PRAVAC - BILICE

Određen je istražni zatvor za 13 navijača zbog nereda nakon utakmice Hajduka i Dinama! ‘Nisu do sada osuđivani...‘

Nakon nereda u KBC Split je zaprimljeno osam policajaca i jedan navijač. Šest policajaca je lakše ozlijeđeno, dvojica teže

Pripadnici Torcide

 Cropix/Cropix

Za ukupno 13 navijača od kojih četiri mlađa punoljetnika u dobi od 18 do 21 godinu koji su privedeni nakon utakmice Hajduk-Dinamo u srijedu, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, potvrdili su sa Županijskog suda u Splitu. Vinko Ljubičić, odvjetnik trojice navijača dao nam je više detalja, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je odlučio sudac istrage kojemu su danas popodne dovedeni na Županijski sud nakon što su jutros iznijeli obranu pred Državnim odvjetništvom koje je onda odredilo protiv koga će zatražiti određivanje istražnog zatvora. Na raspravi započetoj u 18 sati sudac Županijskog suda je odredio zatraživanje istražnog zatvora za njih 13.

- Određen je istražni zatvor za 13 privedenih osoba zbog kaznenog djela sprječavanja službene osobe u obavljanju službene radnje i sudjelovanja u neredima. Za mene nije bilo osnova za određivanje istražnog zatvora jer moj ni ostali okrivljenici nisu do sada osuđivani i njih 13 bi trebalo odgovarati za postupke barem 1000 njih koji su sudjelovali u tome - kazao je Ljubičić.

Od troje navijača koje Ljubičić zastupa, njih dvoje se brane sa slobode i nisu ni privedeni, kazao nam je:

- Državno odvjetništvo je za njih dvoje procijenilo da im se ne traži istražni zatvor jer, pretpostavljam, da je u pitanju manja količina kaznenih aktivnosti. Jedan je stariji maloljetnik protiv kojeg će se voditi poseban postupak, drugi će ići u redoviti postupak. Protiv svih okrivljenika se vodi postupak za ista kaznena djela. Nisu osuđivani do sada - odgovorio je Ljubičić.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su jutros u priopćenju naveli kako su policijski službenici dovršili kriminalističko istraživanje nad 16 osoba: 18-godišnjakom, dvojicom 19-godišnjaka, 21-godišnjakom, 22-godišnjakom, 25-godišnjakom, 27-godišnjakom, dvojicom 29-godišnjaka, 31-godišnjakom, 37-godišnjakom, 38-godišnjakom, 44-godišnjakom i trojicom maloljetnika za koje je utvrđeno postojanje sumnje da su 3. travnja u Splitu nakon završetka nogometne utakmice na gradskom stadionu Poljud na sjevernoj tribini i okolnim ulicama u gradu Splitu s ciljem izazivanja nereda zajedno s većim brojem za sada nepoznatih osoba sudjelovali u mnoštvu koje je nasiljem prema drugim osobama, ugrožavalo javni red, poticalo na nasilje, prema većem broju osoba, te uporabom opasnog oruđa dovelo u opasnost život ili tijelo druge osobe čime su ostvarili obilježja kaznenog djela Izazivanje nereda iz čl. 324. st.2. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Nadalje se sumnjiče da su 3. travnja u Splitu nakon završetka nogometne utakmice na gradskom stadionu Poljud na sjevernoj tribini i okolnim ulicama u gradu Splitu uporabili silu i prijetnju prema policijskim službenicima, odnosno pružali otpor policijskim službenicima prilikom obavljanja službe, te doveli u opasnost njihov život i tijelo, te je više policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede, čime su ostvarili obilježja kaznenog djela Napad na službenu osobu iz čl. 314. st.2. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Nakon nereda u KBC Split je zaprimljeno osam policajaca i jedan navijač. Šest policajaca je lakše ozlijeđeno, jedan je imao opekline glave i vrata, a jedan prijelom bedrene kosti, kazali su iz bolnice. Policija je nakon nereda privela ukupno 54 osobu od čega 14 navijača Dinama, kazali su iz PU SD, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:25