dubravka Milojevića (68), Sanje Borisavljević (56) i Gorana Miličića (54).

Uskok i Ravnateljstvo policije su, ne otkrivajući identitete osumnjičenika, priopćili kako Milivoja Kotrlu (66), voditelja Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu, sumnjiče za primanje mita od kolovoza do studenog 2020.

Tužiteljstvo i policija sumnjiče Kotrlu da je od voditeljice građevinskih projekata Jelene Barišić i poduzetnika Ivana Papića primio mito od 10.000 kuna u zamjenu za njihovo oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa od 228.000 kuna, a radi prenamjene i objedinjavanja Papićevih poslovnih prostora u Zagrebu smanjivanjem broja parkirališnih mjesta.

Kotrlu se sumnjiči da je zahtijevao i primio mito od 5000 eura od Ivana Rukavine kako bi izdao suglasnost na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt u Rukavininom vlasništvu.

Pritom je Kotrla, sumnjaju tužiteljstvo i policija, posredovao u podmićivanju pomoćnika pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanja komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave Darka Baruna koji je od Rukavine primio 500 eura za izdavanje rješenja o privremenoj regulaciji pješačkog prometa prije izvođenja građevinskih radova na Rukavininom objektu.

Uz to, Kotrlu se sumnjiči da je primio 5000 kuna mita od Huzjana pri čemu je posredovao Čabraja koji je zajedno s Kotrlom podijelio Huzjanovo mito za ishođenje lokacijskih dozvola. Policija i tužiteljstvo u ovom dijelu istrage sumnjiče direktora Huzjanove tvrtke Dubravka Milojevića za predaju novca Čabraji koji je novac potom proslijedio Kotrli radi podjele mita popola.

Također, Kotrlu se sumnjiči da je od Sanje Borisavljević i Gorana Miličića primio zasad neutvrđeni iznos novca kao mito za ishođenje lokacijskih dozvola stambenih objekata u izgradnji.

U istražnom zatvoru u četvrtak je završilo šestero ranije uhićenih u antikorupcijskim akcijama povezanima s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a među pritvorenima je i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.


15:25 Oko 14.30 počelo je ročište na kojem se odlučuje o pritvoru, odnosno istražnom zatvoru za četvero okrivljenika od deset koliko ih je jučer uhićeno u nastavku velike policijsko-uskočke akcije. Na sud su stigli odvjetnici okrivljenih.

image
Odvjetnici privedenih dolaze na Županijski sud.
Goran Mehkek/Cropix

image
Pravosudni djelatnici donose razne spise na sud.
Goran Mehkek/Cropix

image
Odvjetnici privedenih dolaze na Županijski sud.
Goran Mehkek/Cropix

image
Goran Mehkek/Cropix

13:48 Prema posljednjim informacijama, okrivljeni bi na Županjski sud u Zagrebu trebali biti dovedeni iza 14 sati, te bi u 14 sati i 30 minuta trebalo početi ročište na kojem će se odlućivati ima li osnova za pritvaranje četvero osumnjičenih za koje Uskok traži istražni zatvor.


12:46 Novinarima se obratio Bojan Šupuković, odvjetnik okrivljene bivše ministrice zdravstva i jedne od najbližih suradnica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Ane Stavljenić Rukavina. Ponovio je kako je njegova branjenica porekla sva djela, a o detaljima istrage nije htio govoriti jer je, kako je kazao, istraga tajna. Nije mogao reći smatra li da se radi o političkom obračunu.

- U ovoj priči imamo još četiri slučaja, sva četiri su iz domene Uskoka. Ne znam detalje, istraga je tajna. Po proceduri, prilikom prvog ispitivanja nemamo uvid u spis i ne znamo koji su dokazi. Očekujem da ćemo idućeg tjedna dobiti spis na uvid. Moja klijentica je porekla sve što joj se stavlja na teret, radi se o kvalifikaciji kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti. Sve je porekla - kazao je Šupuković.

- Njoj se stavlja na teret da je zajedno s drugim članovima Upravnog vijeća utjecala na izbor trenutnog ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak, međutim, kako drugi iz Upravnog vijeća nisu supočinitelji u tom postupku, ne znam kako će Općinsko državno odvjetništvo dokazivati krivnju u odnosu na nju i drugookrivljenu (Andreu Šulentić, op.a.) - dodao je odvjetnik.

