SLUŽENJE KAZNE

Određeno kada se Zdravko Mamić mora javiti u Remetinec. U suprotnom će biti raspisana tjeralica

Zdravko Mamić je prije tri dana podnio zahtjev za izdržavanje kazne u BiH o čemu konačnu odluku donosi ministar pravosuđa
 Josko Ponos/Cropix

Zdravko Mamić mora se 14. svibnja 2021. javiti u Remetinec na izdržavanje jedinstvene kazne zatvora u trajanju od šest i pol godina na koju ga je za organiziranje i sudjelovanje u nezakonitom izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama osudio Županijski sud u Osijeku. Odluku o upućivanju starijeg Mamića na izdržavanje kazne u Remetinec donio je u petak Krunoslav Barkić, sudac izvršenja Županijskog suda u Osijeku, a Mamić se na ovu odluku može žaliti u roku od tri dana.

''Osuđenik se po pravomoćnosti ovog rješenja upućuje na izdržavanje citirane jedinstvene kazne zatvora u Centar za dijagnostiku, Zagreb, Dr. L. Naletilića 1, gdje se ima javiti dana 14. svibnja 2021. Poziva se upravitelj Centra za dijagnostiku Zagreb da izvijesti ovaj sud da li se osuđenik naznačenog dana javio na izdržavanje kazne zatvora,'' stoji u rješenju Županijskog suda u Osijeku u kojem se navodi i da će se protiv Mamića izdati nalog za raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog ako se u naznačeno vrijeme ne javi u Remetinec, a s obzirom na to da je on već gotovo tri godine u BiH takav je rasplet potpuno izvjestan.

Konačno, Zdravko Mamić je prije tri dana podnio i zahtjev za izdržavanje kazne u BiH o čemu konačnu odluku donosi ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji je u četvrtak odbio istovjetan zahtjev Mamićevom mlađem bratu Zoranu, pa je za očekivati da će i Zdravku biti odbijen zahtjev za izdržavanje kazne u susjednoj državi.

''Rješenje o upućivanju u zatvor za osuđenika Zdravka Mamića stajat će na e-oglasnoj ploči suda idućih osam dana, te po pravomoćnosti istoga, sudac izvršenja će dostaviti podnijetu molbu osuđenika za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH, Ministarstvu pravosuđa i uprave RH, radi nadležnog odlučivanja,'' stoji u priopćenju Županijskog suda u Osijeku, s kojeg navode kako će uskoro biti objavljen i datum nastavka suđenja Zdravku Mamiću i još šestorici okrivljenika za nezakonito izvlačenje 160 milijuna kuna iz Dinama, a nakon što je Visoki kazneni sud odbio zahtjev njihovih branitelja da se to suđenje delegira s osječkog na neki drugi uskočki Županijski sud. Preduvjet za nastavak tog suđenja je i zahtjev USKOK-a da se i Zoranu Mamiću, kao i Zdravku, sudi u odsutnosti.

''Ako se optuženi Zoran Mamić ne vrati u Republiku Hrvatsku i ne stupi na izdržavanje kazne zatvora dana 10. svibnja 2021., protiv navedenog, nakon raspisivanja tjeralice i europskog uhidbenog naloga, uslijedit će odlučivanje o suđenju u odsutnosti, da bi se mogli ispuniti svi zakonski uvjeti za nastavak suđenja u tom kaznenom predmetu,'' priopćili su s osječkog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:03