Podsjetimo, Ana Stavljenić Rukavina (82) puštena je da se brani sa slobode. Nedugo nakon toga jučer je pronađena onesviještena u svom stanu te je hitno prevezena u bolnicu gdje joj je zdravstveno stanje stabilizirano.


11:10 Uskok je objavio detalje istrage protiv desetero okrivljenika koji su jučer uhićeni u sklopu velike policijske akcije u Zagrebu. Prvookrivljeni je bivši djelatnik Gradske uprave Milivoj Kotrla. Više pročitajte OVDJE.


10:42 Odvjetnik Ivo Farčić, koji zastupa uhićenu Andreu Šulentić, šeficu stručne službe bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koju se uz Anu Stavljenić Rukavinu sumnjiči za pogodovanje i namještanje natječaja za novog ravnatelje Dječje bolnice Srebrnjak, kazao nam je kako se idućih dana očekuje ispitivanje desetak svjedoka.

- Mislim da ih je trinaest. Za razliku od drugih predmeta koje vodi Uskok, ovaj je na Općinskom državnom odvjetništvu, pa su stvari nešto jednostavnije i nadam se da će se sve brzo riješiti. Tijekom vikenda ne očekujemo nikakve radnje. Moja klijentica je u pritvoru. Čim se ispitaju svjedoci stvorit će se uvjeti da se moju klijenticu pusti da se u daljnjem postupku brani sa slobode - rekao je za Jutarnji Farčić.


10:20 Detaljno je ispitan i Milivoj Kotrla, umirovljeni djelatnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. On je, kako neslužbeno doznajemo, vrlo iscrpno iznosio svoju obranu, surađivao je s istražiteljima i dao im mnoge vrlo važne informacije za nastavak postupka. Jedan je od šestero osumnjičenih koji su dosad priznali sva djela koja im se stavljaju na teret, a navodno je istražiteljima ponudio i nove informacije o drugim osumnjičenicima.

U Zagrebu je u posljednja dva dana uhićeno 18 ljudi, od kojih je većina povezana s preminulim bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Danas se nastavljaju ispitivanja, a o dijelu uhićenih sudac istrage odlučivat će i o istražnom zatvoru.

Kako doznajemo, dio osumnjičenika oko podneva trebao bi biti dovezen na Županijski sud u Zagrebu gdje će se određivati ima li osnove za njihovo pritvaranje. Istražni zatvor dosad je određen za Andreu Šulentić, poduzetnika Milana Lončarića, glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića...

Dio okrivljenika pušten je da se brani sa slobode. Među njima su i bivša ministrica zdravstva te jedna od najbližih suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Ana Stavljenić Rukavina. Nakon što je ispitana i puštena na slobodu, ona je, podsjetimo, pronađena onesviještena u svom stanu te je hitno prevezena u bolnicu gdje joj je stanje stabilizirano.

U Remetincu su, u drugom kraku istrage koja se tiče dodjele štandova na zagrebačkom Adventu, završili i dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat i kao „Kralj Adventa“. Krajina i Čeklić zatvoreni su tijekom istrage zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Mohenski i zbog mogućnosti ponavljanja nedjela.

Detaljno je ispitan i Milivoj Kotrla, umirovljeni djelatnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. On je, kako neslužbeno doznajemo, vrlo iscrpno iznosio svoju obranu, surađivao je s istražiteljima i dao im mnoge vrlo važne informacije za nastavak postupka. Jedan je od šestero osumnjičenih koji su dosad priznali sva djela koja im se stavljaju na teret, a navodno je istražiteljima ponudio i nove informacije o drugim osumnjičenicima.

Među uhićenima su i Darko Barun, pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave, Zdravko Čabraja, član gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 kao i poduzetnik Ivan Maksimiljanović koji je nakon ispitivanja također pušten da se brani sa slobode.

Riječ je o jednoj od najvećih akcija Uskoka i policije u posljednje vrijeme. Istražitelji su se ovog puta usmjerili na čak četiri koruptivna kraka, a kriminalne radnje povezuju se uz djelovanje Gradske uprave Grada Zagreba, čiji su prostori proteklih dana dva puta pretreseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:20